Поки власники телеканалів та великих медіа розповідають, що наука — то неклікабельно і нецікаво, тримайте перелік науково-популярних джерел в українському сегменті Інтернету, що дозволяють розвивати критичне мислення, дізнаватись про науково-технічні цікавинки, бути в курсі стану української науки та її реформ, спілкуватися з надзвичайно розумними і глибокими людьми.

Звісно, перелік неповний. Я просто спробував пригадати за три вільні години ресурси, що я зазвичай читаю-слухаю. Допис регулярно оновлюватиметься і сюди додаватимуться інші цікаві ресурси. Зауважу, що це не рейтинг, а типу алфавітний порядок.

Наукові блогери

Насправді, наукових блогерів в Україні не існує. Це або звичайні люди, які працюють вченими, отримують зарплатню, проводять дослідження і ще інколи встигають зрозумілою мовою писати про науку, або наукові журналісти, яких я можу перерахувати на пальцях однієї руки.

Наталія Атамась — зоолог. Цікаво пише про всіляких волохатих створінь та особливо полюбляє пернатих. Розрізняє на око та на вухо декілька сотень видів птахів.

Юлія Безвершенко — вчена-фізик. Є експерткою у питаннях реформування української науки.

Олексій Болдирєв — фізіолог, один з найдавніших наукових популяризаторів України. Веде цікавий науково-популярний сайт Моя наука та організовує Дні науки.

Олексій Васильєв — дотепно зауважує цікаві факти з життя науковців.

Денис Вишневський — вчений з Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Пише цікаві речі про Зону та постить класні фото і відео звідти.

Med Goblin — хтозна, хто це, але він дуже фахово розвінчує міфи щодо фейкових ліків, гомеопатії, антивакцинщини тощо.

Павло Гольдін — зоолог, прекрасно пише про життя китів, дельфінів та інших подібних істот.

Ніка Гур’янова — вчена-біоінформатик, що потужно розвиває цей напрямок, зокрема через групу Learning Bioinformatics Together in Ukraine

Міріам Драгіна — радіоведуча, журналістка, що дуже «смачно» пише про науку.

Ірина Єгорченко — вчена-математик, яка класно розповідає про науку, і на яку подав до суду псевдонауковець Тесля. Суд вона у нього виграла, завдяки чому псевдонауку в країні поки що можна відкрито називати псевдонаукою.

Семен Єсилевський — біофізик, цікаво пише про медицину, палить напалмом гомеопатів та антивакцинаторів та всіляку псевдонаукову наволоч. На site.ua його блог тут.

Олексій Ігнатенко — математик, спец у теорії ймовірностей, теорії ігор. Надзвичайно цікаво про них пише та демонструє, що ці ніби абстрактні речі всюди у нашому житті. На site.ua він тут.

Дмитро Ісаєв — нейрофізіолог, дуже цікаво, коротко і доступно пише про дослідження, опубліковані в провідних наукових журналах світу.

Мар’яна Капранова — цікаво розвінчує фейки про науку та псевдонауковців.

Євген Кіося — дуже доступно та цікаво пише про біологію.

Олександр Коляда — генетик. Цікаво пише про вплив генів на наше життя, здорове харчування та довголіття.

Ольга Маслова — класно пише про всілякі біологічні, медичні штуки, круто розтлумачує Нобелівські премії з цих сфер.

Дмитро Мішкін — вчений в галузях машинного навчання та штучного інтелекту.

Олексій Молчановський — регулярно пише про штучний інтелект, машинне навчання і всяке таке, що коїться в світі. До речі, він співзасновник платформи безкоштовних онлайн-курсів Prometheus.

Денис Морозов — вчений-математик, що цікаво пише, власне, про математичні всілякі штуки.

Дарія Озерна — вона точно вчена, імунолог, генетик, молекулярний біолог, але тепер наче працює в журналістиці. Пише дуже притомно і цікаво про біологію, медицину і мікробіологію. Дуже цікава сторінка. І вона ж має блог ФізКультура на UA:Радіо Культура.

Оксана Півень — вчена-генетик, що цікаво пише про редагування геномів.

