Триває упевнений рух московії у заданому напрямку – на дно

Ростислав Павленко

Вчорашній ранок почався із “сенсаційного зізнання” путінського посіпаки мєдвєдєва – наче нєдоцарь звелів збивати супутники Ілона Маска через те, що начебто з їх допомогою українці знищили “москву”. Згодом ці слова спростували, мовляв, сайт не той, хоч і дуже схожий. Щоправда, мєдвєдєв щось там зумнічав у стилі “харошая мисль, падумаєм”.

Схоже, думати будуть довго: за Договором про космос, підписаним ще 1967 року, мілітаризація космічного простору заборонена. Воно, звісно, ставлення московитів до підписаних угод відоме, але протиставляти себе усім державам світу, насамперед космічним і ядерним, московія не готова. Тому й довелось відповзати, потираючи постраждалі місця і бурмочачи щось про “сайти не тієї системи”.

До речі, дуже схожа доля чекає на популярну нині лякалку про використання рашистами ядерної зброї. Підготовка до бойового застосування навіть тактичної ядерної зброї стане одразу відома розвідкам провідних держав світу. Реакція не забариться.

Можливо, медвєдєвський чи то схлип, чи то фейк вчора був спробою протестити швидкість реакції. Судячи із стрімкого відкочування назад, вона таки не забарилась.

А на більш конвенційних полях триває упевнений рух московії у заданому напрямку – на дно.

Традиційно оглянемо заголовки про результати застосованих санкцій:

1. росія продає свою нафту марки Urals зі знижкою 30 доларів за барель. За ринкової вартості бареля в 108,5 доларів росіяни продають свою нафту за 79,8 доларів. А Індія взагалі домовилася про знижку в 35 доларів. Раніше знижка була меншою за 10 доларів.

– Коли нарешті потеплішає, а на ринках з’являться запаси з резервів США, Канади, а також видобуте на Близькому Сході, рашисти за свої нафту й газ покупцям ще й доплачуватимуть.

2. Російський оператор нафтогазових танкерів Совкомфлот більше не зможе оптимізувати податки на Кіпрі через санкції і переводить свою розрахункову компанію до Азії.

– Але й там їх чекатимуть неймовірні і захоплюючі пригоди. Гнаних лузерів скрізь люблять… попользувати.

3. А ось і ілюстрація. Народний банк Казахстану заборонив клієнтам здійснювати розрахунки з діловими партнерами, які мають рахунки в “Альфа-банку” та інших провідних банках рф. На завершення операцій з Альфа-банком відводиться термін до 6 травня.

– “Возле банка становится тише,
улетают москва и сургут…
… возвращайтесь скорей к своим мишкам –
потому что не рады вам тут”.

4. За останні два тижні індекс московської біржі знизився на 12% – акції компаній на росії дешевшають через санкції та відмови деяких компаній виплачувати дивіденди.

– Це при тому, що керівництво московії змушує рашистські компанії піти з іноземних бірж. От тільки повну ізоляцію не міг собі дозволити навіть “совок”. Очевидно, у кремлі сумлінно вивчають досвід Північної Кореї чи Камбоджі часів пол пота.

5. російська федерація та Білорусь більше не зможуть реєструвати нові цінні папери та фінансові інструменти. Таке рішення ухвалили на загальних зборах Міжнародної асоціації національних агенцій з нумерації (ANNA). За підсумками засідання, організація призупинила членство рф та рб. Нумеруючі агентства двох держав не зможуть подавати коди ISIN, CFI та FISN у відповідну загальносвітову інформаційну базу. Без цих кодів цінні папери для світу недійсні.

– Відтиски на бересті будуть ставити…
Беларусы, вы не стаміліся ад гэтай дрэннай кампаніі? Можа, пара іх выправаджваць?

6. Центральний банк росії вважає, що цього року цілком імовірним є сценарій втрати банками 50% їхнього капіталу.

– Пару днів тому якраз обговорювали темпи втечі капіталів з рф і їхніх банків. Виносьте швидше, московити, поки є що.

7. До 90% усіх пекарень у росії працює на європейському устаткуванні, ввезення якого було заборонено ЄС минулого тижня. Запасів комплектуючих та витратних матеріалів для обладнання у великих виробників вистачить на кілька місяців, надалі можливі перебої у роботі виробничих ліній, Залежність хлібопекарських виробництв у великих містах росії від імпортного обладнання, насамперед завезеного з країн ЄС, сягає 80-90%, у регіонах – 50-70%.

– Імпортозаміщення, казали вони… все будемо робити самі, казали вони…
Зате зможуть робити танки. Хоча ні, теж не зможуть (див. огляд за вчора).

8. Французька L’Occitane повідомила, що закриває всі магазини та інтернет-магазини у росії.

– Як то кажуть, хозяйкам на замєтку…

9. Міністр юстиції Німеччини Марко Бушман оголосив про програму полегшеного отримання посвідки на проживання та дозволів на роботу в Німеччині для деяких категорій російських громадян, які є противниками режиму Путіна. Йдеться, перш за все, про співробітників міжнародних компаній, громадських активістів, журналістів та діячів культури.

– Впевнені, однак, що і для представників істеблішменту, які захочуть покласти край путінському режиму, теплі місця знайдуться. Як і вдячність тих, чиї життя будуть врятовані унаслідок швидшого краху режиму-вбивці.

Далі точно буде.

 

Карикатура © Сергей Ёлкин / DW

Автор