Санкції на часі. 30.08.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 30.08.2024.

1. росстат прозвітував про чотириразове падіння прибутків російського бізнесу.

– За підсумками червня сальдований фінансовий результат (прибутки мінус збитки) з економіки загалом скоротився в 4 рази в річному вираженні до 860 млрд рублів.
– Порівняно з червнем минулого року (3,27 трлн рублів) російські компанії втратили більше, ніж 2,4 трильйона рублів прибутків або майже $27 млрд у грошах. Щодо травня сальдований прибуток по економіці став меншим у 3,4 рази або на 2,13 трлн рублів.
– Зоною фінансового лиха, згідно з Росстатом, стала вугільна промисловість, яка через санкції втратила експортні ринки. За підсумками першого півріччя вугільна промисловість спрацювала в мінус: сукупний збиток галузі склав 7,1 млрд. рублів проти прибутку в 282,5 млрд. рублів за той же період минулого року. Вуглевидобуток скотився в «глибоку кризу»: до кінця червня морський експорт вугілля з росії обвалився на 17%, а вивезення коксівного вугілля стало мінімальним за два роки після того, як головні клієнти вугільників Китай, Індія та Туреччина різко скоротили закупівлі.
– 9% прибутків за півроку втратили металурги, яких також відрізали санкції від можливості продавати метал на Захід.
– На 22% просіли прибутки нафтопереробних заводів, які з початку року понад 40 разів атакували безпілотники, і не менше 10 разів зупиняли виробництво.
– Понад 26% сальдованого прибутку втратили компанії роздрібної торгівлі, а якщо виключити автосалони, обвал став майже дворазовим — на 46,1%.

2. Збиток російського сільськогосподарського гіганту ПАТ «Русагро» за перші шість місяців 2024 року перевищив 226 млн. рублів.

– ПАТ «Група «Русагро» відзвітував про збиток в 226,7 млн ​​руб. за перше півріччя 2024 р. проти прибутку 8,46 млрд руб. за аналогічний період минулого року.
– «Русагро» – один із провідних публічних агрохолдингів рф, заснований бізнесменом та екс-сенатором від Білгородської області Вадимом Мошковичем.

3. Російський алюмінієвий гігант «Русал» зменшує постачання до Європи.

– На тлі обговорень у ЄС запровадження санкцій російський алюміній «Русал» скорочує постачання на європейський ринок.
– За рік частка Європи у виручці компанії скоротилася до мінімуму за останні чотири роки – 22%, а частка Азії зросла до 42%. Премія у Європі вища, ніж у Азії, але європейські споживачі воліють не брати на себе ризики.
– Частка європейського ринку у виручці «Русала» скоротилася за рік із 31% до 22%, сказано у звітності компанії за шість місяців 2024 року. Компанія отримала в Європі $1,2 млрд із загального виторгу у розмірі $5,6 млрд.
– Частка Азії у виручці «Русала» зросла з 33% до 42%, що відповідає $2,3 млрд. На країни СНД довелося 34% продажів проти 33% роком раніше, частка США скоротилася з 2% до 1%.
– Обсяг продажів на європейському ринку для «Русалу» став мінімальним за останні чотири роки.

4. Імпортери з Китаю відмовляються від постачання до росії продукції так званого подвійного призначення до підтвердження платежів (передоплати).

– Мова про електроніку, промислове обладнання та іншу техніку.
– Причиною став новий пакет серпневих санкцій, до якого потрапили 46 організацій із КНР, а також ретельні перевірки платежів китайськими банками.
– Товари довго затримуються на складах, через що вартість доставки зросла в середньому на 15%.

5. Китайський офіс російського банку ВТБ планує підняти комісію за платежі на 3400%.

– Шанхайська філія банку ВТБ, яка вважається головним банком для росіян у торгових розрахунках з Китаєм, попередила корпоративних клієнтів про кратне збільшення комісій за всі перекази в юанях. Причина зростання тарифів пов’язана з санкціями.
– Справа в тому, що китайські банки, які переводили юані з росії до Китаю, після внесення «ВТБ Шанхай» до списку санкцій відмовилися від співпраці з ним, і банку фактично довелося працювати «на зустрічних потоках»: він міг переводити кінцевим одержувачам у Китаї тільки ті юані, що надходили на рахунки клієнтів від платежів за російський експорт.
– Але ці потоки були істотно меншими за імпортні, і юанів не вистачає.

