Зеленський порушив Конституцію України – Венеційська комісія

Венеційська комісія у своєму рішенні підтвердила те, про що неодноразово говорили авторитетні правники та політики – Зеленський у неправововий спосіб намагається вирішити конституційну кризу в Україні, до якої спричинили його ж акти, видані з порушенням Конституції та законів України.

У листопаді Зеленський призначив нових суддів – замість суддів Тупицького та Касмініна, призначення яких, як він сам вважає, нібито скасував своїми указами, які прямо суперечать Конституції України.

Однак Конституційний суд відмовився приводити до присяги нових суддів, небезпідставно вважаючи, що Зеленський, м’яко кажучи, поспішив з виданням своїх указів. Це щоб не ганьбити Україну, оголошуючи на весь світ про те, що президент порушив Конституцію України.

Таким чином найавторитетніша в Європі правова інституція погодилася з позицією КСУ, що гарант дотримання Конституції України таки грубо порушив її своїми указами. У інших країнах це давно стало б підставою для початку процедури імпічменту. Але в країні Зеленського «зелена» монобільшість виступає гарантом безкарності чинного президента та створює умови для подальшої узурпації ним влади.

У Синопсисі (Короткому звіті) від 13 грудня 2021 року щодо підсумків 129-го пленарного засідання Венеційської Комісії, яке відбулося 10-11 грудня поточного року (CDL-PL-PV(2021)0004syn), вона підтримала спеціальну постанову Конституційного Суду України (КСУ) від 30 листопада 2021 р.: складення присяги суддями Конституційного Суду України, що їх призначив Президент України указами від 26 листопада 2021 року № 596/2021 та № 597/2021, можливе лише після припинення повноважень або звільнення з посади на підставах, визначених у статті 1491 Конституції України, тих суддів Конституційного Суду України, що їх призначив Президент України за період 2013–2018 років.

Це означає, що і КСУ і Венеційка вказують на безпрецедентну ситуацію, неможливу у демократичних країнах: президент Зеленський намагається самовільно призначити ще двох суддів за своєю квотою на місця у КСУ, які наразі не є вакантними. Президент України призначає лише третину суддів КСУ, а не всіх, як це хоче робити Зеленський, жадаючи отримати повний контроль за органом конституційної юрисдикції.

Коротко нагадаємо суть.

  • 26 листопада Зеленський видав два укази про признання нових суддів Конституційного суду. За результатами конкурсного відбору посади отримали науковці, Оксана Грищук і Олександр Петришин. «Ви бачили, яка криза була з Конституційним судом? Та ми перемогли, переломили. Я призначив двох нових суддів від президента», – того ж дня похизувався своїм злочином проти Конституції у прямому ефірі Володимир Зеленський під час скандального пресмарафону.
  • У відповідь Конституційний суд видав спеціальну постанову, якою, по суті, відтермінував приведення до присяги цих двох суддів за квотою глави держави. Як вважає орган конституційної юрисдикції, протягом 2013-2018 роках президент України вже призначив на посаду шістьох суддів Конституційного Суду, повноваження яких ще не припинено та яких не звільнено, як того вимагає Конституція. Тому наразі вільних суддівських крісел за квотою глави держави немає.
  • На сьогодні у Суді справді є дві вільні вакансії. Але одна з них – за квотою з’їзду суддів України (у вересні 2019 року у відставку подала голова суду Наталія Шаптала, в якої завершилися повноваження). Інша – від Верховної Ради. Вакансій за квотою президента на даний момент немає. Вони з’являться лише наступного року, коли закінчаться повноваження суддів Тупицького (травень 2022 року) і Касмініна (вересень 2022 року). Лише після цього можна буде реалізувати процедуру присяги суддів КСУ за квотою президента
  • До цього, 14 липня 2021 р. ВСУ скасував указ президента від 27 березня 2021 №124/2021, яким анульовувалось призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного суду у 2013 році. На думку суду, спірний указ Володимир Зеленський видав поза межами своїх повноважень. Наразі справа перебуває на апеляційному розгляді у Великій палаті Верховного суду.
  • Реакція на рішення суду була гострою – Верховним судом зацікавилося Державне бюро розслідувань. 16 липня правоохоронці надіслали запит, в якому вимагали надати низку документів стосовно розгляду справи за позовом Тупицького до президента України.

Попри негативне ставлення до деяких рішень КСУ (щодо можливості ще одного терміну повноважень президента Кучми, щодо скасування конституційної реформи на користь президента Януковича чи щодо згортання антикорупційної реформи) КСУ в даному разі рятує державу Україна від серйозних проблем як щодо міжнародного розголосу від визнання факту порушення Зеленським Конституції, так і від потенційних програшів України у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). Адже якби Конституційній Суд України ввів би до свого штату додатково двох суддів, яких призначив президент Зеленський, то у перспективі в України могли бути проблеми в ЄСПЛ, як це було свого часу у випадку Польщі.

Нагадаємо також, що ситуація з суддями КСУ – не єдина, де президент Зеленський вийшов за межі своїх конституційних повноважень. Від початку каденції нинішнього глави держави Верховний Суд України вже принаймні 7 разів визнав його дії незаконними.

Є також інші дії, до яких причетний якщо не сам Зеленський, то його найближче оточення, які можуть свідчити про спробу узурпації влади в Україні: порушення регламенту ВРУ та звільнення її спікера Д. Разумкова, позасудовий спосіб розправ з економічними та політичними опонентами шляхом видання указів на підставі рішень РНБОУ та ін.

Джерело

Автор