Командувач ПС Олещук посварився з Безуглою через F-16. Його звільнили

BBC Україна

“Ніхто нічого не приховував і не приховує!” – заявив командувач Повітряних Сил генерал-лейтенант Микола Олещук стосовно обставин авіаційної катастрофи, в якій Україна втратила пілота і літак F-16 під час масованого російського обстрілу 26 серпня. Так він відповів на публічні закиди депутатки Мар’яни Безуглої щодо причин втрати.

Ввечері після виходу цього матеріалу Володимир Зеленський звільнив з посади Миколу Олещука.

Олещук також запевнив, що “ми з’ясуємо причини авіаційної катастрофи” та втрати одного із F-16, “який пілотував один із найкращих українських льотчиків-винищувачів Олексій Месь”.

Раніше депутатка Верховної Ради і заступниця голови оборонного комітету Мар’яна Безугла, відома критикою українського військового командування, написала на своїй сторінці у фейсбук, що винищувач помилково могли збити “дружнім вогнем” із ЗРК Patriot, і що військове керівництво приховує це.

Така її заява спричинила хвилю емоцій, а російські ЗМІ зробили депутатку чи не головною спікеркою в історії з втратою Україною F-16.

Що написала Безугла і що відповів Олещук

Як тільки ввечері 29 серпня стало відомо про втрату на початку тижня винищувача F-16 та пілота, Мар’яна Безугла одразу ж публічно озвучила свою версію подій.

“За моєю інформацією, F-16 українського пілота Олексія “Moonfish” Месь був збитий зенітно-ракетним комплексом Patriot через дискоординацію між підрозділами”, – стверджує депутатка.

“Це вже щонайменше третій випадок, коли наш літак із пілотом був збитий власною ППО”, – написала Мар’яна Безугла, зазначивши, що “два попередні інциденти, які не стосувалися F-16, офіційно списали на росіян”.

Безугла також припустила, що “і про цей випадок також намагалися мовчати та приховати інформацію, поки вона не з’явилася в іноземних джерелах”.

Вона зазначила, що “під час інтенсивних бойових дій випадки “дружнього вогню” неминучі, але їх необхідно ретельно аналізувати та робити правильні висновки” – “з відповідним покаранням винних”.

Спочатку з критикою у бік Безуглої звернувся колишній речник Повітряних сил Юрій Ігнат. А наступного дня на її критику відреагував і командувач ПС.

Микола Олещук написав, що попередній звіт про катастрофу одразу отримали і у вищому керівництві України, і партнери із США, “які вже долучилися до розслідування причин” катастрофи.

“Запевняю, що уже проводиться детальний аналіз, йде розслідування. Маємо ретельно розібратись, що сталось, які обставини, чия відповідальність”, – написав командувач ВПС України.

Разом із тим, він зазначив, що “інформація про такі інциденти не може видаватись миттєво у публічний простір і не може деталізуватись для медіа” через те, що в країні війна.

Микола Олещук також вважає, що депутатку використовують для дискредитації вищого військового керівництва України:

“Ви знову стали основним ньюзмейкером ворожої пропаганди і б’єте всі рекорди на російському телебаченні! Вам аплодує вся Росія!”.

У Міністерстві оборони США заявили, що наразі не можуть підтвердити, що розроблений у США винищувач F-16 був збитий “дружнім вогнем” американського зенітно-ракетного комплексу Patriot.

“У мене немає достатньо правдивої інформації, тому говорити про те, чи був він [винищувач F-16] збитий дружнім вогнем – чого я підтвердити не можу – мають самі українці”, – заявила речника Пентагону Сабріна Сінгх.

29 серпня низка західних ЗМІ повідомили, що Україна втратила винищувач F-16 в результаті авіакатастрофи, що відбулася в понеділок, 26 серпня. Згодом українська влада це підтвердила.

Це сталося лише через три тижні після того, як Україна показала перші літаки американського виробництва.

У Генштабі ЗСУ заявили, що трагедія сталася під час відбиття ракетної атаки Росії, коли один із винищувачів заходив на “наступну ціль”.

Там також повідомили, що причини катастрофи з’ясовує комісія Міноборони, що працює на місці падіння літака.

Серед причин катастрофи, які називали західні ЗМІ, був і “дружній вогонь”.

Співрозмовник ВВС у військовому командуванні розповів, що літак не постраждав від ворожого вогню, і це не була помилка пілота, але триває повне розслідування обставин.

Кого ще критикувала Безугла

Катастрофа F-16 – не перший випадок, коли заступниця голови комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла критикує українське вище військове керівництво.

У соцмережах вона називає себе єдиною, хто озвучує проблеми, “які й так знають усі військові в бойових підрозділах і які не виправляються”.

З осені 2023 року Безугла вступила у публічний заочний конфлікт з тодішнім головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Претензії депутатки стосувались начебто відсутності в Залужного “плану війни” на 2024 рік, а також вимог щодо мобілізації більшої кількості громадян до ЗСУ.

Утім, невдовзі після звільнення Залужного вона почала писати критичні пости і про нового головнокомандувача – Олександра Сирського.

Крім того, Мар’яна Безугла активно критикувала командувача об’єднаних сил ЗСУ генерала Юрія Содоля, який обіймав посаду лише п’ять місяців. Згодом його звільнили.

Безугла також не вперше різко критикує Повітряні сили України та їхнього командувача Петра Олещука.

Єдиний безумовний авторитет для Безуглої, якого вона ніколи не критикує, – президент України Володимир Зеленський. За словами Безуглої, їй важко пробитися до нього “з очевидними фактами про проблеми у війську” через «заслін “професіоналів”».

У липні депутатка вийшла з фракції “Слуга народу”. Проте оглядачі припускають, що вона може мати зв’язки у вищому керівництві держави, адже в Раді блокується постанова про звільнення Безуглої з посади заступника керівника комітету.

Джерело

Автор