Алгоритм дій для мирного населення в разі військової атаки

Віктор Кононенко

Друзі! На Ваші численні прохання ділюся власним алгоритмом дій для цивільного населення у разі військової атаки. Робив його для відповідного департаменту КМДА.

Узагальнені рекомендації для мешканців столиці плануємо розмістити на сайті КМДА на наступному тижні.

* * *

Першими об’єктами ворожої атаки можуть стати столиця, великі стратегічно важливі міста та військові об’єкти. Тому їх мешканці мають бути завчасно готовими до цього.

Збереження життя кожного залежатиме від чіткого усвідомлення алгоритму власних дій і дій кожного члена родини. А для того, щоб алгоритм спрацював, потрібно визначити його заздалегідь та погодити з усіма членами родини.

Найперше, передивіться документи родини. Визначіть із них ті, які є для Вас найважливішими, та тримайте їх окремо у визначеному місці.

Оновіть власну аптечку, у першу чергу, ті ліки, яких потребують члени Вашої родини. Додайте до цього переліку знеболюючі, шлункові, бинти, йод, пластир.

Створіть для кожного члена родини так звану «тривожну валізу», що включатиме змінну білизну, засоби гігієни, ліхтарик, пауербан для зарядки мобільного телефону (документи, портативний радіоприймач і аптечка мають знаходитися у когось із дорослих членів родини у відповідності до попереднього визначення).

Створіть запас їжі на дві доби, яка не потребує термічної обробки (вода, консерви, галети, шоколад тощо).

Намагайтесь тримати наповненим бак Вашого автомобіля.

Домовтесь заздалегідь, що у разі ракетної/авіаційної атаки, якщо вони відбудуться вдень, усі лишаються за місцями роботи/навчання і вже потім зустрічаються у визначеному місці, а діти чекають доти, доки їх не заберуть батьки. Для цього завчасно вивчіть розташування бомбосховищ (місць, які призначені для бомбосховищ), визначіть найоптимальніші для Вас, що знаходяться поблизу Вашої домівки та роботи (для мешканців столиці з переліком таких об’єктів можна ознайомитися на сайті КМДА). Категорично відмовтесь від ідеї збирати членів власної родини під час бомбардувань, оскільки створюватимете перешкоди для захисників міста та наражатимете себе на смертельну небезпеку. Підвальні приміщення більшості шкіл є надійними захисними об’єктами. За Ваших дітей у школах та садочках відповідатимуть їх викладачі і вихователі, які розумітимуть алгоритм власних дій у випадку надзвичайної події.

Основне правило для всіх, хто потрапляє під обстріл, – перечекати його в укритті. Напад не буде безкінечним. Його час вимірятиметься хвилинами.

Після ворожої атаки не чіпайте невідомих предметів. Це можуть бути боєприпаси, вибуховий заряд яких не спрацював своєчасно.

Для уникнення паніки слухайте офіційні повідомлення державної і місцевої влади. Вони допоможуть Вам зорієнтуватися в тому, що відбувається, та відпрацювати власний план подальших дій. Використовуйте для цього телебачення та радіо (з цією ж метою ми з Вами передбачили портативний радіоприймач у «тривожній валізі»). Не використовуйте для цього соціальні мережі. Вони можуть контролюватися ворогом та застосовуватися для дезінформації.

У разі руйнування агресором системи комунікації для доведення до киян актуальної інформації ми передбачили використання системи оповіщення «Київського метрополітену».

Вкотре наголошую, найголовніше під час відбиття атаки агресора – не панікувати, чітко розуміти алгоритм власних дій та своє місце в «бойовому порядку» держави.

 

Автор