Порошенко закликає до жорстких санкцій проти Росії та посилення присутності союзників в Україні

Петро Порошенко

Путінський режим не знає меж.

Підписаний 15 листопада указ про так звану гуманітарну підтримку окупованим Росією окремим районам Донецької та Луганської областей є нічим іншим як знущанням. Ляпасом в обличчя всіх тих, хто щиро шукав мирного врегулювання. Викликом для України і всього колективного Заходу.

Цілком очевидно, що Путін на цьому зупинятися не збирається.

Білоруськими маневрами він відволікає увагу. Непродовженням мандату спостережної місії ОБСЄ на двох російських прикордонних пунктах і через блокування СММ ОБСЄ він прагне позбутися зайвих очей.

Концентрацією своїх військ на українському напрямі він погрожує не лише Україні. Він окреслює нові червоні лінії для Заходу: якщо раніше це стосувалося членства України в НАТО, то сьогодні вже залучення НАТО в Україну.

Своїм злочинним указом Путін фіксує нові межі російської гібридної агресії. Кремль прискорює сценарій повзучої анексії окупованих територій Донбасу. Нахабно показує, що йому не потрібне мирне врегулювання — лише повна капітуляція України і Заходу.

Відповідь світу має бути адекватною наявним викликам. Саме час для посиленої міжнародної присутності і в Україні наших союзників. Саме час для збільшення ціни за російську зухвалість новими санкціями. Саме в цьому контексті щиро вітаю рішучість позиції Берліна та Парижа, які чітко попередили Москву про «серйозні наслідки» у разі нових спроб підірвати територіальну цілісність України. Очікую, що цей приклад продовжать інші наші партнери. Саме час для зупинки сертифікації «Північного потоку-2». Важливо, що й Україну долучили до цього процесу.

Маємо вимагати не лише скасування цього указу, але й повернення захоплених Росією підприємств, відміни російської рублевої зони, скасування рішень про паспортизацію.

Слід розуміти, що під гуманітарною риторикою стирчать вуха повзучого економічного аншлюсу українського Донбасу. Поки влада зволікала з визнанням попереджень партнерів про російські маневри на кордоні, Москва все глибше запускає свої щупальця в український суверенітет.

Путін сам не зупиниться. Зупинити його маємо ми скоординовано та разом з проукраїнською міжнародною коаліцією!