США пообіцяли «зрушити небо і землю» для підтримки України

Глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що США “зрушать небо і землю” для підтримки України у боротьбі з російським вторгненням. Про це, як пише “Європейська правда” з посиланням на AFP, він сказав у вівторок на авіабазі Рамштайн у Німеччині на зустрічі міністрів оборони понад 40 країн щодо України.

Зустріч, скликана США на американській авіабазі на південному заході Німеччини, спрямована на те, щоб “допомогти Україні перемогти у боротьбі з несправедливим вторгненням Росії та зміцнити обороноздатність України перед викликами завтрашнього дня”, заявив Остін, відкриваючи переговори.

“Україна явно вірить, що може перемогти, як і всі присутні тут”, – додав він.

США вже є найбільшим постачальником міжнародної військової допомоги Україні, і Остін сказав, що Вашингтон “продовжуватиме рухати небо і землю, щоб ми могли задовольнити потреби Києва”.

На переговорах міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила, що Берлін дав добро на постачання в Україну вживаних зенітних САУ Gepard.

Зустріч у вівторок проводиться не під егідою НАТО, але на ній присутні члени Альянсу, зокрема, європейські союзники Вашингтона.

Також є країни з більш віддалених регіонів, такі як Японія та Австралія, які побоюються, що перемога Росії в Україні може створити прецедент і заохотити територіальні амбіції Китаю.

Фінляндія та Швеція, традиційно нейтральні країни, які розглядають можливість вступу до НАТО через війну РФ в Україні, також беруть участь у зустрічі.

Джерело