Петро Порошенко на Міжнародному безпековому форумі у Галіфаксі, Канада. 19.11.2021 (фото, відео)

Порошенко у Галіфаксі закликав західних союзників дати Україні більше озброєння і прискорити членство в НАТО

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, який перебуває на Міжнародному безпековому форумі у Галіфаксі, закликав західних союзників надати Україні більше озброєння та прискорити інтеграцію України в НАТО. Він закликав Захід виступити єдиним фронтом перед обличчям російської агресії.

Про це пише канадське видання The Globe and Mail.

Порошенко заявив, що вторгнення російських військ, які зосереджені біля кордонів України, «вкрай можливе».

Він закликав НАТО надати Києву обладнання, включаючи протиповітряну зброю, що підвищить для Москви ціну  ймовірного вторгнення в Україну. Порошенко також закликав Канаду допомогти переконати союзників по НАТО постачати Україні більше оборонного обладнання, включаючи засоби радіоелектронної боротьби.

Порошенко наголошує, що прискорення членства України в НАТО також може допомогти прокласти шлях до членства в Європейському Союзі.

Порошенко зазначив, що є зв’язок між штучною кризою мігрантів на білорусько-польському кордоні та великим і незвичайним скупченням російських військ на кордоні з Україною, кількість яких минулого тижня оцінювалася у 100 000 осіб. Цим нарощуванням президент Росії Путін тестує реакцію Заходу, вважає Петро Порошенко і закликає не применшувати можливість вторгнення.

«Я думаю, що зараз це надзвичайно можливо», – сказав він в інтерв’ю The Globe and Mail.

Порошенко нагадав, що ніхто не очікував, що Росія захопить Кримський півострів у 2014 році або буде фінансувати   конфлікт на сході України, який триває й сьогодні. «Будь-хто, хто вважає, що це неможливо… Ну, у 2014 році те саме відбувалося».

Він сказав, що російський народ повинен зважити ціну вторгнення через український кордон. «Десятки сотень або тисячі росіян будуть убиті, і росіяни повинні зрозуміти, що це божевільний план Путіна», – сказав Порошенко.

Він вважає, що Захід повинен підвищити ціну, яку Росія заплатить за вторгнення, попросивши Канаду створити підтримку для більшої військової допомоги Україні. «Нам безумовно потрібна спеціальна місія НАТО в Україні».

Порошенко також назвав стягування російських військ на кордоні України «однією з головних небезпек осені 2021 року для глобальної безпеки».

Білорусь, близький союзник Москви, у вересні оголосила про плани поглиблення економічної інтеграції з Росією. Останніми тижнями європейські країни звинуватили Білорусь у використанні мігрантів з Близького Сходу як зброї шляхом підштовхування їх до незаконного перетину кордонів з Польщею та Литвою.

Порошенко заявив, що почався «новий етап російської агресії», зазначивши, що Москва перемістила балістичні ракети «Іскандер» до місць за пару сотень кілометрів від російсько-українського кордону.

Інтеграційна угода між Білоруссю та Росією схожа на «аншлюс» на зразок політичного союзу Австрії та Німеччини 1938 року, пише видання. Порошенко стверджує, що це розширило фактичні кордони Росії.

П’ятий Президент України також сказав, що Путін працює над розширенням «зони впливу» Росії, зазначивши, що лідер Росії перейшов від заяв проти членства України в НАТО до протесту проти присутності НАТО в Україні.

Петро Порошенко закликав до відродження «глобальної коаліції», яка відстоювала незалежність України у 2014 році після анексії Криму Москвою, включно зі списком санкцій, які будуть застосовані до Росії, якщо вона «перетне червону лінію», у тому числі і відключення країни-агресора від міжнародної електронної платіжної системи SWIFT.

«Не бійтеся Путіна! Дійте рішуче проти Путіна, тому що тільки ці спільні рішучі дії можуть дати ефективні результати», – сказав він. «Будь ласка, не вірте Путіну, тому що нічого, що він обіцяв за останні сім, вісім, дев’ять років, не справдилося», – резюмує п’ятий Президент України.

Джерело

 

Порошенко у Галіфаксі: Робимо все можливе, щоб відновити міжнародну коаліцію на підтримку України

 

 

П’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, який бере участь у Міжнародному безпековому форумі у Галіфаксі, розповів журналістам про головні меседжі, з якими він приїхав до Канади. Порошенко наголосив – у пріоритеті донести зараз важливість підтримки України для глобальної безпеки і для європейської безпеки.

«Галіфакс Форум – це непересічна подія. Тому що це перший Форум з початку пандемії, який проводиться офлайн. І тут сьогодні є унікальна можливість зустрітися з керівниками зовнішньополітичних відомств. Ми мали можливість поспілкуватися з людьми, які приймають рішення у сфері безпеки. І я твердо переконаний, що сьогодні це головна точка у світі, на якій обговорюються безпекові проблеми, актуальні для України», – говорить Порошенко.

«Ми робимо все можливе для того, щоби допомогти Україні, для того, щоб відновити ту світову коаліцію на підтримку України, яка була збудована у 2014-2015 роках», – зазначає п’ятий Президент.

«Позиція перша – термінове знаходження консенсусу про надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО. У червні наступного року в Мадриді відбудеться Саміт НАТО, і ми маємо зараз активно працювати з країнами-членами для того, щоб рішення про План дій щодо членства в НАТО було прийнято. Бо це – не допомога Україні, це інвестиції у світову безпеку. І кожен лідер країни має розуміти, що альтернативою посиленню НАТО на східному фланзі є надання членства», – наголошує Порошенко.

«Наступна позиція – через План дій щодо членства в НАТО стимулювання реформ в Україні. Реформи, які збільшать здатність України до спротиву. І в цій ситуації план дій щодо реформ, підтриманий країнами-членами НАТО є для нас абсолютно принциповим», – вважає лідер «ЄС».

«Позиція третя – це енергетична безпека. Нам сьогодні треба мобілізувати міжнародну спільноту для застосування санкцій щодо «Північного потоку-2» і об‘єднання зусиль. Бо енергетична політика Росії у цій сфері є ключовим елементом гібридної агресії», – вважає Петро Порошенко.

«Позиція четверта – це військова підтримка, збільшення військової допомоги, в тому числі за рахунок засобів радіоелектронної боротьби, протиповітряної оборони. І на сьогоднішній день ці можливості ми маємо точно використовувати в повній мірі, і ці позиції є», – констатує Порошенко.

«І п’ята позиція – ми маємо збільшити санкційний тиск на Росію. Зараз у зв’язку з мігрантським варіантом військової агресії Росії санкції застосовуються проти Білорусі. Не заперечуючи необхідність застосування санкцій проти Білорусі, ми наголошуємо і наполягаємо: замовник цього – Путін. І санкції мають застосовуватися проти Путіна. Санкції за вже зроблене. І абсолютно чітка програма санкцій, що буде, якщо Путін перейде до другого етапу агресії і збільшить військову присутність в Україні», – зазначає п’ятий Президент.

«Ми знаходимо повне розуміння тут. І ця місія є надзвичайно відповідальною», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело


Петро Порошенко

Хорватія має важливий досвід у подоланні зовнішньої агресії.

На Безпековому форумі у Галіфаксі подякував міністрові закордонних справ Гордану Грличу Радману за підтримку України в умовах зростаючих апетитів Кремля.

 

 

Автор