Олександр Петров — веде класний блог Записки Шурика — про освіту, просвіту, науку, навколонаукову сферу тощо. Сам блог отут.

Іван Примаченко — співзасновник платформи безкоштовних онлайн-курсів Prometheus, класно пише про освіту, останні наукові досягнення в галузях навчання, когнітивістики і т.п.

Руслана Радчук — генетик. Гуру наукпопу і визнаний авторитет. Цікаво пише про генетичні дослідження та їх користь для хомосапієнсів, зокрема веде свій окремий блог.

Олександр Скороход — пише про секрети довголіття з точки зору біології та про правильний спорт/біг з точки зору науки. Один його блог тут, інший тут.

Олексій Хаврюченко — цікаво пише про науку, історію, економіку. Його блог на site.ua тут.

Артем Чернодуб — вчений в галузях машинного навчання, штучного інтелекту і усього цього.

Сергій Шарапов — вчений-фізик, на якого посилаються Нобелівські лауреати, і який одним з перших почав лупати скелю Лептонного бога у дисертації пані Кириленко.

Євгенія Яниш — зоологиня. Цікаво пише про тварин, екосистеми, а також загалом непогано розповідає про науково-популярні цікавинки.

Увага, всі ці вчені є звичайними людьми. І більшість з них не приймає в друзі незнайомців. Достатньо на них просто підписатися.

Науково-популярні сайти та групи у фейсбуці

AIN.ua — мабуть, найбільший в Україні сайт, присвячений технологіям, стартапам і т.п.

Альфа-Центавра — науково-популярний ресурс про Космос, прямі трансляції запусків ракетоносіїв, марсоходи тощо. Фейсбучна група тут, суто україномовна версія тут, Youtube-канал тут, україномовний канал тут.

Археологія. Новини. — власне, новини археології.

Антонов — конструкторське бюро літаків марки Антонов.

Astronomy in ua — прекрасна група про астрономічні новини, події, заходи.

BBC. Наука — прекрасний розділ на сайті ВВС. Фахово і доступно про науку українською.

Банк Лекцій (Наукова світлиця) — сотні відеозаписів науково-популярних лекцій з різних тематик.

Batrachos — два біологи ведуть сайт, присвячений біології, зоології, екології тощо. Там повно онлайн-матеріалів для курсу «Природничі науки». Група у фейсбуці тут.

Вища освіта — портал — не тільки про вищу освіту, але й про науку в університетах.

Всесвіт — цікава наукпоп-група про космос українською.

Всесвіт UA — дуже якісний україномовний ютьюб-канал про Космос.

CEDOS — потужний аналітичний центр з купою цікавих досліджень в сфері освіти і науки.

Газета Світ — науково-популярне видання, що виходило з 1997 року на папері. Від недавніх пір перемістилося в т.ч. в онлайн, і останнім часом там трапляються дуже цікаві статті про дослідження українських вчених.

Defence Blog, Defense Express, Оборонно-промисловий кур’єр — типу військовий наукпоп.

Дзеркало тижня. Наука. — купа фахових та компетентних статей про науку та навколонаукові справи.

Державний природознавчий музей — він у Львові. Кажуть, що він дуже класний (я не був), і сторінка постійно наповнюється цікавими дописами.

Довколаботанікасайт та група, що переважно присвячені науковому гумору, а також організації цікавих наукпоп подій.

Explorer.life — крутий ресурс про дослідників і мандрівників.

Експедиція ХХІ — прекрасний ресурс від Національного антарктичного наукового центру — про Антарктиду, науку та подорожі.

Екологія життя — цікавезний науково-популярний сайт і група у фейсбуці про екологію. Зрозуміло, чітко, з посиланнями на джерела.

Збруч — на цьому сайті є неймовірний розділ про науку — аналітичні дописи, блоги, новини.

INgenius — блог про медичну науку, контент цікавий і корисний.

Клятий раціоналіст — один з найкращих науково-популярних каналів країни. Про критичне мислення та руйнування міфів.

