Петро Порошенко дав інтерв’ю французькому виданню L’Express

Цього разу все серйозніше: Порошенко в інтерв’ю французькому виданню L’Express розповів, для чого Путін тисне на Європу

Путін вважає Західну Європу слабкою і тому йде далі у своїй агресії проти України. Про це в інтерв’ю французькому виданню L’Express заявив п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Він зауважив, що ситуація на кордонах України значно серйозніша, ніж навесні цього року.

«Сьогодні ніхто не знає, чи збирається він атакувати, та й сам він точно цього не знає також! Ми опинилися в ситуації квітня 2021 року, коли російські військові вже були сконцентровані на кордоні. Однак цього разу все ще серйозніше. Вони розгорнули більш складне обладнання, наприклад, ракети малої дальності. Небезпека реальна», – застерігає Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності» зауважив, що Путін після ескалації у квітні вирішив знову «натиснути на Західну Європу, яку він вважає слабкою».

«Подивіться, що відбулося від квітня місяця, після того, як Путін ніби відвів свої війська. По-перше, він отримав зелене світло на добудову газопроводу «Північний потік-2», – нагадав Порошенко.

«Він взяв під контроль Білорусь після розгону громадянської опозиції та мігрантської кризи, організованої Лукашенком. Хто б міг уявити таке в серпні минулого року? Сьогодні Путін є фактичним власником Білорусі, і це створює нову небезпеку для України, яка ділить більш ніж 900-кілометровий кордон з Білоруссю. Цей кордон сьогодні такий же небезпечний, як і той, який ми маємо з Росією», – наголошує п’ятий Президент.

«Але Володимир Путін хоче піти ще далі. Він прагне скасувати процес інтеграції України до НАТО. Його головна мета – розширити сферу свого впливу. Путін хоче повернути Україну в СРСР 2.0! З цього приводу слід розуміти одне: Путін завжди йде настільки далеко, наскільки йому це дозволяє зробити Захід. Він не має червоних ліній. Лише сила може його спинити», – наголошує Порошенко.

Джерело

 

Україна має оскаржити в Морському трибуналі фактичну анексію Азовського моря – Порошенко в інтерв’ю L’Express

Україна має оскаржувати в міжнародних судах фактичну анексію Росією Азовського моря. Про це в інтерв’ю французькому виданню L’express сказав п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

«У листопаді 2018 року три українські кораблі були захоплені російськими військами в Керченській протоці. Після цієї історії жодне українське судно не може зайти в Азовське море, де розташований порт Маріуполя. Це неприпустимо», – обурився Порошенко.

«Український президент повинен подати скаргу до Міжнародного трибуналу з морського права в Гамбурзі, щоб засвідчити порушення Росією морського права та вимагати повернення українських рибалок і кораблів у ці води. Володимир Путін знову йде настільки далеко, наскільки може. На щастя, в цьому районі тепер присутні кораблі НАТО, щоб не дати йому анексувати і все Чорне море», – наголошує Порошенко.

П’ятий Президент також застеріг Зеленського від прямих переговорів з Путіним без участі союзників.

«Маючи певний досвід переговорів з Путіним, я вважаю його пропозицію йти на самоті, без підтримки європейців та американців, дуже наївною. Крім того, нам нема про що домовлятися, крім поваги до нашого суверенітету. На сході України відбувається не внутрішній конфлікт чи сепаратистський рух, а військова агресія з боку Росії. Його натхненником є Володимир Путін», – переконаний Петро Порошенко.

Джерело

 

Путін може застосувати проти України авіацію або висадку десанту в портах Маріуполя та Одеси – Порошенко в інтерв’ю журналу L’Express

Україна негайно потребує від західних союзників летальної оборонної зброї, адже Путін може атакувати нашу державу і з повітря, і з моря, і з суходолу. Про це в інтерв’ю французькому виданню L’Express п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

Відповідаючи на запитання, яким може бути найбільш імовірний сценарій Кремля у військовому плані, Порошенко сказав: «Авіація, висадка в портах Маріуполя та Одеси, напад з білоруського кордону… все можливо! Щоб захиститися від цього, потрібні нові оборонні засоби: бойові дрони, телекомунікаційні системи, зенітні ракети».

«Путін повинен розуміти, що він заплатить високу ціну, якщо захоче реалізувати свою божевільну ідею вторгнення в Україну», – вкотре наголосив п’ятий Президент.

На запитання, чи введуть американці війська, якщо напад на Україну відбудеться, Порошенко зауважив: «Ні, я так не думаю. Але нам це і не потрібно. Наша армія готова. Вона добре підготовлена, наші військові  мають великий бойовий досвід».

Лідер «Європейської Солідарності» також вкотре закликав західних партнерів до посилення санкцій проти Росії у разі нападу на Україну.

«І це треба робити вже, адже Путін повністю дестабілізує безпеку в Європі. Тоді треба підготувати другий залп санкцій для застосування на той випадок, якщо його війська ступлять на українську землю. Наприклад: заморожування всіх фінансових трансфертів, здійснених з Росії, припинення експорту російських вуглеводнів, відмова в сертифікації газопроводу «Північний потік-2», оскільки його відкриття створює проблему з точки зору глобальної безпеки», – зазначає Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко в інтерв’ю L’Express припустив ймовірність нападу на Україну з білоруського напрямку: Лукашенко небезпечний і токсичний

Білоруський диктатор Лукашенко несе загрозу і для України, і для Європи. Про це в інтерв´ю французькому виданню L’Express сказав п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

Відповідаючи на запитання, чи існує можливість нападу на Україну з білоруського напрямку, Порошенко сказав: «Олександр Лукашенко є небезпекою не лише для України, а й для всієї Європи. Ви знаєте, що він просив ядерну зброю у Володимира Путіна? Він токсичний, і від нього можна чекати всього. Він міг зробити щодо України те, що він вже зробив відносно Польщі».

«У зв’язку з цим ми повинні співпрацювати з Європейським Союзом для встановлення бар’єрів на білоруському кордоні, щоб уникнути нової міграційної кризи», – переконаний п’ятий Президент.

Джерело