31.12.2014. За Порошенка було краще

Джейн Доу Джонс

31 грудня 2014 року Президент Порошенко підписав закон про зниження єдиного соціального внеску. Документ передбачав зниження ставки внеску з 41% до 16,4% для тих роботодавців, які погодяться здійснити низку кроків для виведення зарплат з тіні. Також закон об’єднав два соціальні фонди: страхування від нещасних випадків на виробництві та страхування від тимчасової непрацездатності; це дозволили зекономити понад 600 мільйонів гривень на одних лише адміністративних витратах.

Варто лише пригадати, що відбувалось у 2014-му. Як українські золотовалютні резерви скоротились до історичного мінімуму, вкрадені попередньою владою. Як стрімко знецінювалась гривня та розкручувалась інфляція через війну, втрату Криму та найрозвиненішої частини Донбасу. Як держава змушена була відмовляти мало не в усьому, аби лише забезпечити Армію найнеобхіднішим. І в таких обставинах лідер держави вирішує не піднімати податки й збори, що, здавалося, було б логічним – а навпаки, скорочувати.

Але це, насправді, був логічний та виважений крок. Бо в умовах економічного провалля лише приватні підприємці та компанії здатні врятувати економіку. І для того, щоб вони працювали та розвивались, життєво потрібно створити їм сприятливе середовище. Мораторій на перевірки, зменшення та спрощення регуляторної системи, і ось – зниження соціальних внесків – все це слугувало саме такій цілі. Майбутнє показало: розрахунок справдився. Новий 2015-й став переламним, коли українська економіка вийшла з глибокого піке та почала стрімко надолужувати втрачене.

Сьогодні ми спостерігаємо щось зовсім, зовсім протилежне. Дилетанти та злочинці при владі тиснуть на підприємців новими податками та складними правилами, намагаючись, ніби воду з каменю, вичавити з них останні кошти. Минула влада зуміла подолати економічну кризу у найскладніші часи, а ця створює найскладніші часи власноруч. Втім, немає нічого вічного на світі. Закінчується 2021-й. Режим крадіїв та брехунів ще на рік ближче до закономірного й ганебного кінця. А Україна – до відродження і повернення на шлях розвитку та здорового глузду.

З прийдешнім Новим Роком, шановні читачі!