Земля має піти з-під ніг московської церкви

«Європейська Солідарність»

У зв’язку із зухвалими діями представників московської церкви в Україні, які незаконно блокують історичні будівлі Києво-Печерської Лаври, виправдовують російську агресію, співпрацюють з окупантами та відмовляються відспівувати загиблих українських героїв, нападають на воїнів, «Європейська Солідарність» звертається до міністра юстиції, міністра культури та інформаційної політики з вимогою виконати рішення Конституційного Суду України і українського законодавства щодо негайного прийняття коректної назви УПЦ МП як російської церкви, що відповідає дійсності.

Ми звертаємося до уряду і до всіх органів місцевої влади із закликом негайно розірвати орендні відносини з московською церквою там, де вони й досі займають історичні приміщення. Фракції «ЄС» в місцевих органах влади ініціюватимуть такий перегляд орендних відносин з УПЦ МП.

Московська релігійна секта створює реальні загрози національній безпеці України, тому всі інститути влади мають об’єднатися і дати рішучу відсіч російському гібридному впливу.

Верховна Рада України не має права самоусунутися і стояти осторонь в питаннях захисту національної безпеки.

Наполягаємо, що наступне пленарне засідання має бути присвячене питанням заборони московської церкви. Вимагаємо в рамках години запитань до Уряду заслухати міністра юстиції, міністра культури та інформаційної політики щодо виконання законодавства про назву церкви та розірвання орендних відносин на користування історичних споруд представництвом московського патріархату. Ініціюємо запрошення керівника СБУ, аби заслухати про роботу спецслужби в захисті нацбезпеки в релігійній сфері, щодо виявлення ворожих агентів в рясах.

У Верховній Раді зареєстровано кілька законопроєктів щодо заборони організацій, які належать до московського патріархату в Україні та впорядкуванню орендних відносин, розриванню договорів на оренду та/або користування релігійних споруд, що перебувають у комунальній та державній власності, з тими релігійними організаціями, які не дотримуються вимог Закону України «Про внесення зміни до статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури релігійної організації з центром в державі- агресорі.

Наполягаємо, аби Верховна Рада негайно розглянула законопроєкти №8221 та №8371, спрямовані на врегулювання проблеми з присутністю московської церкви в Україні. Тим більше що ці законопроєкти були підтримані профільним комітетом ВР.


Петро Порошенко

Напад хмельницького священика рпц на українського воїна – як остання крапля. Земля має піти з-під ніг московської церкви – в прямому і переносному сенсах одночасно.

Керівництво партії сьогодні ухвалило рішення зобов’язати депутатів місцевих рад від «Європейської Солідарності» розірвати угоди оренди приміщень і земельних ділянок для всіх підмосковських храмів. Ми звертаємося до колег з інших патріотичних політсил по всій країні підтримати ці рішення.

Цю проблему треба не точково гасити, а вирішувати системно як загрозу національній безпеці. Не Лавру за Лаврою забирати, а вже наступного тижня у Верховній Раді розглянути ініційований нами законопроєкт про заборону рпц, яку в Україні називають упц московського (!) «патріархату».

Ця структура зробила свій вибір. Ми ж маємо прийняти відповідальні політичні рішення. А Томос, який ми вибороли кілька років тому, дає всі гарантії для православних у нашій державі.


Ростислав Павленко

Виконання закону про найменування московської церкви її правдивим, московським іменем поставило би питання і перед архієреями, і перед священниками, і перед паствою.

Або ви з москвою – тоді скажіть чесно і пожинайте наслідки. Або з Україною – тоді розірвіть з москвою без викрутасів і грамот Алєксія та ведіть переговори з канонічною ПЦУ без передумов.

Московська церква свій вибір зробила. Тепер треба спровадити її з історичних храмів, які є в державній чи комунальній власності, на підставі невиконання закону про перейменування (ухвалений 2018 року, визнаний конституційним 2022 року).

А паралельно ухвалити закон щодо заборони російської церкви і її структурних підрозділів в Україні.

Автори
,