На полігоні під Києвом випробували робота для евакуації поранених (фото, відео)

 

Евакуація пораненого з поля бою за допомогою безпілотної техніки: на полігоні неподалік Києва відбулися навчання із застосуванням багатоцільового робота THeMIS. Унікальну новітню машину, яку виробляють в Естонії для армій країн-членів НАТО, привіз в Україну Петро Порошенко. Спільно з батальйоном парамедиків «Госпітальєри» започаткований проект «Журавель» – розповідає п’ятий Президент. Назвали його у пам’ять про морпіха Ярослава Журавля, який у 2020 році був тяжко поранений і загинув на Донеччині, не дочекавшись допомоги.

За легендою навчань військовий підрозділ виходить на бойове завдання, потрапляє в засідку і отримує пораненого бійця, який потребує евакуації під обстрілом. Керівник групи медиків дає наказ групі вийти на евакуацію. У небо здіймається дрон для пошуку пораненого і координації руху робота. Після отриманих даних оператор робота відправляє його на допомогу бійцям. Пораненого вантажать на платформу безпілотного робота, який привозить його у безпечне місце. Поранений отримує першу допомогу, його забирає евакуаційний автомобіль.

Засновниця батальйону «Госпітальєри», медик-доброволець, народна депутатка від «Євросолідарності» Яна Зінкевич зазначає – така техніка дійсно дає можливість рятувати життя українських воїнів на полі бою. «Я хотіла б подякувати Естонії за розробку. Подякувати Петру Олексійовичу за купівлю, за наше партнерство. Тому що це обладнання дозволить нам рятувати життя. Ми будемо його ще доброньовувати, робити додаткове маскування. Я сподіваюся, уже в найближчий час ми зможемо проводити перші евакуації», – говорить Зінкевич.

«Ми дякуємо Естонії, тому що це не єдиний проект, де ми співпрацюємо. І 350 дронів Autel, які сьогодні вже працюють у всіх бригадах, ми привезли з Таллінна. Це було організовано дуже ефективно – і з точки зору ціни, і з точки зору організації. Я дякую за допомогу естонському уряду, парламенту, естонському народу, і безумовно амбасаді Естонії в Києві», – наголосив Петро Порошенко.

Посол Естонії в Україні Каймо Кууск, який був присутній під час випробувань, наголошує: для Естонії дуже важливо допомогти Україні перемогти у цій війні. «Ми щасливі допомогти вам, допомогти «Госпітальєрам» і надати вкрай важливі новітні технології». – говорить Посол.

П’ятий Президент розповів, що під час візиту до Естонії колишні військовослужбовці, генерали естонської армії запросили його продемонструвати можливості бойового робота.

«Він пристосований для протитанкової боротьби, для боротьби із застосуванням 30-мм автоматичної гармати, для проведення розвідувальних операцій з радарами, камерами. Але пам’ятаючи слово, яке ми дали Сергію Журавлю, батькові Ярослава Журавля, який загинув на війні, я подумав, щоб ми запровадили спеціальний проект евакуації з поля бою. Я не бачу кращого підрозділу, який це може здійснити, ніж «Госпітальєри». Бо на сьогоднішній день «Госпітальєрами» врятовано вже більше 5 600 українських воїнів – низький уклін їм за це», – наголосив Порошенко.

«Ми розпочинаємо ще один проект. Найближчим часом в Україну прибуде броньований Pinzgauer, який буде також виконувати функцію евакуації і швидкої допомоги пораненим на полі бою із застосуванням броні», – повідомив Порошенко.

«Але сьогодні ми концентруємось на нашому роботі, ви побачили його можливості, його швидкість, його захищеність. Ми його доопрацьовуємо разом, як сказала Яна, встановлюємо додаткове бронювання, захищаємо канали зв’язку, робимо реальну роботу, яка має прискорити його перебування на фронті», – зазначає Порошенко.

«Це вписується у нашу концепцію. Єдине слово, яким зараз живуть всі українці, єдина мета – це звільнення української землі і рятування українських воїнів. Це – лише початок. Якщо в нас все вдасться зараз, ми будемо чекати додаткових партій, які мають надійти в Україну», – зазначає Порошенко. Він також зауважив, що росіяни вже оголосили полювання за цією технікою і навіть призначили винагороду у мільйон тому, хто захопить робота. «Марно – ми його нікому не віддамо. Ні українську землю – ні українського тепер вже робота», – попередив Порошенко.

П’ятий Президент разом із Послом Естонії та Яною Зінкевич встановили на «THeMIS» офіційну символіку проекту «Журавель», яку створив відомий український музикант і художник Юрій Журавель – однофамілець загиблого героя-морпіха.

Як відомо, за півроку після початку широкомасштабного вторгнення російської армії структури Порошенка з волонтерами передали у ЗСУ допомогу на суму майже 46 млн доларів США. За ці кошти були придбані тисячі бронежилетів та кевларових шоломів, зброя, сотні автомобілів на потреби фронту, серед них бронемашини, вантажівки та пікапи, тепловізори, сотні дронів, електрогенератори, цифрові радіостанції, старлінки, військовий одяг, турнікети, натівські аптечки, системи очистки води, засоби для будівництва фортифікаційних споруд, пальне, продукти харчування.

