Хто така Марія Левченко?

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Зізнаюся, я дуже люблю романи Джона Ле Карре – колишнього британського розвідника (співробітника МІ5 і МІ6) та майстра шпигунського роману. У творах Ле Карре нема вульгарної «джеймсобондовщини», а робота розвідника показана з усією її непривабливою зворотною стороною, де інтереси держави ламають людські долі.
І тому жахливо стає від відчуття, що шпигунський роман в стилі Ле Карре постав навколо нас.

Через майже 3 роки президентства Зеленського ми несподівано дізналися, що біля президента Зеленського постійно перебуває особа, якої за законом там бути ну просто не мусить. Мова про Марію Левченко, яку сам (!) президент Зеленський назвав на прес-конференції своєю помічницею. Журналісти, які були в кабінеті Зеленського, зняли її робоче місце – прямо у кабінеті президента. Аби помічник сидів в кабінеті президента, таке неможливо уявити ані у Анджея Дуди, ані у Майї Санду, ані навіть у Петра Порошенка. Це щось нове.

Марія Левченко, за словами журналістів, присутня з Зеленським на всіх його важливих зустрічах. Тобто вона знає практично все, що знає президент Зеленський. І навіть більше. Саме пані Левченко складає графік президента. Саме вона забезпечує «доступ до тіла». Я маю цілком слушне запитання, а хто в структурі української влади важить більше – одіозний Андрій Єрмак чи нікому невідома Марія Левченко?

Марія Левченко була присутня на нараді, де приймали рішення по «вагнерівцях». Характерно, що після провалу «вагнерівців» – шикарної операції, що віщувала дивовижні результати, генерал Бурба і низка інших офіцерів зі спецслужб були звільнені, а керівником ГУР замість Бурби був призначений… генерал Буданов, друг сім’ї Марії Левченко. Але про це далі.

За всіх цих обставин Марія Левченко в Офісі президента – ніхто і звати ніяк. Офіційно у президента вона не працює. Згідно декларації чоловіка, Марії Левченко працює досі у «Кварталі-95». Це випадок безпрецедентний в українському політикумі. Доступ до кабінету президента та зустрічей міждержавного рівня має особа, яка не перебуває на держслужбі і не має доступу до державної таємниці.

Чому так? Перше що спадає на думку, Марія Левченко з певних причин не хоче подавати декларацію. Характерно, що декларацію про доходи і статки не подає й інший помічник Зеленського – Сергій Шефір. Він, розумієте, працює помічником президента… на громадських засадах. Права він має, а обов’язки – ні. По Шефіру відомо, що він дотичний до офшорних компаній, в яких брав (чи бере) участь президент Зеленський. А в чому бере участь Марія Левченко? Чому вона не подає декларацію?

Гроші Марія Левченко має. Саме вона знімає розкішну садибу в Хотові у родини В’ячеслава та Діани Стрелковських – бізнесменів, яких звинувачують у махінаціях із ПДВ. У цій садибі Марія Левченко мешкає з чоловіком та з родиною друзів сім’ї – Кирила Буданова, по сумісництву бригадного генерала та керівника військової розвідки, а ще особи, яка, напевно, забезпечує Марії Левченко охорону силами СБУ та спецпризначенців ГУР. Аж до надання в користування чоловіку Марії Левченко автівки посольства США. Що це авто має бути набите трекерами та апаратурою прослуховування, військовому розвіднику на думку не спало.

До речі, чоловік Марії Левченко – Олександр Гогілашвілі, громадянин Росії, колишній помічник російського депутата Валуєва, якому ці факти біографії не завадили стати заступником міністра МВС. Всі ці деталі Марію Левченко не засмутили, у мережі повно фото, де вона позує з Валуєвим і де висловлює захоплення президентом РФ Путіним. Все це стисло. Фактів – вагон і візочок.

І знову. Хто така Марія Левченко? Російська шпигунка? Нова Анна Чапман? Чи просто зіц-голова Фунт, через яку проходять брудні оборудки «президента, який не краде»? Українці хочуть знати.

Я люблю романи Джона Ле Карре. Але зовсім не хочу в них жити.

Автор