«Вовина тисяча» для тих, хто виживе

Володимир Омелян

Зворушлива ініціатива від Президента України – по 1000 грн кожному, хто двічі вакцинований.

Але є два АЛЕ: кошти будуть тільки через ДІЮ, і витратити їх можна лише на абонемент в спортзалі, похід в кіно чи музей, або внутрішній транспорт. На авіаквиток навіть в одну сторону не вистачить із нинішніми цінами…

Минулого року на підтримку видавали 8000 грн, цьогоріч 1000. Щоправда, в обох випадках – далеко не всім.

Цікаво вийшло з пенсіонерами: «я знаю, не у всіх є смартфон, тому ми щось колись придумаємо». Для тих, хто доживе.

«Віялових відключень не буде – до нас йде 7 панамаксів з вугіллям!». Пояснив би хтось президентові, що панамакси не врятують його ні від відключень, ні від тюрми.

Сушітє весла, гаспада!

П.С. На програму виплат для вакцинованих виділено 6 млрд грн.
Це по 1000 грн для 6 млн двічі вакцинованим.
Провакциновано двома дозами вже 9 млн українців!
Знову проблеми з математикою у ЗеКоманди?


Андрій Смолій

Володимир Олександрович вирішив роздавати по тисячі гривень. Тобто по $40. Причому в «Дію» на «окремі послуги». Одним словом, сам дав – сам забрав.

Але, питання зовсім не цьому.

Зеленський рятує рейтинги.
Забуті відосики повертаються. Вже й за вакцинацію згадав. Вже й гроші роздає. Вже зі шкури пнеться, розповідаючи, що «газ є, вугілля є».

Проте Зеленський мовчить про все інше.

Я не почув про захист держави, яка може опинитись за крок до нової війни.
Я не почув про можливі провокації з боку Білорусі.
Я не почув про реальні ціни на газ.

Зрештою, весь цей цирк і всі ці дешеві відосики вважаю намаганням відвернути увагу від ВАГНЕРІВЦІВ та розслідування, яке ми маємо побачити з дня на день.

А там зрада за якою буде відповідальність. І ця відповідальність навіть не Ростов, а лава підсудних.


Олександр Дедюхін

Зеленській пообіцяв виділити кожному вакцинованому по 1000 гривень.

Ок, спробуємо повірити.

На цю програму він планує виділити 6 млрд гривень.

Я гуманітарій, я все з калькулятором рахую. А калькулятор каже, що грошей вистачить на 6 млн громадян України.
Це як, всім грошей не дадуть чи розраховують, що до весни українців залишиться не більше 6 млн?


Euroin

«Тисяча від Зеленського» – кризовий менеджмент рятівників його рейтингу.Зеленський продає людям «тисячу» в безготівковій формі, без бюджетного забезпечення і з розважальним цільовим призначенням.

Останні виборчі рейтинги, очевидно, викликали справжню істерику у Зеленського і його оточення. Як наслідок, 15 листопада Зеленський записав «відосик», яким анонсував:

«Кожен, хто отримав, два щеплення, зможе отримати одну тисячу гривень. Швидко і зручно, тобто через додаток “Дія”».

Ініціатива, оприлюднена Зеленським, не є чимось особливим, такий прийом активно використовується в багатьох країнах. Але дуже погано, що Зеленський оголошує ініціативи не тоді, коли вони вже опрацьовані, а абсолютно сирі. При тому що старт програми вже через місяць.

Перше питання, яке виникає – а хто, який орган буде адмініструвати процес? Адже це величезний масив надання послуг – теоретично їх отримувачами можуть бути десятки тисяч українських громадян.

Але головне питання – джерела фінансування цього проекту «Вовиної тисячі». Власне, Зеленський мав б починати не з «відосика», а з доручення Кабінету Міністрів України  розробити  і внести до ВРУ проект Закону «Про внесення змін до Закону “Про Державний бюджет на 2021 р.”», яким передбачити фінансування цього проекту, що мав би мотивувати людей до вакцинації.

На жаль, цього зроблено не було, і долю цієї ініціативи може спіткати доля підвищення зарплат медикам, анонсованого у Посланні Президента до ВРУ у жовтні 2020 року. Тоді Зеленський також обіцяв, що у 2021 році мінімальна заробітна плата лікаря має бути 20-25 тис. грн, медичної сестри – 15 тис. грн, молодшого медичного персоналу – до 10-12 тис. грн. Все закінчилось тим, що не лише зарплати не підвищили, а й у 4 рази збільшилась заборгованість по зарплаті для медиків.

На сьогодні дві дози вакцини вже отримали більше 8,7 млн. осіб., Національним планом вакцинопрофілактики COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2021 р. №340-р, на період до 31 грудня 2021 року передбачена мінімальна кількість щеплень 47 878 388, тобто близько 24 млн. осіб (70% від планових) мають отримати 2 дози. Вже сьогодні для «мотивації» вакцинованих двома дозами треба 8,7 млрд. грн. За іронією долі з цих 8,7 млрд. грн. на сьогодні мали б найбільші виплати отримати виборці «Європейської солідарності», адже, за даними Українського Інституту Майбутнього, 32% виборців «ЄС» вже повністю вакцинувалися, 7% отримали першу дозу; з прихильників партії «Слуга народу» повністю вакцинувались лише 19%, 9% отримали першу дозу.