Крымские истории в диалогах — про історію півострова з давніх-давен до наших днів.

КБ Південне — все про ракетнокосмічну галузь України.

Куншт — надзвичайно цікавий науково-популярний сайт, де усі дописи та подкасти зроблені науковцями і фахівцями. Висока якість, розмаїття інформації. Майже еталон на українському медіаринку.

Lacuna — короткі відео про купу незрозумілих речей — від квантової фізики до нейронних мереж.

Learning Bioinformatics Together in Ukraine — група біоінформатиків в Україні.

Likbez. Історичний фронт — класні дописи та відео про міфи в нашій історії.

Мінералогічний музей ЛНУ — шикарна сторінка Мінералогічного музею Львівського національного університету з купою цікавих фактів про мінерали з їх красивими світлинами.

Моя наука — один з найдавніших та найавторитетніших наукпоп сайтів країни. Сюди пишуть виключно гуру науки, а статті проходять жорстку модерацію. Волонтерський трохи більше, ніж повністю.

Музейний портал — шалений перелік купи музеїв в Україні та музеїв, що стосуються України, в світі. Неймовірна праця.

Мікроб і Я — шикарний наукпоп сайт з мікробіології, міфів про продукти харчування та усього на світі, чого торкаються лапи всюдисущих мікробів. Група у фейсбуці тут.

Наукова соціальна мережа www.Science-Community.org — про гранти, можливості, конференції для науковців.

Наукова світлиця — чудовий просвітницький проект з купою активностей — як записів лекцій, так і наукпоп заходів по всій Україні.

Наукуїмо — прекрасний ютьюб-канал, де круті вчені водять своїми лабораторіями, розповідають про дослідження європейського рівня, руйнують міфи і розповідають дахозривальні цікавинки. Також у них є фейсбук, інстаграм.

Наука та Всесвіт — прекрасний україномовний канал з купою відео від NASA, ESA, Nature і TED про космос і науку.

Наше небо — сайт про астрономію та космос від працівника Головної астрономічної обсерваторії НАН України Івана Крячка. Також автор має свій канал, де можна послухати його науково популярні лекції — Все про Всесвіт.

Новое время. Научпоп. — крутий розділ про науку, де відстежуються останні події в науковому світі.

Пан Бібліотекар — все, що стосується наукових журналів, цитування, наукометрії і т.п.

PinkNoiseNews — прекрасний ресурс від двох вчених Андрія Чернінського та Дмитра Ісаєва про новини з наукового світу.

Prometheus — платформа масових безкоштовних онлайн-курсів з купою матеріалів для розвитку критичного мислення. Тут навчається вже більше 700 тисяч українців. Група тут.

Природничо-географічне товариство — група у фейсбуці на десятки тисяч підписників з цікавими дописами про природу від звичайної Витачівської гімназії.

Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях — сайт, де розміщуються матеріали найгучніших справи плагіатних чи псевдонаукових справ.

Пульсар або сайт Пульсар — цікавий науково-популярний журнал, статті в який пишуть вчені та експерти.

Стромата — шикарна науково-популярна група про палеонтологію, історію науки, порівняльну анатомію, історію клімату, людей, тварин і про все-все-все «по клаптиках».

Sciences.in.ua — науково-популярний ресурс із цікавими якісними інтерв’ю наших науковців (фейсбучна група тут).

ScienceUkraine — крутий науково-популярний сайт та група з регулярно-оновлюваними новинами.

SpaceUkraine — науково-популярний ресурс. Шкода, що дуже рідко наповнюється.

StreetAstronomy — сайт про астрономію, де регулярно розповідають про прийдешні зорепади і астрономічні новини.

Symbolon. Центр середньовічних та ранньомодерних студій — група про історію Середніх віків та часи раннього модернізму.

Спільне Commons — прекрасний ресурс, на якому трапляються якісні статті про українську науку.

Sci-DIY — канал, на якому автор викладає купу красивих, корисних та цікавих відео про відомі фізичні явища. Дійсно якісно зроблений.

Tokar.ua — гарний сайт і група в фейсбуці з дуже якісними україномовними перекладами науково-популярних відео. Переважно про космос, але різні є.

