Єдність під час війни – не привід для законодавчого рішалова для олігархів

Антон Швець

Всі питають чим зайнятий Коломойський?

Ось чим. Знову намагається за допомогою корумпованих депутатів захопити ПриватБанк і взагалі все, що зможе.

Пам’ятаєте про законопроект №7176, яким вимагають від членів наглядових рад державних підприємств прибути по місцю РЕЄСТРАЦІЇ держпідприємства, на якому вони працюють, у 48-годинний термін. А хто не прибуде – того звільнять примусово. Ця норма зробить так, що будь-який іноземний член наглядової ради буде примусово звільнений. Неможливо добратися з Лондону до Дніпра за 48 годин. Так Ігор Коломойський зможе нарешті замінити цих непідкупних іноземних членів Наглядової Ради ПриватБанку перед судом у Лондоні на, як він каже, зрозумілих йому людей. Ми втратимо три мільярди доларів. Мабуть, вони нам не дуже й потрібні. І союзники нам не дуже й потрібні.

Цей законопроект проголосували у першому читанні давно, і тоді виник скандал. Депутати пообіцяли, що у другому читанні цю норму з законопроекту приберуть. Але чогось не прибирається. Бо поки ми воюємо всією країною, бородата бабуся рішає вопросіки. Мразь.

Законопроект голосують СЬОГОДНІ.

Це 3,14дець на фоні того, що ми всі зараз воюємо тим, що дають нам іноземні партнери. Нагадаю, що воюємо ми не за корупційних рішал, не за червоних директорів, а як раз проти цього совка в російській інкарнації. За свій шлях до НАТО, до Європи, подалі від цього болота з аналоговнетамі, совєцькмими заводами і іншим шлаком. Поки ми захищаємо себе і всіх від цієї радянської сраки, депутати тягнуть нас у цю дупу знов.

Це 3,14дець на фоні того, що багато членів наглядових рад із іноземців фактично волонтерять на користь України. Про Старлінки, які вибила Шерон Іскі (голова Наглядової Ради Привату), всі вже знають, мабуть, але Шерон не поодинокій приклад. Всі ці люди з ЄС та США, які працюють у нас, – топові фахівці зі знайомствами та звʼязками, вони допомагають доставляти вантажі, оформляти документи, проходити митниці, консультують і радять. Їх тепер ми звільнимо тому, що вони територіально не в Україні, і тому, що до нас неможливо долетіти не у 48 години, а ВЗАГАЛІ? Завжди наглядові Ради збиралися онлайн, Наглядові Ради вони про стратегії та контроль, на оперативні питання Наглядові Ради впливають майже ніяк. І під час початку війни ми побачили, що це працює. Пройшов місяць, і держпідприємства з наглядовими Радами не впали. Навіщо міняти все зараз? Шоби шо? Бо у Коломойського вже скоро суд?

Чому ми вважаємо, що іноземці, які воюють за Україну на полі бою в Іноземному Легіоні – це ок, а іноземці, які воюють за Україну проти корупції, – це не ок? Де логіка, блд? Однією рукою депутати машуть Заходу і кажуть, що нам потрібно (а нам дуже потрібно все), іншою рукою роблять гімно. Дякуємо за розвіддані, дякуємо за Джавеліни, дякуємо за добровольців, а, до речі, нехай американка Шерон Іскі йде у дупу, бо в нас тут суверенні олігархи бажають красти мільярди і розповідають нам, що ми не можемо довіряти американцям? Дякуємо Британії за далекобійну артилерію АС-90 та за NLAW, а, до речі, заберіть своїх членів Наглядових Рад, бо британцям також сказав Коломойський не довіряти.

Якого хєра?

Мораторій на політику діє, тільки якщо політики будуть тримати мораторій на хєрню. І не будуть за нашими спинами продавати сраки Коломойському настільки відкрито.

Закінчуйте цю хєрь, і давайте бомбардувати Воронєж.


Микита Соловйов

Война, Коломойский и любители “суверенной демократии”.

У нас в партии сейчас действует жесткий мораторий на критику военно-политического руководства страны во время войны. И хотя временами есть масса оснований и поводов для совершенно заслуженной критики, мы его соблюдаем. Но видит Бог, все имеет свои границы!

ВР ох*ела. Вернее, сегодня может ох*еть окончательно. Сегодня будет во втором чтении слушаться проект №7176, срочно внесенный в повестку. И кроме красивого и по большому счету ни о чем бла-бла-бла, там есть пункт, ради которого все и затевается. Это обязательное условие для членов Набсоветов всех госпредпритяий и предприятий с большой госдолей за 48 часов лично прибывать на заседание. Дистанционное участие в заседаниях не допускается. В переводе на человеческий язык, это прямой запрет на участие в Набсоветах иностранцев.

Этот запрет Коломойский под разными соусами пытается протащить уже почти два года. Ему это нужно, чтобы заменить независимых членов Набсовета Привата на лояльных. Бене радостно подыгрывает еще масса борцунов с “внешним контролем” и прочих любителей суверенной экономики, которым независимые члены Набосветов госушек мешают 3,14дить наши деньги.

Сейчас, когда мы живем и воюем на деньги и ресурсами наших международных партнеров, подобный шаг это не просто воровство и вредительство, а прямая работа против Украины. Вместо того, чтобы становиться максимально прозрачными и понятными нашим донорам, ВР тихой сапой пытается закрывать от них весь контроль. И даже если это не будет иметь прямых последствий в предоставлении помощи, то это однозначно скажется на отношении к нам и помощи в будущем.

И отдельный вопрос к ВР. А можно на время войны перестать 3,14дить вагонными нормами? Потому что в военное время это называется мародерство и работа на врага. И последствия может иметь, исходя именно из этой оценки.


Володимир Ар’єв

Єдність під час війни – не привід для законодавчого рішалова для олігархів. А пояснення – у нас війна – виглядає особливо цинічним.

Сьогодні ВР проголосувала за законопроект №7176, яким під прикриттям воєнного стану дозволила звільняти іноземців-членів наглядових рад державних банків і підприємств. Іноземці в багатьох наглядових радах довели свою ефективність у протидії корупції і олігархічному впливу. Наприклад, державний ПриватБанк залишився державним і ефективно протидіяв спробам Коломойського відгризти майно у пограбованого ним банка лише завдяки твердій позиції іноземних членів наглядової ради, які не корумпуються. Тепер вони під загрозою, думаю, в першу чергу.

Мої поправки, що мали захистити від свавілля членів наглядових рад, які не є громадянами України, були відкинуті без аргументів.

Це особливо небезпечно в той час, коли Україна життєво потребує допомоги від цивілізованого світу. І, на жаль, плювок більшості (286 депутатів) в бік наших партнерів точно не сприятиме боротьбі України з рашистами.

Закликаю президента Зеленського повернути цей закон у ВР і захистити членів наглядових рад, які, у більшості своїй, ефективно захищали інтереси України від зазіхань олігархів і корупціонерів. Інакше це означає приєднатися до антиукраїнського рішення, що особливо неприйнятно у воєнний час.

 

Колаж © Крим.Реалії

«Copyright © 2020 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Крим.Реалії (Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода)»

Автор