ІТ-армія Зеленського і реальність

Костянтин Корсун

Все ніяк не можу второпати – для чого Президент України дезінформував лідерів країн G19 щодо нашої кіберзахищеності. Для досягнення яких цілей введено в оману існуючих та потенційних партнерів?

Зеленський: «Ми створили IT-армію, яка перемагає у кіберпросторі».
Реальність: По-перше, ІТ-армія – суто волонтерська ініціатива, до якої вчасно примазалося МЦТ і до певного часу прозоро натякали, що саме вони її заснували. Але пізніше дуже наполегливо заперечували свою причетність до цього малоефективного волонтерського утворення.

А тепер знов перевзування: Президент України заявляє «Ми створили ІТ-армію». І таким чином повністю заперечує попередню заяву заступника Голови Держспецзв’язку В. Жори “це роблять незалежні кібер-актори” – причому адресовану «західним партерам» (пункт 22 за посиланням).

Чи означає ця заява Президента України, що українська влада все-ж таки бере на себе відповідальність за (всю) діяльність ІТ-армії? Але тоді виникає питання: хто говорить правду – Президент Зеленський чи його підлеглий Жора?

І по-друге: ІТ-армія не перемагає у кіберпросторі, точно вам кажу. Це я так делікатно висловився, щоб нікого не образити 😉.

Зеленський: Найкращі спеціалісти і компанії країни об’єдналися для захисту держави.
Реальність: Якщо так і було якийсь час, то буквально на кілька тижнів або навіть днів. Наразі ж нема навколо кого або чого об’єднуватися. Нема ідей, лідерів, принципів, правил гри, авторитетів. Основа для об’єднання начисто відсутня. Лише гола адміністративно-командна система примусу.

І ще нюанс: ось тут мені нещодавно пояснили, що коли чиновник каже «найкращий» – це означає зовсім не те, що ми звикли розуміти. На чиновницькому сленгу це означає «найкращі серед наявних», «найкращі серед держслужбовців» або «найкращі серед тих, хто назвався фахівцем» і таке інше. Тобто формально «найкращі фахівці» – це не брехня 😆 .

Зеленський: «Понад 1300 кібератак ми відбили за вісім місяців російської війни».
Реальність: Нууу, по-перше, ця статистика досить сумнівна і сильно залежить від її джерела, та чи можна йому довіряти. Ось я, наприклад, не довіряю. І ось, наприклад, чому.

І по-друге: «відбивати кібератаки» – так говорять зараз лише ламери або якісь дідугани з 90-х з калькулятором «Електроніка» та дисковими провідними телефонами. ТЗІ-КЗІ-КСЗІ, вотетовсьо.

Зеленський: «У перший тиждень вторгнення Росія знищила ключовий дата-центр нашої країни».
Реальність: На початку вересня він же говорив, що 1 березня «російська ракета вдарила по Національному центру резервування даних у середмісті Києва».  А тепер отой «центр резервування даних» – фактично просто частковий бекап (до якого також безліч незручних питань, між іншим) – якось несподівано трансформувався у «ключовий дата-центр». І тепер він, виявляється, «був знищений». Якось ці дві заяви не стикуються одна з іншою.

Зеленський: «Ми побудували захист державних реєстрів».
Реальність: Захисту реєстрів інколи не існувало, це навіть цифровий слуга Зеленського Федоров стверджував, називаючи державні реєстри та бази даних «зоопарком», ось тут, наприклад. Після 24 лютого так званий «захист реєстрів» полягав у тому, що їх тупо вимкнули. І якимось чином (поки невідомо як саме) перемістили за межі України, де зараз вони знаходяться під контролем суспільства та навіть держапарату. Протистояти ворогу шляхом перегрупування за кордон, десь так. Десь з літа реєстри почали потихеньку включати. Станом на листопад 2022 значну частину реєстрів досі не відновлено, у тому числі величезний та дуже важливий для економіки ЄДР.

Зеленський: «Ми зберегли цифрову стійкість банків»
Реальність: Не «ми», а «вони». Кого він має на увазі під словом «ми»? Справа у тому, що чиновники до «збереження стійкості» – абсолютно ні до чого. Я точно знаю, що банки самі інвестували у свою кібербезпеку, причому багато років поспіль. Так, не без примусу НБУ. Так, не без обов’язкових вимог Visa/Mastercard. Так, під тиском ризиків втрати клієнтів та ліквідності. Але самі вкладали власні гроші у власну кібербезпеку. Уряд чи ОП не дали ані копійки. А тепер виходить на арену топ-чиновник і каже «ми зберегли». Так само можна стверджувати «Корсун зберіг цифрову стійкість банків» – у мене для цього стільки ж підстав. Тобто нуль. Хоча, можливо, у мене трохи більше нуля 😉.

Зеленський: «Якщо у вас або ваших союзників та партнерів ще немає такої системи і такого цифрового захисту, ми будемо раді допомогти вам їх побудувати!».
Реальність: У старому совковому фільмі був такий діалог: «Приїжджайте до нас, на Колиму! – Ой ні, краще ви до нас». Саме той випадок.

Але я, правда, не можу зрозуміти сенс усього цього.

Навіщо усім розказувати «у нас зараз тепла сонячна погода», якщо достатньо кинути погляд у вікно, щоб переконатися у протилежному. От нахіба? Понтанутися яка Україна крута?

Україна крута, але точно не у кібер-шмібер, запевняю. Я більше 20 років варюся у цьому всьому і знаю, про що говорю. Крім відваги та хоробрості у цих сферах потрібні ще розум, знання, специфічні навички та професіоналізм. А ще довіра, державно-приватне партнерство та чіткі «правила гри». І, звісно, відсутність корупції.

Як на мою скромну думку, безвідповідальні декларативні заяви політиків а-ля «ми перемогли корупцію» – хоча всі знають, що це зовсім не так, – лише погіршують імідж країни.

Україні та українцям є чим пишатися: безмежна любов на своєї батьківщини, нестримне прагнення свободи чи неймовірна для західних європейців хоробрість. А ще висока здатність до самоорганізації та шалений спротив проявам авторитаризму. І ще багато чого.

Але ось такі підліткові спроби видати бажане за дійсне – вони зовсім не корисні. Значно краще для іміджу було б щире визнання недоліків та демонстрація прагнення змін. Змін на краще.

Автор