Санкції на часі. 03.02.2023 (відео)

Ростислав Павленко

Депутати Європейського парламенту закликали Євросоюз прискорити ухвалення десятого пакету санкцій проти росії.

До нього просять включити “Лукойл” і “Росатом”, а також повне та негайне ембарго на імпорт урану та ядерного палива з рф. Про необхідність остаточного обмеження торгівлі російською нафтою, а також включення до санкцій ядерної промисловості рф нещодавно писав у статті для Le Figaro Петро Порошенко. Для європейців важливо постійно отримувати сигнали з України щодо посилення санкцій, і не лише від речників влади.

Крім того, у Європарламенті запропонували остаточно поховати спільні з росією газові проєкти. Йдеться про повну відмову не лише від газопроводу “Північний потік-2”, а й від “Північного потоку-1”.

Десятий пакет має бути ухвалений до річниці повномасштабного російського вторгнення – до 24 лютого цього року. А поки наявні санкції продовжують розхитувати основи рашистської економіки:

1. Переробка нафти на росії знижується.

Проблеми зі збутом нафти та нафтопродуктів погіршаться після 5 лютого 2023 року, коли набуде чинності дев’ятий пакет санкцій Євросоюзу проти рф.

2.Корпорація Shell припинила спотові закупівлі російської нафти, ЗПГ та нафтопродуктів, які безпосередньо експортуються з рф, відмовилася від продовження контрактів на нафту, зупинила довгострокові закупівлі російської нафти у третіх осіб та розірвала два контракти на придбання трубопровідного газу.

3. Казахстан різко наростив експорт нафти в обхід росії після серії інцидентів на терміналі в Новоросійську, через який до війни за кордон вивозилося понад 80% нафти з Казахстану.

4. На росії з 2 лютого припинено прийом заяв на випуск закордонних паспортів нового зразка з електронним носієм інформації.

Призупинення прийому заяв на біометричні закордонні паспорти пов’язане зі зростанням попиту на них і з дефіцитом мікросхем, що використовуються при їх виробництві.

5. На росії може зникнути … сметана, якщо ЄС заборонить постачати необхідні для її виробництва закваски, попередили виробники.

90% російського ринку займають імпортні закваски, в країні відсутні біофабрики їхнього виробництва, крім кількох невеликих підприємств. Виробництво молочних заквасок на росії «провалилося» наприкінці 1980-х – на початку 1990-х.

І далі ж буде.