Перша реакція банків і населення на шок початку війни

Євген Дубогриз

Виглядає так, що першими запанікували банки, а не населення. Лише за два дні обсяги рефінансування, яке вони взяли від НБУ, зросли майже на 50 млрд грн (+38%). Це при тому, що ліквідність загалом по системі була значною, плюс банки першого ж дня, 24 лютого, отримали 35 мільярдів від депозитних сертифікатів /овернайт/.

Проте банки й заспокоїлися раніше. Вже з 14 березня вони почали повертати Нацбанкові взятий рефінанс. Ситуація вже два тижні стабільна, йдуть невеликі залучення й невеликі погашення, в цілому якихось разючих змін нема, ліквідності вистачає, плюс багато ліквідності зв’язано в депсертифікатах овернайт. Не хочу тут перевантажувати числами, задача цього допису показати, якою була реакція на шок.

Шок для населення був, як то кажуть, довшим та глибшим. Перші два тижні – стабільний відтік готівки з банків, і ще тиждень такої собі непевності, коли з одного боку нібито шок минув, але готівку ще знімали, можливо, за інерцією.

Населення остаточно впевнилося, що банки та фінансова система працюють добре, десь на четвертий тиждень війни*, коли пішов чистий приплив готівки до банків.

В цілому, з даних я би зробив висновок, що реакція на шок, навіть, свого роду паніка, закінчилася десь за два тижні з початку навали. Приблизно 9-10 березня.
_______________________

*“війни” – маю на увазі початок російської навали 24 лютого.