Вісті з фронтів 01.02.2023. Частина ІІІ (відео)

Костянтин Машовець

Ну що, сьогодні закінчуємо зі старими запитаннями та починаємо збирати нові, на наступну передачу…

Alex Kurchenko: зараз бачимо доволі успішну тактику наступу русні під Бахмутом, можемо щось міняти/протидіяти цій тактиці, що треба для цього?

– Я особисто не бачу “доволі успішну тактику” російських військ під Бахмутом, але, можливо, українське військове командування бачить і, відповідно, намагається якось їй “міняти\протидіяти”. Але деталі та подробиці цього процесу мені не відомі.

Сергей Иванов: Як Ви оцінюєте вірогідність відкриття нових “дрібних відволікаючих” фронтів, наприклад, шляхом прориву кордону на Чернігівщині чи Сумщині, заходу на декілька десятків км на відстань артилерійського пострілу до великих міст, відтягуючи частину наших боєздатних військ, зокрема, зі Сходу чи Півдня. Питання виникло не випадково, адже це зараз активно обговорюється військовими у вказаних регіонах. Дякую.

– Так, така вірогідність є. І на мій погляд, вона достатньо висока. Однак, наскільки я розумію, до такого розвитку подій українське військове командування готове. Принаймні цілий комплекс упереджуючих заходів воно, очевидно, проводить у цьому напрямку.

– Звісно, що грунтовна та детальна інформація щодо намірів і дійсного сенсу дій противника на тому чи іншому напрямку воно отримує в основному шляхом розвідки.

Сергей Боровец: Наскільки цінним є для нас плацдарм у Вугледарі?

– Цей район важливий як у тактичному, так і в оперативному відношенні. Утримання району Вугледару безсумнівно стабілізує ситуацію по загальній дирекції Мар’їнка – Курахове та в районі Великої Новоселки, а на перспективу є достатньо зручним плацдармом для наступу в бік Волновахи та Маріуполя.

– Крім того, утримання цього району, скажімо так, дещо “напружує” логістичні шляхи противника, що пролягають вздовж північного узбережжя Азовського моря (наприклад, відстань від Вугледару до Мангуша – близько 80 км). На окремих ділянках та вузлах цього “коридору” завдяки утриманню рубежу Велика Новоселка – Вугледар ЗСУ мають можливість “пробивати” його своїми далекобійними засобами ураження, що об’єктивно ускладнює противнику переміщення значних обсягів предметів МТЗ у загальному напрямку зі сходу на захід. Поки вони лагодять Керченський мостовий перехід (особливо його залізничну ділянку), це питання є для них досить гострим.

Dmitry Ar: Агіль Рустамзаде каже, що ми планували на зиму наступ на Запорізькому напряму, але західні партнери нас від цього конкретного плану відмовили, оцінюючи як вірогідний катастрофічний результат для нас. Можете прокоментувати?

– Можу, але не буду. Бо в мене такої інформації немає. Цілком можливо, Агіль Рустамзаде щось знає таке, чого я не знаю. Але, наскільки мені відомо, військові фахівці наших партнерів та союзників лише опосередковано впливають на прийняття ключових рішень у системі військового управління ЗСУ.

До їхньої точки зору та оцінки ситуації в українському ГШ, звичайно, прислухаються й враховують її, але, наскільки мені відомо, українські військовоначальники самі, вільно та незалежно приймають рішення, в тому числі й кардинальні, стосовно планування, організації та ведення бойових дій.

Antoni Łupinowicz: Почему вода в Днепре так упала? Критически, я бы сказал. Сухие плавни. Я такого не видел 35 лет. Это явно связанно с войной, но какой в этом смысл?

– Ну звісно, що це так і є – часткове руйнування дамби Каховської ГЕС явно “пов’язане з війною”. Противник, відходячи з Херсонсько-Бериславського плацдарму, здійснив це з двох причин:

а) щоб на короткий термін, необхідний йому для перегрупування військ на лівому березі Дніпра, максимально ускладнити ЗСУ спроби форсувати річку з ходу.
б) унеможливити відновлення переходу через дамбу саме Каховської ГЕС сил та засобів передових підрозділів ЗСУ, наступаючих з північно-західного напрямку.

– Результатом цих дій і стало те явище, яке ви спостерігаєте – падіння рівня води у Каховському водосховищі та вище по річці через те, що тепер ніщо не заважає й не регулює вільний потік води у нижній течії річки Дніпро.

