Європа відмовиться від Газпрому

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Цікаву новину повідомили. За Bloomberg, Єврокомісія планує до 2049 р. відмовитися від імпорту газу ВЗАГАЛІ. Тобто 2049 р. мусить бути крайнім терміном розірвання довгострокових контрактів на імпорт природного газу згідно програми переходу на зелену енергетику.

Все це в умовах зростання цін на газ, коли вся російська преса волає, що Європа от-от приповзе за газиком на колінах.

А тепер трошки історії.

Нинішні проблеми Європи з газом почалися насправді не тоді, коли підстрибнули ціни на газ. А тоді, коли Європа законтрактувала у Газпрому на 2021 р. газу у 1,5 рази менше ніж роком раніше.

Наразі, незважаючи на стрибок цін на блакитне паливо, Європа не просто не поступається Москві – не йде на поступки і не дає згоду на запуск “Північного потоку – 2”. Європа навпаки говорить, що потрібні ще більші інвестиції в декарбонізацію економіки, тобто треба масово заміняти газ та вугілля іншими джерелами енергетики. На цьому тлі зростає видобуток газу у Норвегії – норвежців чомусь розірвання довгострокових контрактів не лякає. Навпаки, норвежці вже обігнали Газпром по поставках газу до Європи.

Й на біс, Єврокомісія заговорила про спільну закупівлю газу Європою і про створення стратегічних резервів палива. Що це означає?

Знаєте, ще коли ця історія тільки почалася, в мене виникла версія, що все це масштабна операція по позбавленню економіки Європи російського газу. Просто тому, що європейці збагнули – в Москві сидять закінчені неадеквати. Уряди європейських країн штучно поставили європейські корпорації та фірми-оператори в умови, коли ідея закуповувати російський газ для них виглядає вже не надто привабливою, і коли з’являється бажання затягнути паски зараз, аби позбутися проблеми неадеквата з трубою в перспективі.

Версія ця мені самому здалася настільки сміливою, що я її не оприлюднював. Але наразі я бачу все більше її підтверджень.

Очевидно, у 2049 р. Єврокомісія почне розривати довгострокові контракти не з Москвою, а з Катаром та Норвегією. Москва з гри буде виведена набагато раніше. Для Москви це буде… ну приблизно як було падіння цін на нафту для СССР у 80-х.

Повторюю, це поки що значною мірою припущення. І якщо так, істерики Москви цілком зрозумілі, для неї це “паследній і рєшительний”. Фокус в тому, що якщо це не свідомі дії Європи, а просто збіг обставин, то все ще веселіше – Москва сама штовхає Європу відмовлятися від її газу. Просто в силу типової московської неадекватності.

Яка версія вам ближче – обирайте самі.

Автор