П’ять кроків, які допоможуть зрозуміти, які телеграм-канали просувають російський порядок денний

Інструкція з розпізнавання пропагандистських і дезінформаційних ресурсів, за допомогою якої «Детектор медіа» розкрив понад 300 телеграм-каналів, що поширюють російські наративи.

«Детектор медіа» дослідив 1700 телеграм–каналів і узагальнив ознаки, за якими можна довести, що той чи інший канал у телеграмі поширює вигідні Росії повідомлення. Це дослідження розширює список проросійських та окупаційних майданчиків у телеграмі до понад трьохсот. У цьому тексті ми ділимось алгоритмом дій, за яким працювали з телеграм-каналами. Ці нескладні кроки допоможуть розпізнати російських пропагандистів у телеграмі й не вестися на їхні меседжі.

Автор: Олексій Півторак


За даними дослідження Internews, в українців суттєво змінилися звички споживання медіаконтенту після повномасштабного вторгнення Росії. Зокрема, інтернет-медіа перегнали телебачення, а серед інтернет-платформ на першому місці опинився телеграм, який після 24 лютого випередив конкурента вайбер.

Проте такі тренди спричиняють нові ризики. Якщо останніми роками майже завжди можна було з’ясувати, хто є власниками всіх українських телеканалів, то власників телеграм-каналів встановити складно. Анонімність дозволяє авторам телеграм-каналів розповідати будь-що, тобто просувати будь-які меседжі й наративи, зокрема, вигідні Росії і шкідливі для України, й уникнути за це відповідальності.

В українському медіапросторі час від часу з’являються публікації державних органів, громадських ініціатив, дослідників з описами нових і нових телеграм-каналів, які поширюють проросійську риторику. Ці дослідження поступово доповнюють картину того, як працює пропаганда в телеграмі. Наприклад, «Детектор медіа» вже розповідав, на кого працюють і про що пишуть найбільші телеграм-канали, а також як відрізнити російських пропагандистів від українських блогерів. Цього разу допомагаємо зрозуміти, чи працює на Росію канал, на який ви підписалися в телеграмі.

Щоб викрити пропагандиста в телеграмі, «Детектор медіа» радить звертати увагу на:

1. Специфічну мову

(кликабельно, інструментарій відкриється в новому вікні)

Росіяни називають війну проти України «спецоперацією», окупацію територій — «звільненням», керівництво України — «київським режимом», українську армію — «нацистами», а українців, які не підтримують Росію, — «бандерівцями». Є кілька десятків слів і словосполучень, якими пропагандисти описують реальність. Вони вживаються так часто, що дивно, що розробники телеграма досі не додали їх у фільтри спаму й не обмежують їх поширення, як було з дезінформацією про COVID-19.

Ще автори телеграм-каналів посилаються на свої джерела замість загальнодоступних. В таких випадках вони пишуть безособові конструкції, як-от «кажуть», «ходять чутки», «є інсайд». Ці слова мали би сформувати повагу до експертизи і зв’язків авторів. Натомість вони свідчать про поширення інформації з недостовірного джерела. І, як показує практика, більшість таких «зливів» стосуються одного і того ж, у нашому випадку — воєнних подій, і найчастіше прогнози не здійснюються. Наприклад, так було з нібито вступом України в НАТО, коли 30 вересня, одразу після підписання президентом Зеленським заяви на вступ до НАТО за прискореною процедурою, яка не означає автоматично вступу, пропагандисти в телеграм-каналах заявили, що справу вирішено і Україна вже в НАТО. Це було передчасно.

2. Повторювані меседжі й наративи

Проросійські телеграм-канали не завжди використовують такі ж слова, як ведучі державних російських телеканалів. Утім одну і ту ж суть можна сказати і проілюструвати різними словами й прикладами, що й вкладається у великі меседжі та наративи. Зокрема, щодо України росіяни найчастіше поширюють близько десятка сталих наративів:

●Україна — не самостійна держава, а лише маріонетка в руках «Заходу»;

●Україна прогрáє економічно й військово у прямому конфлікті з Росією;

●українці радо зустрічають російську армію;

●владу в Україні захопили нацисти й корупціонери;

●сусідні країни невдовзі загарбають західні області України;

●злочини росіян у Бучі (та інших раніше окупованих містах і селах) — постановка;

●Україна застосовує зброю проти цивільних росіян на прикордонних російських територіях;

●українці крадуть і продають на чорному ринку зброю, яку дає Захід;

●санкції проти Росії не працюють.

Повідомлення проросійських телеграм-каналів
Натисніть на бульбашку, щоб дізнатись як меседжі обігрують різні телеграм-канали

(кликабельно, інструментарій відкриється в новому вікні)

Ці пропагандистські меседжі й наративи в різних варіаціях постійно повторюються. Якщо вони часто трапляються в телеграм-каналі, на який ви щойно підписалися, — вас точно затягують у російський порядок денний.

3. Пости, які провокують емоції замість того, щоб інформувати

Пропагандисти використовують інформаційні приводи, як-от зростання цін чи проблеми з електроенергією, щоби просувати ті самі свої меседжі й наративи. У такий спосіб у читачів намагаються викликати негативні емоції: паніку, ненависть, злість, недовіру до співгромадян тощо. Наприклад, більшість повідомлень у телеграм-каналі «Резидент» зводяться до того, що українська влада корумпована і не дбає про громадян. Тобто під виглядом новин у таких телеграм-каналах подають маніпулятивні повідомлення, покликані застовпити в українському суспільстві думку, що українській владі байдужий народ; що люди — наодинці зі своїми проблемами. Таке інформаційне тло провокує в людей почуття безсилля й зневіри.

Повний перелік проросійських і окупаційних телеграм-каналів – за посиланням.

4. Однаковий вигляд каналів та перепости дописів із каналів мережі

У телеграмі чимало каналів об’єднується в мережі. Це потрібно для поширення меседжів і наративів на ширшу аудиторію. Наприклад, є мережі окупаційних (створених для впливу на мешканців окупованих територій) телеграм-каналів. Такі канали часто мають у назві слова «Администрация … (міста / району / області)». Також в оформленні каналів однієї мережі здебільшого використовують одну й ту саму картинку як основне фото (аватар) або ж у назві каналів є спільне слово. Наприклад, «Главное в Бердянске», «Главное в Энергодаре» тощо.

Таку велику кількість каналів складно наповнювати унікальною інформацією. Тому до однакових назв і всього іншого додаються ще й перепости і цитування з каналів одного й того ж автора. А отже стає зрозуміло, що це — мережа телеграм-каналів.

Проте мережу можуть формувати не тільки телеграм-канали, які ведуть одні й ті ж люди, адже в телеграмі є немало блогерів, які створюють оригінальний контент. Однак теми, на які звертають увагу проросійські автори, постійно повторюються.

5. Інші вже довели проросійськість телеграм-каналу

Перш ніж намагатися самим з’ясувати, чи справді той чи іншим канал ширить проросійські меседжі, спробуйте перевірити його у вже наявних списках мереж телеграм-каналів, створених Центром протидії дезінформації, Центром стратегічних комунікацій та іншими.

Повний перелік проросійських і окупаційних телеграм-каналів – за посиланням.

Візуалізації: Іра Рябоштан та Олексій Півторак

Верстка списку телеграм-каналів: Наталія Любач

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Детектора медіа» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Джерело

Ілюстрація: «Детектор медіа»

Автор