6. «Газпром» втричі збільшив чистий прибуток завдяки збільшенню потоків газу та угоді «Сахалін-2».

– За перше півріччя «Група Газпром» збільшила чистий прибуток більше, ніж утричі, завдяки збільшенню експорту трубопровідного газу, продажам нафти та купівлі колишньої частки Shell Plc у проекті «Сахалін-2».
– Згідно зі звітом про прибутки та збитки, опублікованим у четвер, за перші шість місяців 2024 року російський енергетичний гігант отримав чистий прибуток у 1,04 трильйона рублів ($11,3 мільярда) у порівнянні з 296,2 мільярда рублів роком раніше.
– «Газпром», один із найбільших у світі виробників і експортерів енергії, переживає занепад свого основного європейського газового бізнесу з 2022 року після того, як відносини Кремля з Заходом погіршилися після вторгнення в Україну. Як наслідок, у 2023 році компанія опублікувала свій перший річний чистий збиток за це століття.
– У першій половині цього року російський експорт природного газу до Європи відновився більш ніж на чверть порівняно з першою половиною 2023 року, а поставки до Китаю виросли вище рівня за контрактом із China National Petroleum. Corp.
– Цього року на фінансові результати Газпрому також вплинула його більша частка в нафтогазовому спільному підприємстві Сахалін-2 на Далекому Сході росії. Компанія збільшила свою частку в проекті майже до 78% після придбання 27,5%, які раніше належали Shell, яка вийшла з росії на знак засудження вторгнення в Україну.

7. Сербія відмовилася від російських винищувачів і закупила французькі на $3 млрд.

– Росія продовжує втрачати ринок озброєнь Сербії. Замість закупівлі російських винищувачів, яка обговорювалася з 2021 року, влада Сербії вирішила придбати французькі Rafale. Контракт на постачання 12 літаків на суму 2,7 млрд євро ($3 млрд) підписали у четвер президенти Сербії та Франції Олександр Вучич та Емманюель Макрон.
– Контракт на винищувачі, які замінять сербським ВПС старіючий парк російських МіГ-29, було узгоджено остаточно лише за кілька годин до прильоту Макрона. Франція хотіла “певних гарантій” від Белграду, повідомив Вучич, маючи на увазі непередачу технологій росії.
– У 2018-20 рр. Белград отримав із рф чотири вертольоти Мі-35М, шість винищувачів МіГ-29, три транспортні вертольоти Мі-17В-5, зенітні ракетно-гарматні комплекси «Панцир-С1», 30 танків Т-72МС та 30 бронетранспортерів БРД -2МС.
– За словами Вучича, Франція наполягає на тому, щоб Сербія приєдналася до санкцій проти росії.
“Ми підтримуємо територіальну цілісність України”, але приєднання до обмежень Заходу – не варіант, заявив Вучич. Наприкінці 2021 року Міноборони Сербії повідомляло, що розглядає два варіанти поповнення флоту ВПС.
– Крім Rafale, військові вивчали російські винищувачі, розповідав глава відомства Небойша Стефанович. Але після введення санкцій обслужити російські МІГ-29 стало неможливо, скаржився Вучич у лютому минулого року.

8. Боротьба з обходом санкцій ЄС проти росії має починатись у Європі, – заявив Жозеп Боррель.

– Обхід санкцій ЄС проти росії як країни-агресора залишається нагальною проблемою, але боротьбу проти цього країни ЄС мають розпочинати вдома, в Європі, з контролю за діяльністю власних європейських компаній.
– Боррель звернув увагу на те, як окремі держави-члени експортують товари до близьких до росії країн і цим сприяють обходу санкцій.
– Топ-дипломат Євросоюзу вказав, що для деяких європейських товарів настала “чудова пора”, коли їхній експорт зростає величезними темпами, й це викликає підозри в тому, що може йтися про обхід санкцій проти росії.

