Порошенко про свій візит до Варшави: Ми мобілізуємо союзників України (фото, відео)

Петро Порошенко у Варшаві обговорив з екс-президентом Польщі Коморовським спільні зусилля для протидії агресії Кремля

П’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» у Варшаві провів зустріч із президентом Польщі (2010-2015) Броніславом Коморовським.

«З величезною приємністю зустрівся з давнім другом, президентом Польщі Броніславом Коморовським. Обговорили уроки 2014 року під час вторгнення Путіна до України і висновки, які зробив світ після цього», – написав Порошенко у Facebook.

«У 2022 році ціна, яку заплатить Путін за свою авантюру, має бути набагато більшою. І це в тому числі завдяки єдності наших партнерів з Україною, зокрема Польщі. Вдячний президентові Коморовському за послідовну підтримку членства України в НАТО і Європейському Союзі та гарні ідеї, як це членство пришвидшити», – наголосив Петро Порошенко.

Як відомо, лідер «Європейської Солідарності» у Варшаві взяв участь у Міжнародній безпековій конференції «Росія – Україна – НАТО: ескалація напруження на східному фланзі».

У своєму виступі Порошенко закликав польських партнерів посилити солідарність з Україною на тлі загрози російського вторгнення. П’ятий Президент вкотре наголосив на тому, що Україна має отримати ПДЧ в НАТО найближчому саміті Альянсу у наступному році.

«Ми маємо консолідувати єдиний голос цивілізованого світу по відношенню до Росії. Ми не маємо дати можливість Росії розсварити вільний, демократичний світ. Від цього залежить, чи виживе Україна, чи ні. Але вона точно виживе», – наголосив Порошенко.

Він також закликав зупинити «Північний потік-2» зараз і вже. «Бо енергетика є таємною, гібридною зброєю Росії. Зараз газ коштує 2000 доларів, і все це йде напряму в кишеню Путіна. І за ці гроші будуть купуватися війська, які будуть вбивати європейців. І не може бути тут компромісу. Увесь Європейський Союз і Сполучені Штати мають зробити все, щоб це не відбулося», – зазначив лідер партії.

«Необхідно зміцнити санкційний фронт. Нам терміново потрібен радник по санкціям Європейського Союзу і радник по санкціям Сполучених Штатів для того, щоб на столі зараз лежали превентивні санкції проти Росії, які мають бути застосовані зараз, включно з санкціями проти «Північного потоку-2». І пекельні санкції, які будуть запроваджені у випадку продовження російської агресії проти України», – вважає Петро Порошенко.

«Нам потрібне «defense lethal weapons». Озброєння, яке значно підвищить ціну, яку Росія заплатить у випадку атаки на Україну. Бо це буде атака на весь цивілізований світ», – резюмує п’ятий Президент.

Джерело

 

Це унікальна місія для того, щоб мобілізувати підтримку з боку наших союзників – Порошенко.

 

П’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, який перебуває у Варшаві, розповів про ініціативи, які можуть бути реалізовані у співпраці з польськими партнерами.

«Це унікальна місія для того, щоб мобілізувати підтримку з боку наших союзників, наших партнерів, а у випадку Польщі – ще й нашого адвоката в питаннях європейської та євроатлантичної інтеграції», – сказав Порошенко.

«Відбулася спеціальна зустріч із головою Комітету закордонних справ польського Сейму Мареком Купчинським і членами Комітету закордонних справ. Є ініціатива, щоб парламенти декількох країн, друзів України звернулися до голів держав та урядів країн-членів НАТО з проханням запросити Україну в червні 2022 року в Мадрид на саміт НАТО – для того, щоб підготувати і провести рішення про надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО», – повідомив Порошенко.

«Ми домовилися про синхронізацію цих дій. Присутні були і члени Європейського Парламенту, які також долучилися до цих процесів. І ми чекаємо, що найближчим часом ця ініціатива парламентської дипломатії буде реалізована. І це буде ще один крок для того, щоб надання ПДЧ Україні в НАТО було реалізоване у наступному році», – говорить Порошенко.

«У нас були зустрічі в Сенаті Республіки Польща, і я хочу подякувати Спікеру сенату, Віце-Спікеру Сенату, які реалізували низку важливих домовленостей шляхом мобілізації зусиль і польського уряду, і польської влади, і обох палат польського парламенту на те, щоб сприйняти загрозу, яку зараз несе Путін до України, як загрозу до всього Європейського Співтовариства», – говорить Порошенко.

«Ми разом взяли участь в дуже потужному Безпековому формі, де я разом з великим другом України екс-президентом Польщі Броніславом Коморовським закликали не тільки поляків, а й представників інших держав, зокрема, представників Литви, Латвії до спільних, узгоджених дій для того, щоб ця провокація Путіна не мала жодного успіху», – повідомив п’ятий Президент.

«Щоб узгодити систему санкцій, які спільно з США, ЄС, і Польща буде одним з ініціаторів, будуть застосовані до РФ. Причому санкції мають складатися з двох пакетів – перший пакет попередній, який має бути прийнятий вже зараз. Він складається із санкцій секторальних і санкцій персональних. Ще раз наголошую, що найкращою санкцією для Росії буде надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО», – переконаний Петро Порошенко.

«Окрема увага була приділена протидії введенню в експлуатацію «Північного потоку-2». Ще раз наголошую, що це питання не економічне і не енергетичне. Це питання безпекове. І саме так ми маємо виходити з інтересів України, з інтересів ЄС, з інтересів регіональної глобальної безпеки», – говорить лідер «Євросолідарності».

«Значну частину в нашій дискусії зайняло обговорення надання Україні «defense lethal weapons», смертельних видів озброєння. Робиться це з однією метою: для того, щоби підвищити для Путіна ціну у випадку, якщо він прийме божевільне рішення про продовження російської агресії, про російський наступ. З нашої точки зору, це є одним із найбільш ефективних інструментів для того, щоби зупинити Путіна. Тому що тисячі трун, які надійдуть в Росію після цього божевілля, незважаючи на те, що ми розуміємо, що і Україна заплатить дуже високу, кроваву ціну, мають бути «ефектом отверезіння», який врятує нашу державу», – застерігає Порошенко.

Він також зазначив, що окремо обговорювалося питання використання миротворців, «блакитних шоломів» з мандатом Ради Безпеки ООН як одного із ключових елементів безпекового процесу.

«Разом із повним припиненням вогню, роззброєнням незаконних збройних формувань, виведенням важкої техніки та артилерії, виведенням російських військ з території України і початком функціонування на окупованих територіях в рамках деокупації українських органів влади, українських політиків і українських мас-медіа. Я думаю, що це питання надзвичайно важливе», – переконаний Порошенко.

«У цих дуже непростих умовах, коли Путін накопичує більше сотні тисяч російських військ на східному кордоні України, коли ми після аншлюсу Білорусі бачимо небезпеку для більш як 2 тис км російсько-українського кордону, більше 1100 км російсько-білоруського кордону, українська нація, з одного боку, має об’єднатися, а з іншого – світ має продемонструвати тверду солідарність з Україною», – наголошує Порошенко.

Джерело

 

 

Автор