Igor Ua: Що відбулося в Соледарі, в чому причини, чи ведеться робота і т. п.?

– У районі н.п. Соледар тактичне угрупування СОУ протягом тривалого періоду часу (декілька місяців) вело оборонні дії, після чого відійшло з цього району на інші рубежі, розташовані на захід, північний та південний захід.

– Головною причиною цих подій є розв’язана наприкінці лютого минулого року масована агресія рф проти України. Безпосередньо причинами подій саме у Соледарі є просування військ противника з району м. Попасна у напрямку дороги М-03 північніше та східніше м. Бахмут.

– Мені не зовсім зрозуміло, яка саме повинна “вестися робота”, на ваш погляд, у зв’язку із вище зазначеними подіями.

Igor Ua: Чи позиції в Бахмуті такі ж укріплені, як у Соледарі (перші поверхи залиті бетоном і т. п.), чи партнери не дають цементу, а Херсонський цементний далеко? І чи достатньо 9-ти бригад, чи потрібна трикратна і вище перевага в о/с?

– Вибачайте, але предмет вашої зацікавленості становить військову та державну таємницю, тому я не буду це обговорювати чи відповідати по суті вашего запитання.

Igor Ua: Чи необхідний черговий призов на строкову військову службу (в якості підготовки, без залучення строковиків до бойових дій), і про підвищення з/п контрактників, що полегшить придбання обладнання, транспорту, дронів і т. п. волонтерами?

– Звідки дані про зменшення кількості снарядів до 15 к/д (при збільшенні інтенсивності обстрілів)?

– Рішення про проведення або відміну чергового призову на строкову військову службу до лав ЗСУ та інших військових формувань держави приймає її вище військово-політичне керівництво. Наскільки я розумію, на даний момент воно свою точку зору реалізує відповідним Указом Президента, Верховного Головнокомандувача (номер та дату можете знайти в інтернеті самостійно). Його сенс полягає у ПРИПИНЕННІ такого роду дій у зв’язку з мобілізацією до визначеного моменту. На мій погляд, це цілком логічно. Необхідність проведення чергового призову на строкову службу саме зараз виглядає НУ ДУЖЕ СУМНІВНОЮ, тому що по суті у самий гострий момент (триває війна) буде відволікати мобілізаційну систему держави та війська на по суті дублюючі дії у контексті підготовки та розгортання резервів. Іншими словами, сенс та зміст всього того, навіщо зараз потрібні війську саме “призовники”, реалізується в процесі мобілізації приписного складу резерва ЗСУ, його підготовки та розгортання у визначенні військові формування. Останнє, що потрібно війську зараз, це городити “масло масляне”.

– Розмір, обсяги та періодичність грошового утримання всіх категорій військовослужбовців, в тому числі контрактної служби, формально визначаються відповідними нормативними документами. Але зрозуміло, що об’єктивно на ці параметри впливає дійсна (реальна) ситуація зі станом державних фінансів (бюджетом). Логіка тут проста, є гроші там – розмір грошового утримання (в тому числі з надбавками) утримується у стабільному стані чи збільшується, немає грошей – розмір або зменшується, або “замерзає”.

– Звісно, що ці дані про зменшення інтенсивності ведення вогню противником на окремих ділянках та напрямках – з фронту. За моєю інформацією, в тому числі інсайдерською (тобто від людей, які перебувають на фронті), інтенсивність ведення артилерійського вогню противником хоча все ще залишається високою, але безсумнівно зменшилась на окремих ділянках. Обсяг цього зменшення – питання дискусійне.

Igor Ua: Чи офіцери середньої ланки проходять підготовку за стандартами НАТО, чи вони – все та ще совкова школа і мало чим відрізняються від радянської армії і рашистської (“чем больше в армии дубов, тем крепче наша оборона”)? Кажуть, армійський долбо*бізм нікуди не подівся, чи це так?

– Проходять.

– Спочатку визначіться, будь ласка, що саме ви розумієте під терміном “совкова школа”, і лише після цього варто буде вести мову про відмінності або схожесть основної кількостіт представників органів військового управління ЗСУ тактичного та оперативного рівнів із аналогічними представниками командної структури колишньої радянської або нинішньої російської армій. Я просто не розумію суті та сенсу вашого питання у такому контексті. Що саме ви маєте на увазі під терміном “совкова школа”?

– Знову ж таки, поняття “армійский долбо*ізм” є дуже узагальненим та абстрактним. Що саме або які саме його прояви ви маєте на увазі?