Санкції на часі. 08.09.2022

Ростислав Павленко

75 років тому гітлер до останнього вірив у якусь диво-зброю чи розлад між союзниками, чи якийсь катаклізм, який поверне програну війну на його користь. Не дочекався, сконав у бункері, а його поплічники понесли відповідальність.

Прямуючи його слідами, путін зараз дуже вірить у зиму. У своїй хамській манері бажає замерзнути «вовчому хвосту» Європи. Пропагандони показують росіянам «замерзлі європейські міста» (хоча знімали ці замерзлі панорами, кажуть, у Красноярську, який досі не газифікований).

Але путін має всі шанси повторити шлях марних надій, нищівної поразки і гіркого кінця. Зрештою, зима хоч і близько, але часу до неї достатньо для гарної підготовки – і України, і Європи загалом. З цієї зими Європа вийде сильнішою. Так, як вийшла з зими 2022 року, коли росія, готуючись до вторгнення в Україну, вже влаштовувала гру з цінами на газ.

А росія має в цю зиму платити за свої злочини. Відчути, що таке війна, як починають відчувати мешканці прикордонних територій і окупованого Криму.

Спільна стратегічна стаття Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та першого заступника оборонного комітету парламенту Михайла Забродського великою мірою про це ж: агресорів має полишити відчуття безкарності.

Рашистам належить відчути на собі наслідки війни. ЗСУ повинні мати для цього засоби.

Держава має для цього все зробити – і шляхом відновлення відповідних програм, і співпрацюючи з партнерами.
І, звісно, ціну агресії мають допомогти сплатити санкції. Зокрема, ембарго. Як зауважив Петро Порошенко, чим швидше Європа відмовиться від російського газу, тим краще для глобальної безпеки. І тим швидше росія опиниться на дні, з відмерзлим хвостом і іншими частинами.

1. У ЄС обговорюють обмеження ціни на російський газ до €50 за мегават-годину або близько $522 за тисячу кубів.

Це більш ніж уп’ятеро менше поточної ціни в Європі. Згідно з документами Єврокомісії, пропозиції включають обмеження цін на російський газ на рівні всього ЄС та розподіл газу країнам, що потребують надзвичайних ситуацій.

2. З початку року країни Європейського Союзу скоротили постачання російського газу на свій ринок на 48%, а з урахуванням Великої Британії – на 49%.

3. На російському Кузбасі через санкції закриють велику вуглезбагачувальну фабрику.

На Кузбасі законсервують велику вуглезбагачувальну фабрику «Красногорська». Причиною зупинення підприємства у місті Прокоп’євську стали труднощі зі збутом продукції на тлі західних санкцій.

4. Міжнародні резерви росії за серпень скоротилися на $11,2 млрд.

5. Одна з найбільших авіабудівних компаній у світі – американська Boeing заявила, що не купує алюміній та титан в росії з березня.

Виробник авіаційної техніки тоді ж припинив постачати російській стороні запчастини та перестав здійснювати обслуговування та техпідтримку літаків російських авіакомпаній.

Тим часом минулого тижня стало відомо, що один із найбільших у світі споживачів алюмінію, американська промислова компанія Novelis, відмовилася імпортувати цей метал із росії.

І далі ж буде.

Автор