Телеканал «ЗРада»

Ірина Геращенко

Сьогодні керівник телеканалу РАДА презентував представникам фракцій концепцію оновленого мовлення.

УВАГА! Ось ці папірці та 2 тижні роботи в тестовому режимі обійдуться платникам податків в 9 млн грн!

З’ясувалося, що в творчому конкурсі на оновлення концепції брав участь 1 учасник – компанія Кінокіт. Інформація про конкурс була розміщена… на сайті телеканалу Рада. В ефірі неоновленого телеканалу творчий конкурс не рекламувався, інформації анонсів і закликів/звернень до журналістів і творчих колективів взяти в ньому участь не було!

Дизайн студії обійшовся ще в 5 млн!

Ведучі пані Ганна Гомонай і інші, що присутні в вечірньому блоці, як нам пояснив керівник телеканалу Рада, – це не штатні співробітники каналу, а залучені компанією Кінокіт, яка виграла конкурс.

Для того, аби оновлена Рада продовжувала віщати в 2022 році, потрібно нове фінансування і новий конкурс. 9 млн вже вичерпалися за 2 тижні, вони пішли на нові піджаки і все, що ви бачили в ефірі.

В концепції оновленого телеканалу Рада зазначено, що головне завдання – висвітлення діяльності ВР.

Постанова про висвітлення діяльності роботи Ради чітко визначає, що канал має транслювати брифінги нардепів і роботу комітетів.

Разом з тим, 15 грудня, в перший день «оновлення», в прямий ефір не випустили брифінги опозиції. Безумовно, це цензура. І стоїть за цим Банкова, яка рейдернула парламентський телеканал.

Також, попри сесійний і комітетський тиждень, в новинах РАДИ не було ЖОДНОЇ новини про роботу комітетів. А випуски новин складалися з інформації про візит Зеленського до Брюсселя, синхронів депутатів про оновлення телеканалу (безумовно, це важливіше, ніж закони, які обговорювали на комітетах) і міжнародки.

Гроші на оновлення телеканалу перекинуть зі статті законотворча діяльність. Тому що в епоху шоуменів ВР – це суцільний ДОМ 2.

В наступному році на оновлений телеканал заплановано більше 400 млн грн. Більшість із цих коштів підуть на аутсорсинг. Журналісти, які в штаті телеканалу, продовжать отримувати мізерні зарплати, а серйозні кошти розпилять хлопці й дівчата, яких люблять на Банковій.

* * *

Я пишаюся Європейською Солідарністю.

Це наша фракція не дала навіть винести на голосування в ВР скандальні поправки, що дозволили б тєлєканалу ДОМ стати загальноукраїнським російськомовним, примусово бути включеним в усі кабельні мережі і на всю країну демонструвати совєцькі фільми і проросійських ватників. Ми зупинили повзучу русифікацію України!

На утримання цього тєлєканалу Банкової з держбюджету виділяють 1 млрд грн! Такими бюджетами не можуть похвалитися комерційні приватні телеканали. Канал закупає контент, визначений Банковою. Знаходиться він в підпорядкуванні міністерства реінтеграції. Міністерка якого, замість опікуватися проблемами переселенців, працює завсігдатаєм ток-шоу.

Також «Європейська Солідарність» вимагає зупинити корупційні оборудки навколо телеканалу «Рада». Ми вимагаємо негайно повернути діяльність телеканалу в правове поле і не перетворювати його на джерело пропаганди.

Постанова Верховної Ради про висвітлення діяльності роботи Верховної Ради чітко визначає, що ключова задача каналу – це інформування про роботу комітетів, депутатів, груп і фракцій. Натомість канал продовжує рухатися в бік каналу жовтих новин. За повної відсутності реакції кишенькової «оновленої» Банковою Нацради.

У часи, коли в країні немає грошей на закупівлю пального для армії, коли закриваються ФОПи, маса проблем в економіці, енергетиці, медицині, і держава мала б цим опікуватися, влада займається іншим. Створює пропагандистського монстра, порушуючи зобов’язання України перед Радою Європи про роздержавлення державних медіа. Які наша політична команда, до речі, виконала!

Сьогодні у нас є суспільний мовник, який Банкова хотіла поставити на коліна, нав’язуючи цензуру. Натомість в планах Зеленського – створити державний, повністю контрольований телеканал. Депутати від монобільшості вже зареєстрували законопроєкт про створення державного концерну, що є нічим інакшим, аніж поверненням до контрольованих владою, фінансованих платниками податків пропагандистських паркетних медіа. Влада, в порушення закону, вже фактично створює державний медіахолдинг.

