Санкції на часі. 02.09.2022

Ростислав Павленко

За повідомленням Bloomberg, у Європі за три дні вдвічі зменшилася ціна на електроенергію. Оглядачі пов’язують це з погодженням європейських заходів запобігання енергетичній кризі, які мають бути представлені 14 вересня. Хоч вони і не містять обмеження ціни на газ, все ж вони спрямовані на енергозбереження і стимулювання незалежності від російських енергоносіїв. Крок за кроком світ рухається до життя, в якому не буде росії. А вона буде на дні.

1. У «газпромі» зазначили, що за вісім місяців видобуток газу скоротився на 14,6%, до 288,1 млрд. кубів газу.

Експорт до країн «далекого зарубіжжя» за той же період скоротився на 37,4%, до 82,2 млрд. кубометрів газу.

2. Міністри фінансів країн G7 на зустрічі в п’ятницю схвалять план обмеження цін на російську нафту.

3. З березня свою діяльність у рф призупинили 3 тис іноземних організацій, 500 зарубіжних підприємств уже ліквідовано.

До липня кількість співробітників, які перебувають у простої, досягла 125,5 тисячі осіб.

4. Китай різко скоротив постачання автомобілів до рф.

Експорт китайських автомобілів у рф впав на 82,4% за останні 5 місяців. У березні Китай поставив машин на $190 млн, а в липні лише на $33,6 млн.

GWM — єдиний іноземний автоконцерн, який продовжує випуск автомобілів у рф, також фіксує падіння продажів у кількості авто на 26%.

Падіння продажів машин китайських марок пов’язане із загальним скороченням авторинку рф. У липні падіння становило 74,9% порівняно з аналогічним періодом 2021 року.

5. Крім того, Китай зупинив постачання двигунів для російського КамАЗу.

Після початку повномасштабної війни з Україною КамАЗ уже потрапив під санкції США, Євросоюзу, Великобританії, Канади, Австралії, Швейцарії, Нової Зеландії.

А тут такий удар від країни, на яку покладались надії у імпортозаміщенні. Але, як не раз зазначалося, Піднебесна не любить лузерів.

І далі буде.

Автор