Санкції на часі. 12.12.2022

Ростислав Павленко

Часто доводиться чути: «Ви справді вірите, що рашисти дозволять забрати Крим? Це ж сакральна скрєпа, червона лінія і основа вялічія!».

Річ у тому, що навіть формально для рашистів нема вже різниці між Кримом і Херсоном чи Лиманом, які вони вже втратили. Не просто втратили, а були звідти вибиті або під загрозою повного оточення, або після знищення логістики і перед перспективою розчленування і знищення.

Однак сам факт того, як відступає русня, показує інше. У них ще немає відчуття «пазаді масква». Вони ще сподіваються на «бісове диво»: холодну зиму, продажних політиків, легковірних людей… якесь вундерваффе з ірану чи північної кореї… полчища мобіків, які якось зможуть перевести кількість у якість… Все це утримує їх від крайніх сценаріїв – як-от застосування ядерної зброї чи інших засобів масового ураження, чого не хочуть допустити цивілізовані країни. Їм здається, що ось-ось – і «сила візьме». Що вони проб’ють оборону, посварять Україну з Заходом, доб’ються свого, не ставлячи на кон власну фізичну безпеку (попередження не виводити війну на ядерний рівень були дуже чіткими і відвертими; у кремлі можуть вважати Захід як завгодно слабким, але навряд чи захочуть перевірити це на власній шкірі, доки бачитимуть якусь іншу можливість).

Але одночасно вони втрачають ресурси, можливості, власне оту «силу», яка має «взяти» перемогу. Температура в казані підвищується, жаба ворушиться активніше, але недостатньо, щоб вирватись. А скоро не стане сил, і жаба загине.

А щоб наблизити цю мить, допомагаймо ЗСУ і переконуймо партнерів і далі підсилювати тиск.

1. У ЄС тривають дискусії щодо запровадження обмежень ціни на газ – слідом за нафтою.

Те, що рішення ще не ухвалене, – очікувано: росія десятиліттями переплітала Європу павутинням економічних залежностей. Тепер стоїть завдання це павутиння розірвати.

Ще з місяць тому провідні експерти заявляли про «неможливість» встановлення цінових обмежень на газ. І ось їх уже обговорюють. За кілька тижнів вийдуть на запровадження.

2. Bloomberg повідомляє, що Адміністрація США побоювалася, що санкції ЄС проти імпорту російської нафти морським шляхом призведуть до різкого зростання цін.

Проте, ціни на нафту не тільки не злетіли, але й впали. Світ призвичаюється до життя без росії.

3. У щоденному звіті розвідки Міністерства оборони Великої Британії зазначається, що росія третину бюджету на 2023 рік закладає на армію та силовиків, але ці витрати можуть ще зрости.

4. А глава МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі наголосив, серед іншого, що відповідальність за свої злочини понесуть усі рашисти, від виконавців до путіна.

5. У зведенні американського Інституту вивчення війни йдеться про те, що в маріонеткових утвореннях на тимчасово окупованих територіях України путін починає втрачати підтримку «колишніх так званих лідерів псевдореспублік, провійськової спільноти, блогерів» через неспроможність російських військ відтіснити Сили оборони далі на захід від Донецька та «захистити» Донбас, як він обіцяв.

Як співалося в одному творчому проекті, які виникли після російської агресії у 2014:

«Так может, лучше здацца кієвскім властям?
Лучше нари, чєм граната ілі “Шмєль”»…

І далі ж буде.

 

Карикатура: Marian Kamensky

Автор