9. Дочірня компанія французького газового гіганта Air Liquide, що постачає технічні гази та обладнання для оборонної промисловості країн НАТО, досі працює у Саратовській області росії.

– Їм нічого не заважає навіть зараз отримувати прибуток із росії — ані санкції, ані контрсанкції, ані загалом російське законодавство.
– Компанія, як і раніше, працює і забезпечує збройні сили Франції та НАТО необхідними газами та обладнанням. Наприклад, постачає рідкий водень і кисень для двигунів ракет Ariane, які використовуються для запуску військових супутників.
– Також «Ер Лікід» виготовляє системи контролю атмосфери для французьких ударних атомних підводних човнів класу Barracuda.
– А ще відправляє високочисті гази для виробництва напівпровідників, які використовуються у системах радарів, зв’язку та наведення ракетної зброї.
– При цьому сам підрозділ Air Liquide у США – один із найбільших роботодавців для ветеранів американської армії.

10. Казахстан ввів нові санкції проти росії та отримав дозвіл на прямі перельоти до Європи та США.

– Після десятків киргизьких банків, які зупинили операції з рублями через Систему швидких платежів, за справу взялися казахські банкіри. Банки HalykBank, RBK, Freedom Bank і «Євразійський банк» призупинили грошові перекази через платіжну систему «Золота корона» з «технічних причин».
– Після того, як Казахстан запровадив такі обмеження, з нього почали знімати старі заборони на польоти до Євросоюзу, США та Канади. 15 травня Єврокомісія за участю авіавлади 27 країн дозволила Казахстану польоти до країн Євросоюзу.
– Цього тижня стало відомо, що такі ж обмеження знято на польоти до Канади та США.

11. Новий Турецький потік вже тут. Чи зможе Захід його зупинити?

– За словами міністра енергетики Туреччини Альпарслана Байрактара, державна газова монополія BOTAŞ тепер зможе експортувати близько 7-8 мільярдів кубометрів природного газу через Болгарію до Центральної Європи під новим брендом «Турецька суміш», змішуючи газ із різних джерел.
– Незважаючи на зусилля основних європейських споживачів природного газу щодо зниження залежності від російського палива, воно, як і раніше, становить 15% від загального обсягу імпорту газу до ЄС і цього року навіть обігнало постачання американського ЗПГ до Європи.
– Простіше кажучи, нині Європа витрачає на російські енергоносії вдвічі більше, ніж виділяє Україні як допомогу.
– Більше того, крім експорту російського ЗПГ до Європи, потоки природного газу через Україну та «Турецький потік» також доставляють російський газ до Австрії, Італії, Словаччини, Угорщини, Словенії, Хорватії, Греції, Болгарії та на Західні Балкани.
– Таким чином, щоб повністю відрізати Кремль від газових прибутків, що отримуються в ЄС, та позбавити його енергетичної зброї після припинення транзиту російського газу через Україну наприкінці 2024 року, Євросоюз має припинити транзит російського газу через європейське розширення «Турецького потоку».
– США можуть прискорити цей процес, ввівши санкції проти проєкту, очолюваного «Газпромом», та всіх компаній, які беруть участь в інфраструктурі, пов’язаній із «Турецьким потоком».
– Наслідки скорочення імпорту російського трубопровідного газу також не варто перебільшувати. Продажі «Газпрому» через Туреччину та Україну становлять близько 8% від загального попиту на газ ЄС, і ці обсяги можуть бути замінені глобальними постачаннями ЗПГ чи реверсними потоками з насичених ринків Північно-Західної Європи.
– Але якщо український маршрут можна зупинити відразу, то зупинити «Турецький потік» буде складніше.
– Угода BOTAŞ дозволяє росії приховувати походження газу, надаючи «Газпрому» новий вихід для прямих продажів своїм клієнтам, минаючи Україну. Таким чином, ці нові плани завершать мету росії — обійти Україну під час продажу газу до Європи, уникнувши можливих санкцій.

Автор