Санкції на часі. 01-04.01.2023

Ростислав Павленко
Санкції на часі. 01.01.2023

Перед Новим роком кремлівські пропагандони поширили серед засобів масової пропаганди методичку – як правильно брехати про те, що все іде за планом.

У ЗМІ вже достатньо розібрали цю маячню, яка сягає глибин вже не російської, а північнокорейської твореної реальності. Бракує хіба виграного рф чемпіонату світу з футболу та висадки на Місяці. Але самі підходи таки дають розуміти, чим марять кремлівські злочинці. Вони мнять себе «лідерами» незахідного світу і з цього виводять і свої маніакальні плани, і мотивацію для своїх орд.

Адже їх, «лідерів», усі начебто мріяли захопити і знищити, і вони лише «захищаються». Ця стара російська пісня на новий лад має дати пояснення, чому війна триває, а «пабєди» не видно. І суперечності в цій картині, підмічені експертами, рашистів не лякають: вони кажуть масам те, що ті звикли, а головне, хочуть чути.

Після ракетного передноворіччя і шахедної новорічної ночі (на тлі безупинного обстрілу прифронтових міст) цивілізований світ, повернувшись зі святкувань, побачить чергові докази: нинішню росію можна повернути до цивілізованого стану, лише завдавши їй однозначної і безсумнівної поразки. Бо без цього відчуття безкарності і «бєзпрєдєла» штовхатиме рашистів на нові і нові злочини.

І саме це розуміння належатиме чимшвидше донести до наших союзників: вони осягають його і самі, але час дуже дорогий. Шлях до миру лежить через відправлення росії на дно.

1. Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що у ЄС “рішуче налаштовані” й надалі підтримувати Україну, зокрема й у 2023 році.

2. Посол США Брінк заявила, що російські ракетні обстріли лише посилюють рішучість Сполучених Штатів.

3. Болгарія так і не домовилась про постачання газу з РФ на 2023 рік.

4. Генсек НАТО Столтенберг закликав партнерів по Альянсу продовжити постачання зброї Україні, оскільки це – найкоротший шлях до миру.

5. Тим часом путін, на думку оглядачів The Washington Post, все більше ізолюється від російських еліт через невдачі в Україні.

І далі ж буде.

Санкції на часі. 02.01.2023

Критична залежність.

На росії частка імпортної продукції в сегменті верстатобудування досягає 90%, в електроніці – 85%, у програмному забезпеченні – 68%, у фармацевтиці – 64,9%. Запчастини до росії надходять у кількості 5-7% від необхідного, що веде до технічного канібалізму та катастрофи у багатьох сегментах.

Експерти роблять висновки, що вирішити проблему за рахунок імпортозаміщення неможливо, що веде до незворотних втрат.

«Технологічні» санкції, спрямовані проти можливості рашистської економіки розвиватися, були запроваджені ще з липня 2014 року. Після повномасштабного вторгнення практично кожен пакет санкцій поглиблює розрізи економічної бази. Аж до її руйнування до дна.

1. Така ж критична залежність від світу у рф і в улюбленій рашистами сфері – нафтогазовій.

Рашисти на собі відчули, що це не світ не може без російських нафти і газу, а вони мають дедалі менше можливостей продавати свої ресурси.

Тому путін навіть підписав указ, який «дозволяє» знову платити за російський газ в іноземній валюті, відмовившись від сподівань «перевести партнерів на рублі». Чергова рашистська бульбашка луснула.

2. Велика Британія 1 січня припинила весь імпорт російського скрапленого природного газу.

3. Через вплив санкцій і вихід з країни-агресора закордонних компаній та інвесторів індекс московської біржі за 2022 рік впав на 43%.

4. Протягом 2022 року з росії виїхали до 1 млн громадян – більше, ніж за всю холодну війну. При тому виїжджають люди з гідними доходами, бізнесмени, «креативний клас». Це далі знижує здатність економіки до відновлення.

5. США розпочали полювання за прихованими активами родичів російських олігархів. Ховати гроші ставатиме дедалі складніше.

І далі ж буде.

Санкції на часі. 03.01.2023

Знешкодження ядерного блефу.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький заявив, що воєнна розвідка України постійно слідкує за переміщенням російської ядерної зброї:

«По-перше, ми знаємо усі місця зберігання. По-друге, ми знаємо кількість і розміщення носіїв ядерної зброї саме тактичного рівня. Ми постійно відслідковуємо всі переміщення всіх носіїв. Ми слідкуємо за активними заходами, які може проводити чи проводить дванадцяте головне управління міністерства оборони рф. Саме воно відповідає за підготовку і доставку ядерних зарядів до зброї», — зазначив Вадим Скібіцький.