Джерело


Олексій Петров

Цю буржуйську приблуду на гусеницях, я побачив одним з перших. Великий причіп, на якому дрімав робот, прикритий від зайвих очей, стояв на парковці біля офісу.

– Що це за хріновина?
– Роботизована платформа. Порох придбав в Естонії. Ось, приїхала нарешті.
– А хто її запускати буде? Бо не ту кнопку натиснемо, і буде «бадабум». А коштує ж він, наче чавунний міст.
– Так приїхали союзники, фахівці з Естонії. Будуть навчати операторів.

До речі. Зверніть увагу, друзі, на те, як історія все та усіх чітко розставила по місцях. Росія як була ворогом, так і залишилась. А хто був другом, знову протягнув руку допомоги. Гарні у нас союзники. Справжні друзі.

Поважні естонські фахівці почали розповідати про те, на що спроможна ця багатофункціональна платформа. Треба поставити кулемет? Буде робот з кулеметом. Можна ПТРК прикрутити, і буде тобі робот, винищувач танків. Але саме у цього девайсу особлива місія – рятування поранених. Тому і назвали його «Журавель». Сподіваюсь, нікому ні треба пояснювати, чому саме так?! Якщо би тоді під рукою розвідників був такий залізний самохідний коник, який спокійно та непомітно доїхав би до пораненого Ярослава, морпіха, скоріше за все, врятували би.

Зараз «Журавель» проходить полігоні випробування. Можна сказати, знайомиться з Україною. Ще декілька днів, коли оператори достеменно будуть знати, як керувати цим залізним «хлопцем», і він заступить на бойове чергування разом з славнозвісними «Госпітальєрами». Допомагати. Рятувати життя.

(Вже можна робити репост).

Так, хтось зараз скаже, що цей робот коштує надто дорого – пару сотень тисяч евро уж точно. (До речі, російські окупанти вже визначили винагороду тому, хто зможе захопити «Журавля». Угу… Давайте, йолопи). Хтось скаже, що на ці гроші можна купити багато радіостанцій чи безпілотників. Так. Безумовно. Але… Є одне питання. А скільки коштує життя українського воїна? Я не знаю таких цифр. Тому і намагаємося, друзі, за вашої допомоги зібрати гроші на рації, БПЛА, буржуйки, транспорт і, так, ще на одного такого бойового робота. На фронті потрібне все!

Наші дії традиційні. Половину вартості сплачує Петро Порошенко, а іншу половину зберемо ми, разом з ГО Справа Громад! Адже зберемо ж? 😎


Юрій Бірюков

Я про робота, про уникальный комплекс, про использование его в эвакуации раненых… ну, я хочу написать. Но я же знаю и понимаю, что сейчас всеми эмоциями, всеми мыслями – с армией.

Мы сдержанно и осторожно, просто боясь спугнуть, радуемся. Перечитываем по кругу известные телеграм-каналы, общаемся с друзьями “там”, посматриваем карту, прикидываем и гордимся. Гордимся и верим. Верим в нашу армию.

Но есть еще одно…

Каждый, кто перевел хоть гривню. В любой фонд, любому волонтеру. Кто задонатил пейпал или крипту. Кто отдал свою машину или домашнюю консервацию. Все и каждый – вы равноправные участники процесса освобождения нашей земли от нечисти оккупантов.

И вот все вместе и победим.

А робот, ух. Робот реально невыносимо крут и нужен. И будут покупаться еще, будут усовершенствоваться и дополнятся. Роботы будут спасать жизни и вести разведку.

 

Допомогти армії просто:

Донат-платформа з сувенірами.

По Україні

ТІЛЬКИ ДЛЯ ПРИВАТ 24
5169 3305 2068 6400

Для ІНШИХ банків:
5375 4115 0177 8331
Або за посиланням.

Або переказ на рахунок:
Найменування отримувача: ГО СОЛIДАРНА СПРАВА ГРОМАД
IBAN рахунок: UA193052990000026002016226051
Код ЄДРПОУ/ІПН: 42992954
Призначення платежу: благодійна безповоротна допомога на користь ГО

PayPal

Переказ на: wingman2006@mac.com
Тип переказу: Family/Friends

Western Union / MoneyGram

Переказ на: ANTONINA BUZILO

SWIFT перекази

Account owner: Solidarna Sprava Hromad
PLN – IBAN: PL48 1020 1068 0000 1802 0383 6525
CAD – IBAN: PL53 1020 1068 0000 1602 0383 6533
EUR – IBAN: PL58 1020 1068 0000 1402 0383 6541
USD – IBAN: PL64 1020 1068 0000 1902 0383 6673
Bank SWIFT Code: BPKOPLPW
Name of the Bank: Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski Spółka Akcyjna
Bank’s address: ul. Puławska 15, 02-515 Warsaw
Bank’s country: Poland

 

Автор