Платники податків стали заручниками уряду і податкової

Ніна Южаніна

Вже понад три місяці Кабінет Міністрів є неспроможним для цілей Податкового кодексу затвердити перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації.

Для чого необхідний перелік таких територій?

Об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності громадян і розташовані на таких територіях, звільняються від податку на нерухоме майно за 2021 та 2022 роки (для юридичних осіб – за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості звільнення з 1 березня 2022 року), а плата за землю за земельні ділянки (паї), розташовані на таких територіях, не сплачується з 1 березня 2022 року.

Відповідні норми були прийняті Верховною Радою двома законами ще 15 та 24 березня 2022 року.

А поки уряд не затверджує такий перелік, платникам податків міста Києва вже приходять (в тому числі з’являються в електронному кабінеті платника) податкові повідомлення-рішення, які датовані серединою лютого 2022 року, про сплату податку на нерухоме майно та плату за землю.

При цьому в березні 2022 року уряд все ж таки визначив Волинську, Донецьку, Житомирську, Запорізьку, Київську, Луганську, Миколаївську, Одеську, Сумську, Харківську, Херсонську, Чернігівську області та м. Київ територіями, де мешканцям може надаватися допомога в рамках програми “єПідтримка” (у зв‘язку з втратою зарплати/доходу через війну).

Я впевнена, що території, куди з 24 лютого 2022 року прилітали (прилітають) ракети, і є тими територіями, де повинне застосовуватися звільнення від плати за землю та податку на нерухомість.

До речі, податкові повідомлення-рішення про сплату податку на нерухомість, що зараз надсилаються в м. Києві, не містять детального розрахунку суми податку по кожному об’єкту нерухомості. Це суперечить прямим вимогам Податкового кодексу, що набрали чинності з 1 січня 2022 року.

Непроведення таких детальних розрахунків податковими органами також може бути прихованим наслідком відсутності переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, що повинен затвердити уряд.

Тому платники податків стали заручниками як уряду, так і податкової.

Враховуючи, що такий перелік територій повинен оновлюватися оперативно, його затвердження треба переводити на рівень органів місцевого самоврядування.

 

Колаж: forbes.ua

Автор