До цього можна додати, що з часів Холодної війни ядерні арсенали сторін перебувають під щільним взаємним контролем – тож розвідка союзників України також відслідковує відповідні переміщення. І завдати раптового ядерного удару не вийде. А розкриття підготовки до нього активізує заходи впливу, які матимуть знеохотити агресора витягати на світ ядерну палицю.

Втім, найкращим запобіжником проти ядерного сценарію є досягнення становища, коли божевільний наказ путіна або його оточення чи замінника не буде виконаний – з технічних причин чи через людський фактор. Так було при розпаді срср, коли ніхто навіть і не думав застосовувати ядерну зброю.

Шлях до такого становища лежить якраз через розмивання основ військової машини рф і перетворення «ядерного сценарію» на нічим не виправдане самогубство для виконавців, у що вони безумовно повірять. А до такого стану росію довести реально, невпинно опускаючи її на дно, вибиваючи з-під неї опори, на яких трималася її міць.

1. Всі марки російської нафти мають дисконт до $30 з кожного бареля.

З 144 млн. тонн річного експорту з рф 88 млн. тонн припадали на Європу, де її тепер не потребують. Куди їх тепер подіти – незрозуміло. Інші покупці вичавлюють з рф знижки, наповнюють власні запаси та підшуковують інших постачальників або інвестують у розробку інших родовищ.

Як срср перед розпадом, росія втрачає живлення нафтодоларами.

2. Закупівельні ціни на газ у Європі встановили черговий мінімум з 24 лютого.

Зараз ціна майже у п’ять разів нижча, ніж станом на серпень 2022 року (до 342 євро за мегават-годину), та найнижча з 21 лютого 2022 року.

3. Фінляндія видобуватиме уран, щоб підсилити енергонезалежність Європи.

Про атомний енергетичний важіль росії говорять набагато менше, ніж про нафтогазовий, але це також суттєва складова впливу на сусідів. І тепер сусіди працюють над тим, щоб його позбутися.

4. Влада Великої Британії створює фонд для розробки альтернатив постачанням ядерного палива з росії, на ці цілі виділять $90 млн.

5. За повідомленням представників українського Мін’юсту, за 2022 рік спільно із союзниками закладено основи для притягнення рашистів-розпалювачів війни до відповідальності.

Зокрема, було створено Компенсаційний механізм, покликаний працювати на відшкодування збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії рф. Ці збитки оцінюватимуться, і для їх відшкодування наповнюватиметься спеціальний фонд. Вирішуються конкретні юридичні питання щодо використання для цієї мети коштів агресора.

Паралельно ведеться робота над створенням Спеціального трибуналу для розгляду злочину агресії росії проти України, а також розгляду позовів України і союзників проти рф.

І далі ж буде.

Санкції на часі. 04.01.2023

Перегляд усталених порядків.

ЗМІ з посиланням на Neue Zürcher Zeitung повідомили, що Сполучені Штати та інші західні партнери тиснуть на Швейцарію через заморожені російські активи, які будуть використані для відновлення України після російського вторгнення.

Для Швейцарії це делікатне питання, зважаючи на історію гарантій внесків до банківської системи цієї країни, яка є стандартом надійності.

Однак нема нічого незмінного. Раніше вже знаходилися дієві механізми для знаходження коштів і нацистів та інших злочинців, винних у злочинах проти людяності, і коштів терористів, і загалом боротьби з відмивання коштів.

Тепер прийшла черга рашистів. Поки що Федеральний уряд Швейцарії створив робочу групу з «вивчення цього питання». Вже це є прогресом порівняно з відхиленням розгляду цієї проблеми.

Як і інші питання, які ще кілька місяців тому здавалися неможливими до вирішення, це знайде свій механізм. І Швейцарія стане одним з прикладів, як можна зберегти довіру добросовісних вкладників, але поставити заслін злочинцям і агресорам, відправивши їх на дно без схованих у цивілізованому світі коштів.

Тим часом, триває руйнування й інших стовпів підтримки рашизму.

1. Влада Німеччини обговорює конфіскацію заморожених через санкції російських активів для відновлення України. Почати планують з тих власників, чия причетність до агресії проти України доведена.

2. До Німеччини прибув перший вантаж скрапленого газу зі США.

3. Болгарська компанія “Булгаргаз” та турецька державна компанія “Боташ” підписали газову угоду, яка передбачає доступ до терміналів та газопереносної мережі турецької компанії.

4. Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер ємно сформулював задачі Вільного світу:

«Ми повинні зробити все, щоб витримка України залишалася сильнішою за злобу, яка походить від путіна. Там, де ще є можливості чинити тиск на путіна, ми маємо їх використовувати».

5. Прем‘єр Нідерландів Марк Рютте пообіцяв Україні допомогу до перемоги у війні.

Саме такі формулювання створюють важливий контекст: не «разом до кінця», а саме «разом до перемоги».

І далі ж буде.

Автор