На обіцяне урядом підвищення пенсій не вистачить коштів

Пенсійний фонд України (ПФУ) просить Кабінет міністрів збільшити його бюджет на 4,34 млрд грн для забезпечення виплати пенсій, зокрема для підвищення мінімальної пенсії для осіб віком від 65 років, яке має відбутися з 1 грудня. Про це свідчить підготований Пенсійним фондом проект постанови Кабміну, який оприлюднено для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Відповідно до проекту постанови, доходи і видатки Пенсійного фонду у 2021 році пропонується збільшити на 4,34 млрд грн – до 521,19 млрд грн. Зокрема, обсяг власних доходів ПФУ пропонується збільшити на 3,81 млрд грн – до 344,05 млрд грн, а фінансування з держбюджету – на 0,53 млрд грн, до 173,19 млрд грн.

Відповідно до пояснювальної записки до проекту Постанови, таке підвищення необхідне з урахуванням перерахунків пенсій у грудні поточного року, пов’язаних із зростанням прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

Варто нагадати, що в жовтні Кабмін вже збільшив витрати та доходи Пенсійного фонду на 18,55 млрд грн. Під час засідання Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль обґрунтовував тоді таке підвищення так: підвищенням мінімальної зарплати до 6500 грн, що тягне за собою, відповідно, зростання мінімальної пенсії з 2400 до 2600 грн. Більше того, за словами Прем’єр-міністра, підвищення в 18,5 млрд дозволить повністю закрити потребу у зв’язку із плановим підвищення пенсій з 1 грудня.

Виявляється, це не повністю дозволяє покрити потреби Пенсійного фонду, і зараз необхідно ще раз підвищувати показники ПФУ на 4,34 млрд грн. Підвищення розміру прожиткового мінімуму, закладеного ще в бюджеті на 2021 рік, виявилося несподіванкою для влади з потребою декілька разів на рік вносити зміни до показників доходів та витрат ПФУ. Тобто ці витрати влада мала б прорахувати ще рік назад при затвердженні Державного бюджету на 2021 рік і бюджету ПФУ.

Крім того, варто зазначити, що, за словами віце-прем’єр-міністра із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, заборгованість перед пенсіонерами, які є внутрішньо переміщеними особами та проживають на підконтрольній території України, становить понад 12 млрд грн.

Таким чином, з плануванням у влади геть все погано. Розрахунки з виплати пенсій необхідно було планувати ще рік назад із певною корекцією показників протягом року, і не в межах одного місяця вносити зміни. Як завжди, будь-які соціальні виплати будуть покриватися за рахунок Державного бюджету, а тут варто нагадати, що грошей у влади немає, а є лише кошти платників податків. І ці платники податків хочуть, аби їх гроші влада використовувала прозоро, передбачувано і ефективно.

Джерело

Автор