ПВК Вагнера – загроза світовій безпеці

Тетяна Кохановська

Вичитала цікаву новину про те, як амери послідовно укомашують “вагнерів”. Ось Офіс контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США виголосив додаткові санкцій проти не лише ПВК “Вагнер”, але й певного кола компаній (12 шт) та осіб (6 рил), які вагнерам сприяють. Також ці санкції підтримані відповідними обмеженнями з боку Держдепу.

Те, якими коментарями вони супроводили це виголошення, свідчить, що в ролі прігожинського бандформування у війні вони чудово розібралися. Ба більше, доста добре відслідкували механізми роботи та зв’язки “вагнерів”. Наведу прямі цитати:

“Сьогодні OFAC вживає додаткових заходів для зниження спроможності Російської Федерації вести війну проти України. […] У той час як санкції та заходи експортного контролю щодо Росії з боку нашої міжнародної коаліції продовжують набирати чинності, Кремль відчайдушно шукає зброю та підтримку – у тому числі через жорстоку групу “Вагнера” – для продовження своєї несправедливої війни проти України” (то каже міністр фінансів США Дж. Єллен).

А ще цікавіше, хто опинився у “вагнерячому” списку. Наприклад, рашківській віцепрем’єр Мантуров і очільник Татарстану Рустам Мініханов. Або, прикиньте, голова Федеральної служби виконання покарань РФ у Тулі Іван Прокопенко, явно за видачу зеків на гарматне м’ясо.

Але ще цікавіші компанії, які влетіли під “вагнерячий” список.

По-перше, вони не тільки рашківські. Ага, “вагнера” ж бо допомагають рашці обходити санкції, закуповують зброю та БК по різних темних кутах світу.

А по-друге, вони, курва, користуються доста високотехнологічними засобами ведення війни. Ось дивіться, хто згадується в санкційному списку:

“Акціонерне товариство Terra Tech – російська технологічна компанія, що постачає космічні знімки, отримані за допомогою комерційних супутників, а також повітряні знімки, отримані безпілотними системами.
Акціонерне товариство “Науково-виробничий концерн “БАРЛ” – російська космічна компанія, що підтримує військові дії Росії в Україні. Компанія надає російським військовим закордонні супутникові знімки високої розподільної якості”.

Ну і вишенькою на торті тут такий собі Дослідницький інститут космічної науки та техніки Чанша Тяньї. Ага, це китайська компанія. І це в неї отой рашківський Terra Tech брав супутникові знімки з радіолокатором із синтезованою апертурою над територією України. А пам’ятаєте, амери були глухо згадували, що китайські державні концерни надають рашці різні допоміжні засоби для ведення війни? Формулювання дали доста розпливчасте, зрозуміло було, що то не зброя, але неясно, про що йдеться. Типу, сухпай-одяг чи щось вагоміше? Ну певно ми тепер бачимо, що таки щось вагоміше.

Отже, таким чином ми бачимо три речі.

1. Китайські коммі таки нищечком нам гидять. І це погано.
2. Амери це бачать. І це добре, бо намагатимуться припинити.
3. І те, що безпосередньо стосується “вагнерів”. Амери нарешті припинили ними легковажити. І доста ретельно дослідили їхню щурячу діяльність. І це важливо, і це позитив. Я й те дивувалася, що раніше за них не взялися.

Справа в тому, що “вагнери” не лише становлять проблему в нашій війні. Вони, зі своїми зв’язками, своїм досвідом, своєю відбитістю, своїм доступом до важкої зброї з рашківських закромів і, вочевидь, вмінням орієнтуватися на зброярних ринках, потім, по завершенню нашої війни, можуть випливсти в будь-якій точці світу. Їх може винайняти будь-який негідник, азійський заколотник, колумбійський наркобарон, африканський агресор – та хто завгодно. Цю гадину треба придушити якомога скоріше, просто в інтересах світової безпеки.

Автор