Мінські угоди – головна дипломатична перемога України за останні 32 роки

Mason Lemberg

Слова Меркель (не про її персону мова, а виключно про її фразу) про те, що Мінські угоди дали Україні необхідний час, викликали синхронне горіння в Кремлі і на Банковій.

Причини горіння Кремля зрозумілі. Вони вже на повний зріст говорять, що помилилися, не пішовши війною в 2014, і що їх обманули. Причому говорять на всіх рівнях: від пропагандистів до путіна.

Бачу, багато людей в Україні з радістю пристають на версію про обман путіна, але це не так. Там не було жодного обману, зобов’язання сторін прописані доволі чітко. Крім того, угоди закінчилися через рік, 31.12.2015, і де-факто, де-юре з того часу не діяли. А те, що кремлівський дід щось там собі марив, чого не було в угодах, а потім скасував недіючі угоди, – це виключно його особистий самообман.

А от чого б Банковій горіти? Чого горіти патріотам з балалайками? Ну дали Мінські угоди Україні час і шанс, то що є в тому поганого для вас, “патріоти”?

Але, насправді, поганого для них є багато.

По-перше, це визнання історичної ролі попередника, як мінімум, в двох проявах:

а) укладення історичної угоди, що дала можливість врятувати державу в перспективі. Причому угоди, яка жодним чином не порушувала ні Конституцію України, ні суверенітет, ні перспективи. Особливо, якщо згадати, в яких умовах вона укладалась.
б) перетворення армії від стану “хлопці в спортивних штанах з автоматами” до рівня, в рамках якого армія може виносити орду навіть попри те, що її 3 останні роки обкрадали.

По-друге, на фоні вищеописаного якось гаснуть розповіді про героїчні оборону Банкової разом з шуфричем і обозом із мівіною. В чому ж подвиг тоді? Тим паче на фоні того, що головний герой в 2014 в той час в Москві переносив кордони України західніше.

По-третє, це визнання того факту, що весь бруд на попередника з приводу Мінських угод, який генерований цими тілами, був всього лиш брудом. І на цьому фоні дуже цікаво спостерігати реакцію дятлів, які розказували роками про “Мінські дрговорняки”, а тепер воно кожного дня ниє за втраченими можливостями 2014. Оце так зрада була, аж очі печуть. Для путіна… і для тебе, патріоте всратий.

По-четверте, це визнання того факту, що де-факто померлі до 2019 року Мінські угоди реанімував саме Зеленський в найгіршому з можливих варіантів, підписавши формулу Штайнмайєра. Саме формула Штайнмайєра дозволила путіну вимагати виконання його марень. Бо до того все зводилося: українці, виконуйте МУ! – давайте будемо. Йдемо до п.1 і 2, і ви відводите війська від Донецька і Луганська на 50 км. Після формули Штайнмайєра претензії путіна до України з приводу проведення виборів під автоматами і визнання ммщика правітєлєм стали юридично обґрунтованими.

По-п’яте, це визнання різниці класу і прозорості. Мінські угоди, з усіма їх складовими, є доступними, прозорими. І навіть портнов із компанією клоуна домахатись до них не змогли.

А от домовленості, на підставі яких ворожа армія вийшла з Криму, не передбачаючи опору (!!!), і секретні настанови угод у Стамбулі (навіть публічні аспекти яких були зрадою і порушенням Конституції) ще прийдеться вивчити прокурорам і суддям.

Тому так, причини горіння у Банкової є. І вони в усвідомленні своєї справжньої ролі в історії, без пропагандистської полови.

Порошенко зробив багато помилок, але Мінські угоди – це його головна перемога і це головна дипломатична перемога України за останні 32 роки. Впевнений, що саме таку оцінку вони отримають з висоти історії.

А от цим панам, що горять, прийдеться відповідати. Бо з висоти історії, на фоні документів і “досягнень” їхні сектантські історії про з’їдених вагнерівців і мівіну ніхто не оцінить.