Петро Порошенко дав інтерв’ю польській радіостанції  RMF FM (фото)

Путін розуміє тільки силу і користується слабкістю опонента – про це в інтерв’ю (відео) польській радіостанції  RMF FM сказав п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Він наголосив: якби Україна ще у 2008 році отримала ПДЧ в НАТО, Європа сьогодні почувалася б набагато безпечніше.

«Путін висунув ультиматум і сказав, що Україна буде в НАТО тільки тоді, коли Росія дозволить. Чи зараз ми зробимо так, щоб повернутися до кордонів 97 року і виключити з НАТО, наприклад, Болгарію і Румунію? Або прибрати натівське озброєння, натівські бази з Болгарії і Румунії, а може й з Польщі?», – зауважує Порошенко.

«Якби тільки хтось наважився задуматись над цим питанням – Путін пішов би далі. Ви знаєте, якою має бути відповідь? Дуже простою – влітку цього року на саміті 2022 року в Мадриді надати Грузії і Україні План дій щодо членства в НАТО», – вважає Порошенко.

«Це би продемонструвало Путіну, що мовою ультиматумів з НАТО говорити не можна. А визначати долю майбутнього членства України в НАТО буде український народ, українська влада і країни члени НАТО», – говорить Порошенко.

«Історія не терпить умовного способу, але зараз вже очевидно, якби в 2008 році на Бухарестському саміті було прийнято рішення про надання Україні Плану дій щодо членства, а до 2014 року Україна би стала членом НАТО, – в Європі було б безпечніше. Не тільки Україні, Польщі, Чехії, Словаччини, Естонії, скандинавським країнам – всім було б набагато безпечніше», – переконаний Порошенко.

«У 2014 році ніякий Будапештський меморандум, ніякі інші формати, де немає гарантій, не спрацювали, коли Росія пішла в атаку. Знаєте чому? Тому що пост-воєнна європейська і світова система безпеки базувалася на Ялтинських рішеннях. На тому, що існує єдиний орган, який дозволяє застосовувати військову силу в будь-яких конфліктах по світу. Цей орган називається Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй, де рішення приймаються консенсусом постійних членів. Але коли один з п’яти постійних членів є агресором, система зруйнована. Росія зруйнувала не просто державні кордони України, суверенітет, територіальну цілісність держави. А Росія зруйнувала глобальну систему безпеки», – констатує лідер «Європейської Солідарності».

«Альтернативою цьому ми можемо запропонувати тільки НАТО з її п’ятою статтею. Полякам дуже пощастило, що вони своєчасно вступили до ЄС і вступили до НАТО», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

Автор