«Деолігархізація» від Зеленського

Одіозний олігарх І.Коломойський, який зараз під санкціям в США і який звинувачується у крадіжці 5,5 млрд. дол. «ПриватБанку», претендує на 62% видобутку нафти і 26% видобутку газу «Укрнафти».

  • 5 березня 2021 року Держдеп США запровадив санкції «за підрив демократичних інститутів держави» на посаді голови ОДА проти Ігоря Коломойського і членів його сім’ї. Крім того, у розслідувані прокуратури США Коломойський – фігурант справи про відмивання коштів (йдеться про 5,5 млрд. дол., виведених з ПриватБанку).

  • Наразі на санкції Держдепу США за весь час була лише одна реакція Зеленського. В одному зі своїх «відосиків», не називаючи імені Коломойського, він сказав: «Щодо санкцій Сполучених Штатів Америки щодо колишніх власників ПриватБанку. Ми підтримуємо це рішення і працюємо над тим, щоб повернути в Україну кошти, щоб повернути в Україну справедливість». Але жодних кримінальних проваджень проти Коломойського наразі немає.

Через майже 9 місяців з часу введення санкцій Держдепу США проти сім’ї Коломойського, Коломойський дивним чином в Україні замість кримінальних проваджень чи хоча б санкцій РНБО отримав потужні судові перемоги і зараз готується до розподілу активів державної монополії.

  • 2 листопада 2021 року стало відомо, що за результатами розгляду судової справи Голосіївським судом №910/3660/18 «Нафтогаз» може позбутись на користь структур Коломойського (офшори «Літтоп», «Бріджмонт», «Бордо») щонайменше 700 мільйонів кубометрів газу.

  • При тому структури Коломойського хочуть саме газ, зважаючи, що його ціна зраз стрибнула у 4-5 разів. До слова, ця справа була в судах з 2018 року без руху, і активізувалася з приходом у Нафтогаз Ю. Вітренка у 2021 році. Варто зазначити, що це відбувається в умовах безпрецедентної паливно-енергетичної кризи в Європі, у сховищах газу запасів всього 18-18,5 млрд. кубів, з них власність «Нафтогаз України» ще менша. Пройти холодну зиму з такими запасами буде неможливо, але, тим не менше, «Нафтогаз» чомусь не включається у судову війну з Коломойським, а погоджується з вимогами.

  • 23 листопада 2021 ще одне судове кількамільярдне рішення на користь Коломойського. Шостий апеляційний адмінсуд відхилив скаргу Антимонопольного комітету на рішення Окружного адмінсуду Києва у справі ПАТ «Укрнафта». Йдеться про те, що при Порошенку Антимонопольний комітет у 2018 році отримав від Національного антикорупційного бюро матеріали, здебільшого здобуті під час обшуків на різних адресах так званого «паливного проєкту “Авіас”». Як пишуть ЗМІ, детективи вилучили та передали Комітету бухгалтерську документацію, електронне листування, службові документи. Ці докази доводили, що сотнями АЗС, які формально не були пов’язані між собою, насправді керували з єдиного центру в Дніпрі. Це проявлялося починаючи від виплат заробітних плат і закінчуючи програмами лояльності для клієнтів та, що найважливіше, цінами на пальне. На основі цих матеріалів навесні 2021 року АМКУ оштрафував паливні компанії групи «Приват» Коломойського на 4,7 млрд гривень за дії, що порушували конкуренцію між операторами АЗС на ринку.

  • 29 березня 2021 року Окружний адмінсуд Києва (того самого П. Вовка) прийняв рішення на користь олігарха за день до накладення АМКУ 4,7 млрд. грн. штрафу на «Укрнафту», «Укртатнафту» та ще понад сто пов’язаних компаній. ОАСК заборонив АМКУ використовувати докази, зібрані НАБУ. Тепер Шостий апеляційний адмінсуд відхилив скаргу Антимонопольного комітету на рішення Окружного адмінсуду Києва.

Ці два рішення, а також рішення госпсуду 29 листопада щодо мирової угоди з Нафтогазом є складовою підготовки Коломойського до поділу «Укрнафти».

  • 30 листопада та 23 грудня 2021 року будуть проведені двоє зборів акціонерів «Укрнафти», на яких заплановано затвердити поділ активів компанії між мажоритарним її акціонером «Нафтогаз України» та міноритаріями, де головну роль грають Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та Ігор Палиця. Як стверджують ЗМІ («Дзеркало тижня»), планується, що «Нафтогазу» відійдуть чотири із шести нафтогазовидобувних управлінь, але всі вони випрацьовані й малоперспективні західноукраїнські родовища («Укрнафта-Захід») і газовий «Полтаванафтогаз», а групі Коломойського відійде два, зате найперспективніші – «Охтирканафтогаз» і «Чернігівнафтогаз». При виробництві на рівні минулого року в Коломойського і Ко залишиться 62% видобутку нафти «Укрнафти» і 26% видобутку газу.

  • «Нафтогазу» відійдуть три чверті видобутку газу й до 600 тис. тонн видобутку нафти. Але навіть цю нафту НАК зможе переробити тільки на «приватівському» Кременчуцькому НПЗ. Тобто більша частина активів «Укрнафти» при розподілі відійде міноритарним акціонерам Коломойського, а не державній компанії.

До судових успіхів Коломойського треба також додати те, що 1 листопада 2021 року Господарський суд Києва задовольнив позов компанії «Реватіс» до ПриватБанку, Мінфіну, Фонду гарантування вкладів, НБУ та Кабміну та визнав недійсними договори купівлі-продажу ПриватБанку (процедура bail-in).

  • За даними держреєстру, власниками ТОВ «Реватіс» є ряд офшорних компаній, а кінцевим бенефіціаром – Ігор Коломойський. Рішення було прийнято всупереч нормам «антиколомойського» закону (590-ІХ), внаслідок якого суд зобов’язаний був закрити провадження у справі. Закон прямо визначає заборону визнання недійсними договорів, укладених у процедурі виведення банку з ринку.

До речі, «деолігархізація» від Зеленського – це не лише плюшки для олігарха Коломойського, це також плюшки для трохи призабутого олігарха і досі потужного гравця на енергоринку Д. Фірташа, бо він також має канал «Інтер», і цей канал демонструє крайню лояльність до Зеленського.

  • Кількість газу, яку надають підприємства Фірташа для забезпечення потреб населення в жовтні становить 350 млн. куб.м. (тобто, це той обсяг, який йде по мегапільговій ціні – 7,40 грн. за куб. м.). Але «Нафтогаз України» передав «для потреб населення» підприємствам Фірташа 490 млн. куб. м., тобто на 140 млн куб метрів більше. Зрозуміло, що по 7,40 грн, у той час як на ринку ця ціна в 4 раз дорожче (30 грн.). Хороший заробіток з 1 місяць (30-7.4)*140млн/1,2=2,6 млрд. грн.

  • А ще раніше, 14 липня 2021 року, ВРУ прийняла закон «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» № 3508-д, яким списали 100 млрд.грн. борги газзбутів та облгазів, більшість з яких (70%) контролюються однією олігархічною групою «РГК» Дмитра Фірташа.

Джерело