Ілюзії на продаж

Ніна Южаніна

А ось і новий експеримент.

Група народних депутатів від СН зареєструвала законопроєкт №9165 про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2023 рік”, яким пропонується встановити, що у 2023 році громадяни голосуванням у додатку «Дія» будуть вирішувати, на які проєкти будуть використовуватися кошти Державного фонду регіонального розвитку.

Законопроєктом передбачено, що в 2023 році кошти державного фонду регіонального розвитку використовуються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, з урахуванням таких особливостей:

  • кошти фонду спрямовуються на виконання інвестиційних програм і проєктів регіонального розвитку, що мають на меті розвиток регіонів, з дотриманням таких критеріїв розподілу: 50% коштів – рівними частинами між Автономною Республікою Крим, областями та містами Києвом і Севастополем і 50% коштів – рівними частинами між Донецькою, Житомирською, Запорізькою, Київською, Миколаївською, Сумською, Харківською, Херсонською, Чернігівською областями;
  • програми і проєкти, що реалізуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, підлягають співфінансуванню з місцевих бюджетів.

Після попереднього відбору програми-претенденти подають для голосування в додатку «Дія», за підсумками якого і вирішується, на які програми будуть використані кошти ДФРР.

ДФРР – новий рядок у кошторисі країни в розмірі 2 млрд грн, який з’явився в бюджеті-2023. Ним замінили так званий соцеконом – розподіл грошей парламентаріям на округи в обмін на їхню лояльність.

Тепер «слуги» пропонують громадянам визначатися в «Дії».

Тільки оговталися від чуток, що через «Дію» навіть повістки будуть вручати, тільки-но в «Дії» громадяни висловилися за те, щоб залишити свято 8 березня…
…і ось цьому додатку знайшли нове застосування.

Народні депутати «продають» своїм потенційним виборцям ілюзію того, що все вирішує народ, а вони лише слуги.
Чергова непереконлива брехня!

Автор