TechToday — купа інформації про сучасні технології.

Ukrainian Scientists Worldwide — найбільша та найдинамічніша група українських науковців зі всіх куточків світу у фейсбуці. Дозволяє дуже легко тримати руку на пульсі подій.

ХабблТраббл — ютьюб-канал про космос і науку, який веде хлопець на ім’я Богдан, що навчається у третьому класі.

Цікава наука — надзвичайно популярний сайт та група, де викладаються анімовані науково-популярні фільми, перекладені українською мовою. Якість вражає.

Chornobyl.in.ua — про науку в Зоні: Чорнобиль, Прип’ять, ЧАЕС.

Vernadsky Station Team — група учасників Антарктичних експедицій. Не флудіть там, але читати цікаво.

WAS.media — якісний і цікавий сайт про історію. Маловідомі факти, руйнування міфів тощо.

Науково-популярні заходи та події

Арсенал ідей — фестиваль, на якому діти мають змогу долучитися до дорослих професій, зокрема, до науки.

Вільний університет Майдан моніторинг — харківська організація, що організує науково-популярні лекції.

Головна астрономічна обсерваторія — я не скажу, що на цьому сайті є багато наукпопу. Але. Це найкраща та найвражаюча обсерваторія в країні з тих, де я бував. І саме на цьому сайті вони регулярно анонсують запрошення про спостереження зірок, екскурсії по обсерваторії тощо.

Дійсна наука — ознайомлення широкої громадськості з розвитком світової науки та досягненнями українських учених у різних галузях, забезпечення діалогу науковців із представниками бізнесу, влади, суспільством. Тут проводяться заходи з популяризації науки в таких напрямках: Науки про життя, Науки про Землю, Екологія, Штучний Інтелект, Цифрова Наука, Математика,Теорія Ігор, Фізика.

Дні науки — науково-популярна подія, що відбувається двічі на рік у багатьох наукових інститутах кількох міст України. Будь-хто в ці дні може завітати і подивитися на приладдя, попатякати з науковцями, послухати цікавезні лекції. Безкоштовно для відвідувачів. Фейсбучна сторінка тут.

Музей популярної науки і техніки «Експериментаніум» — постійно діюча експозиція з більш ніж 250 інтерактивних експонатів, що присвячені механіці, оптиці, електриці, магнетизму і акустиці.

Клуб аматорів астрономії Астрополіс — безкоштовно надають змогу громадянам дивитися на зірки, планети, комети, Місяць кілька разів на рік. Виїздять за Київ.

Клуб любителів астрономії АстроДніпро — так само цікаві астрономічні події.

Kyiv Mini Maker Faire — науково-популярні заходи з демонстрацією робототехніки, інженерії, експериментів тощо.

Музей Космонавтики імені С. Корольова — надзвичайно потужний заклад в Житомирі, де регулярно проходять якісь цікаві події.

Навчальний центр Футурум — від Малої академії наук, покликаний прищепити у дітей прагнення до пізнання світу.

Наукові пікніки — науково-популярний захід, що проводиться кілька разів на рік. Суть: в якомусь парку якогось міста збираються науковці зі своїми мікроскопами, штамами бактерій та реакторами і демонструють їх перехожим. Для перехожих це безкоштовно.

Nobilitet — щорічна науково-популярна конференція, на якій доступно розповідають про Нобелівські премії.

Про що розповідає археологія — цікавезні зустрічі з вченими-археологами та купа актуальної інформації про знахідки.

СаЛо — самопальна лабораторія — спільнота однодумців, що популяризує науку та безкоштовно в телескопи демонструє кілька разів на рік громадянам зоряне небо.

Олексій Коваленко — це людина-подія та організатор Довколаботаніки. Він влаштовує крутецькі науково-популярні квести в Національному науково-природничому музеї НАН України. То про хижі рослини, то про овочі та фрукти, то про павуків.

Школа науки DESK — окрім того, що вони постять цікаві дописи, основне їх завдання — прищепити дітям любов до науки через роботу в лабораторії.