Взагалі, сама концепція каналу «ДОМ» – це нонсен. Ми маємо підтримати людей на окупованих територіях, які прагнуть чути українську мову. Тому що сьогодні в окупованих Криму і Донбасі повна «Раша тудей».

Телеканал «Рада» , згідно редакційного статуту має в першу чергу висвітлювати діяльність Верховної Ради України. В більшості країн світу парламентські канали працюють виключно в інтернет і їх функції – трансляція пленарних засідань, комітетів, брифінгів, зустрічей, новини виключно про прийняті рішення, висвітлення діяльності керівництва парламентів і депутатів, міжнародних зустрічей. Це нішеве мовлення, його функціонал – прозорість влади.

Тому в шоці, коли чую від слуг, що РАДА має бути рейтинговим телеканалом. Вони всі реально живуть в парадигмі кварталу.

Окрема історія – це перегородити весь парламент студіями, встановити майданчики на центральному вході, створити суцільне шоу ДОМ 2.

Всі останні дії навколо РАДИ тхнуть корупцією і свідчать про рейдерство з Банкової.

Конкурсна процедура з 1 учасником. Дрібно надруковане оголошення про конкурс на сайті Ради, яке невідомо скільки висіло.

9 млн грн за 9 папірців «концепції». Але повністю змінений, попри Постанову ВР і статут, контент. Тепер ані слова про роботу комітетів, ніяких брифінгів депутатів, в новинах нічого про парламент, окрім якогось одного скандалу і суцільний Зеленський та жовтизна.

Насправді, єдиним політиком, хто голосно привернув увагу до рейдерства Банковою РАДИ, був Петро Порошенко.
Ну, а ми вже підготували листи до комісії Кокса (Європарламент) і Ради Європи щодо порушення владою Зеленського зобов’язань України перед РЄ щодо роздержавлення медіа. З усіма моніторингами того трешу, що відбувається на телеканалах ДОМ і РАДА.

Наша політичну команда – чи у владі ми перебували, чи в опозиції – надто багато зробила для євроінтеграції, захисту свободи слова і демократії. Тож ніяким кварталам і позитивним блогерам не дамо це зупинити.

* * *

Ви будете сміятися, але мені заблокували в фейсбук.

Вперше за 15 років, з часів існування моєї сторінки в соцмережах.

Трапилося це після моєї нищівної критики слуг і корупційних оборудок навколо телеканалів РАДА і ДОМ.

Безумовно, це спланована атака Банкової з її мережею ботів і тролів, позитивних блогерів і заангажованих експертів, реакція на мою проактивну опозиційну позицію, в тому числі в соцмережах.

Блокування моєї сторінки в фб відбувається на фоні чергової атаки на лідера опозиції Петра Порошенка, якому Зеленський намагається вручити чергову повістку.

Що ж, пишемо скаргу в офіс фейсбуку і продовжуємо говорити правду . В Телеграмі та Інстраграмі.

Телеканал РАДА готується до нового розпилу мільйонів державних коштів.

Телеканал РАДА дрібненькими літерами на своєму сайті оголосив про черговий творчий конкурс з 15 грудня 2021 року по 21 грудня 2021. Зверніть увагу, що на самому «оновленому» телеканалі про це ані слова за всі ці дні не прозвучало! Попередній відбір проєктів відбудеться на четвертий робочий день наступного робочого після закінчення строку подання проєктів. Тобто вже наступного понеділка, 20 грудня, Банкова руками керівництва ВР і Штучного Апарату розпиляє чергові мільйони! Вже офіційно закріпить в ефірі позитивних блогерів під різними прізвищами.

А 30 грудня відбудеться презентація цих проєктів.

Наші вимоги очевидні:

  • Робота РАДИ в рамках статуту і постанови про висвітлення діяльності.
  • Максимальна прозорість конкурсу і залучення всіх можливих учасників.
  • Максимальна прозорість і професійність відбору за участі ОНОВЛЕНОЇ редакційної ради.

Все інше – це створення чергового пропагандистського державного телеканалу в непрозорий спосіб.

Підписуйтеся на мої ютуб-канал, телеграм-канал і інстаграм!

Автор