Санкції на часі. 09.09.2022

Ростислав Павленко

Повідомлення Генштабу ЗСУ про знищення за день 650 рашистських агресорів і просування на понад 50 км показують, що у війні формується важливий перелам. Війна триватиме, агресор ще не розбитий, але психологічний надлам російських військ і за ним російського суспільства є важливим фактором перемоги.

І санкції допомагають руйнації бажання рашистів воювати. У них має залишитись одне питання: заради чого йти помирати в Україну і котитись до дна. І ці питання мають звернути і до свого путлера, і одне до одного.

1. Президент Байден провів відеоконференцію із союзниками з теми безпеки та надання економічної допомоги Україні.

Про це повідомив сайт Білого дому.

У відеоконференції взяли участь прем’єр Британії Трасс, прем’єр Канади Трюдо, канцлер Німеччини Шольц, прем’єр Італії Драгі, прем’єр Японії Кісіда, генеральний секретар НАТО Столтенберг, президент Румунії Йоханніс, президент Польщі Дуда, а також представники Франції та Європейського Союзу.

Лідери, зокрема, обговорили питання про перетворення енергетики росії на зброю та необхідність подальшої координації для забезпечення стійких та доступних поставок енергії до Європи.

2. За підсумками 5 зустрічі у Раммштайнівському форматі були погоджені збільшені поставки західної зброї Україні.

Зокрема, Україна отримає від Сполучених Штатів новий пакет оборонної допомоги обсягом у 675 мільйонів доларів. Також повідомляється про постачання Україні французьких 155-мм гаубиць TRF1.

Ці та інші програми допомоги скоро покажуть себе на полі бою, видворяючи російських загарбників з України.

3. Індійські банки масово відмовляються обслуговувати торгівлю з росією.

Більшість індійських банків не бажають відкривати рахунки російським кредитним організаціям, щоб забезпечити транзакції у рупіях та рублях. Банки побоюються вторинних санкцій США.

Влада рф ще у квітні анонсувала плани перейти на рупії та рублі в торгівлі з Індією, яка стала ключовим покупцем російської нафти.

Процес торгівлі без доларів зупинився, незважаючи на рішення індійського уряду запровадити податкові пільги для товарів, що експортуються за рупії. Ситуація фактично зайшла в глухий кут: уряд Індії має домовленості з російськими чиновниками і тисне на ЦБ, той у свою чергу тисне на банки, багато з яких мають лістинг на американських біржах і побоюються потрапити під санкції. Мати справу з росією стає збитково.

4. Латвія, Литва та Польща також заборонять в’їзд громадянам росії сухопутним кордоном з 19 вересня. А Естонія закриває з 19 вересня в’їзд для усіх громадян рф, у тому числі тих, хто має шенгенські візи, які були видані третіми державами.

Такий санітарний кордон суттєво ускладнить для росіян сполучення з Європою – навіть з тими країнами, які поки готові надавати росіянам візи, хай і без спрощеної процедури.

5. На цьому тлі з росією не пов’язують своє майбутнє ті, хто спромоглися «зробити гроші».

Заможні росіяни – російські доларові мільйонери – активізували виведення своїх капіталів із країни, скориставшись послабленням від Центробанку, який збільшив щомісячний ліміт виведення валюти до мільйона доларів. Хто може, почав стабільно купувати валюту на цю суму і виводити її з рф.

Загалом, за даними російського центробанку, з лютого громадяни рф вивели з країни у валюті 1,019 трлн рублів. Аналітики вважають, що до кінця року виведуть ще стільки ж.

Основні обсяги евакуації капіталу припадають на обмежене коло осіб – близько 90 тисяч, в руках яких зосереджено 66% усіх фінансових активів країни. Це означає – на внутрішні інвестиції, робочі місця і податки рашисти можуть не розраховувати.

І далі ж буде.