15х4 — науково-популярний лекторій — 4 лекції по 15 хвилин.

Друковані видання

Колосок — науково-популярний природничий журнал для дітей. Так, він друкований, але на сайті доступний архів в pdf-форматі по 2015 рік включно. Дуже цікавий, я гортав.

Куншт або Куншт — науково-популярний журнал екстра-класу. Якісний, товстий, з цікавими дописами від науковців та експертів. Ще й недорогий. В мене є всі його випуски.

Пульсар або сайт Пульсар — цікавий науково-популярний журнал, статті в який пишуть вчені та експерти.

«Наш формат», КМ-Букс, Видавництво Старого Лева, ЛакіБукс, Віхола — видавництва, що регулярно штампують якісні україномовні переклади класних наукпоп книжок, а також влаштовують цікаві дискусії з вченими.

У світі математики — науково-популярний журнал про математику. Тут є електронна версія.

Науково-популярні радіопередачі

UA:Радіо Культура — програма Модуль знань — цікаві гості, фахова розмова.

ФізКультура — радіопрограма про науку, здоровий спосіб життя та здоровий глузд від Дарії Озерної.

Офіційні установи, де теж є наукпоп чи корисні та важливі навколонаукові новини

Державний природознавчий музей (Львів) — прекрасний паблік про крокодилів, Дарвіна, наукові цікавинки і всяке-таке.

Київський академічний університет — новітня науково-освітня установа, в якій студенти відразу потрапляють в просунуті європейські та українські лабораторії.

Мала академія наук України — власне, тут багацько дітей починають свій шлях у велику науку.

Міністерство освіти і науки — куди ж без нього. Група у фейсбуці тут. Оперативна інформація зі сфери освіти і науки.

Міністерство охорони здоров’я — так, про безглуздість гомеопатії та користь вакцин. Група тут.

Національна академія наук України — сайт та група найбільш авторитетної наукової організації в країні. Там регулярно з’являються класні наукпоп інтерв’ю чи лекції.

Національний науково-природничий музей НАН України — цікава група, в якій щоразу висвітлюються доступною мовою наукові відкриття науковців світу з природничої тематики.

Науковий комітет Національної ради з питань розвитку науки і технологій — авторитетна організація зі сфери науки України. Де-факто, саме від неї нині залежить вся реформа науки в Україні.

Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка НАН України — просто найкращий ботанічний сад України.

Телеграм-канали

AlphaCentauri — про Космос.

Клятий раціоналіст — про критичне мислення і спростування фейків.

Лабораторна миша — про науку в Україні та світі, реформи науки в Україні тощо.

MedGoblin — про фейки в медицині.

Prometheus — масові безкоштовні онлайн-курси.

Київський академічний університет — освітньо-наукова установа.

Club 120 — огляд актуальних та найновіших досліджень у галузях медицини, біотехнологій, DIY-біології, наукові факти й біохаки.

Пульсар — наукпоп журнал.

* * *

Шановні науковці-популяризатори, журналісти, наукпоп групи та сайти, радіопередачі та журнали!

Якщо Ви не віднайшли себе чи своє видання тут — не ображайтесь, будь ласка.

Я — звичайна людина з обмеженим ресурсом. Міг не знати, або елементарно забути. Тому просто напишіть мені сюди, і я розширю свій перелік (звісно, якщо Ви дійсно цікаво та доступно пишете про науку, Ви не сепаратисти, не поціновувачі руського міра, правильно відповідаєте на запитання, чиї війська окупували Донбас, і у Вас немає сумнівів в тому, чий насправді Крим).

Сподіваюсь, цей перелік стане в нагоді журналістам, яким постійно потрібні коментарі, чиновникам, які кажуть, що науки в Україні немає, а також пересічним громадянам, які відмовляються від лайна у вигляді битв екстрасенсів, чупакабр і рептилоїдів з телеекранів та шпальт газет на користь критичного мислення і наукового методу.

Єдине, якщо репоститимете перелік — вказуйте авторство.

І не забувайте, що він періодично оновлюватиметься.

Переможемо.