Бізнес погіршує очікування щодо своєї діяльності, але влада загроз для економіки не хоче бачити

Тренд «ховати голову» від проблем, який практикує Президент Володимир Зеленський, схоже, перейняли в уряді. Вони вважають, що якщо не помічати проблем і повторювати мантру, що все добре, – то все складеться добре. Але так економіка країни не працює.

За даними НБУ, бізнес у січні погіршив оцінки щодо економічної діяльності своїх підприємств. У січні 2022 року індекс очікувань ділової активності (ІОДА) становив 40.5 порівняно з 48.6 у грудні 2021 року, що є найменшим значенням за останні 12 місяців:

  • Підприємства промисловості погіршили оцінки щодо обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, зокрема експортних, водночас прогнозували зростання залишків готової продукції.
  • Очікування підприємств торгівлі також погіршилися: підприємства очікують уповільнення товарообороту та зменшення обсягів закупівлі товарів для продажу. Респонденти сектору й надалі налаштовані на зниження торговельної маржі та зростання залишків товарів для продажу.
  • Підприємства сфери послуг третій місяць поспіль очікують погіршення своїх економічних результатів: респонденти налаштовані на зменшення обсягів наданих послуг, нових замовлень та послуг у процесі виконання.
  • Підприємства будівництва прогнозували суттєве зменшення обсягів будівництва, нових замовлень і, як наслідок, зменшення обсягу закупівлі сировини та матеріалів.

Найгірше для населення це те, що підприємства всіх секторів економіки, що беруть участь в опитуванні, прогнозували подальше зростання цін на власну продукцію/послуги.

Однак, очікування бізнесу нічого не означають для влади. Ще тиждень назад прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що загроз функціонуванню національної економіки немає, окрім інформаційного та дезінформаційного тиску, та попросив не панікувати.

Тут варто ще нагадати, що в середині січня 2022 року ставки за єврооблігаціями України підскочили до 26,5% річних, тобто іноземні інвестори також мають негативні очікування щодо розвитку економіки України. Однак, прем’єр-міністр запевняє, що причин для цього немає, і треба не панікувати.

Ситуація в економіці країни свідчить про те, що влада не робить абсолютно нічого, щоб виправити ситуацію. Особливо це стосується розвитку бізнесу і зростання цін і тарифів. Мантрами про те, що все добре, ціни і тарифи не знизити. А тотально впроваджуючи РРО, важко сприяти розвитку малого та середнього бізнесу.

Як наслідок, довіра до уряду стрімко падає:

  • Згідно з недавніми соцопитуваннями, президенту довіряють 27%, а не довіряють – 50%. Відповідно, баланс довіри-недовіри становить – 23%. Порівняно з груднем 2020 року спостерігається явне погіршення показників балансу довіри-недовіри – на 10 процентних пунктів.
  • Кабінету Міністрів та Верховній Раді довіряють ще менше респондентів: відповідно 14% довіряють уряду (баланс – 46%) та 11% довіряють парламенту (баланс – 56%). Порівняно з груднем 2020 року ситуація практично не змінилася.

Джерело

Автор