Санкції на часі. 21.02.2023 (відео)

Ростислав Павленко

Виступ путіна перед федеральними зборами рф показав, що він став на звичну для диктаторів останню путь: сформулював цілі і задачі так, що у світу не залишається варіантів, крім як справою спростувати його похвальбу про «побєдіть росію на полє боя нєвозможно».

Цілком навіть можливо, багато разів засвідчено історією. Коли мета – не захоплення російських земель, а зупинка експансії і визволення загарбаного нею – росію били не раз і не два.

Натомість путін погрожує світу довгою війною (і одночасно Китай застерігає проти «виходу війни з-під контролю») і натякає на «ядерний потенціал», намагаючись купити паузу для перегрупування і перетравлення захопленого.

Китай паралельно намагається видати за «мир» припинення вогню і закриття постачань зброї Україні, старанно роблячи вигляд, що не грає при цьому на руку саме агресору. Втім, держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вже застерегли Китай від допомоги росії – як зброєю, так і обходом санкцій.

Крутійство путіну не допоможе, тим більше публічні виступи зміцнюють упевненість світу в його неадекватності.

Тому варення жаби триватиме – і температура в казані зростає:

1. У США планують нові санкції проти оборонної та енергетичної сфери рф.

2. У новому, десятому пакеті санкцій ЄС передбачені обмеження щодо понад 60 російських посадовців і політиків, деякі з яких вважаються причетними до кампанії з примусового вивезення українських дітей до росії.

Під обмеження можуть потрапити очільник російської організації “Росспівробітництво”, заступники керівника “Роскомнагляду”, медіахолдинги”Россия сегодня” і “Патриот медиа груп”, банки “Альфа-Банк”, “Росбанк”, “Тинькоффбанк” тощо – загалом 28 нових юридичних осіб.

Список ще може змінитись, оскільки деякі члени Євросоюзу наполягають на накладанні санкцій на “Росатом” і його керівника Алексєя Ліхачова через окупацію Запорізької атомної електростанції та можливу причетність до фінансування російської армії.

3. У лютому видатки російського бюджету стали навіть вищими, ніж у січні.

4. На росії на кінець 2022 року налічувалося 17,3 млн осіб з діючими мікропозиками.

За рік клієнтська база мікрофінансистів збільшилася на 3,1 млн. позичальників, або на 21,9%.

5. Киргизстан відмовляється від російської мови.

Всім бюджетникам доведеться вивчати киргизьку, інакше на них чекає звільнення. Одна з причин – війна в Україні.

І далі ж буде.