Загалом на реалізацію програми, оголошеної Зеленським, у 2021 році необхідно орієнтовно 24 млрд. грн. Звідки візьмуться ці кошти? Будемо сподіватися, не з запозичень.  Бо буде як з «Юліною тисячею», яку частково виплачували за рахунок запозичень. Як результат,  для того, щоб вкладники Ощадбанку СРСР отримали 6 млрд. грн., уряд і Мінфін фактично витратили 10,5 млрд. грн. державних коштів.

Правда, Зеленський сказав, що до кінця року на цю програму буде виділено близько 3 млрд. гривень, стільки ж – на початку 2022 року. Але це лише 6 млрд. грн., це навіть не покриває виплат людям, які вже вакцинувалась двома дозами. Іншими словами, це жодним чином в найближчі місяці не буде прямо мотивувати до щеплення.

Але, як можна зрозуміти з «відосика» Зеленського, малоймовірно, що хтось із українців отримає «живі гроші». Як сказав Зеленський:

«За ці кошти можна буде придбати абонемент у спортзал або фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал чи виставковий центр, або купити квитки для мандрівок всередині країни – на внутрішні авіа або залізничні перевезення».

Невідпрацьованість порядку реалізації заявленої Зеленським ініціативи, ймовірно, приведе до дискримінації окремих груп людей.

Насамперед це стосується людей, у яких немає смартфонів. За окремими оцінками, в Україні третина користувачів мобільного зв’язку не мають смартфонів. Правда, Зеленський якось дуже мляво натякнув:

«Держава забезпечить альтернативну можливість отримати тисячу гривень, зокрема людям похилого віку».

Друга дискримінована категорія – мешканці сільської місцевості, малих міст. Там про спортзал або фітнес-клуб говорити важко, та й кінотеатр, театр, музей далеко не скрізь доступні. Тому вони «отоварити» «Вовину тисячу» не зможуть.

До речі, ще один цікавий погляд на ініціативу Зеленського: а Зеленський подумав, що «вигоди» від вакцинування  пов’язані з ризиком інфікування? Бо спортзал, фітнес-клуб, кінотеатр, театр, музей, концертний зал чи виставковий центр, літак чи потяг – це додатковий ризик зараження у час пандемії.

Ми вже не кажемо про те, що під час пандемії пропонувати людям (які часто не мають грошей на продукти харчування) тисячу гривень із цільовим призначенням піти в кіно чи поїхати відпочити – це те ж саме, що королева Марія-Антуанетта радила голодним парижанам: «Якщо у них немає хліба, нехай їдять тістечка!».


Олег Шимко

Тітка Галя, котрій сільський фельдшер два тижні тому вколов другий Короновак, прокинулася о п’ятій, затопила піч, нагодувала скотину, увімкнула свій IPhone, подивилася на рівень мобільного сигналу, завела бензиновий генератор, увімкнула від нього роутер, під’єднаний до оптоволокна з райцентру, під’єднала iPhone до WiFi, запустила “Дію”, отримала свою тисячу гривень і швидко побігла до найближчого фітнес-клубу…

Гіфка ©  Fill Feaouill


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Як угробити всі обіцянки преЗЕдента одною фразою? Пустити до журналістів депутата-служку.

Депутат “Слуги народу” Олексій Устенко, спілкуючись з журналістами, повідомив, що “Вовину тисячу” даватимуть не всім, а лише тим, хто зробить друге щеплення після 19 грудня. Щоправда, потім він виправився і сказав, що тривога даремна, видадуть всім. Але.

От якщо зараз різко зменшаться обсяги вакцинації та зросте опір вакцинуванню, до ворожки не ходи, – це наслідки заяви Устенка. Бо з почутого особисто я зрозумів таке, що у “Слузі народу” ще не знають деталей президентської ініціативи (хоча зміни у бюджет вносить Верховна рада, а не президент), і що можливі варіанти, що, таки правда, тисячу даватимуть лише тим, хто друге щеплення зробить після 19 грудня.

Навіть не сумнівайтеся, мільйони наших громадян зрозуміють так само і вакцинуватися до 19 грудня не підуть. Тобто Зеленський намагається пожвавити вакцинацію, а його власні депутати його наміри гроблять. І добре б, через злий намір. А то просто через дурну голову.

“Слузі народу” символом терміново треба робити чупа-чупс. А гаслом “Інколи жувати краще, ніж говорити”.


Serg Marco

Цена долбое*изма.

Вовина тысяча, или как 3 млрд грн потратят на ошибки долбоящеров.

Звоню я как-то на прошлой неделе Eugene Bondar (который живет в Канаде) и спрашиваю, как у них там дела, все же корона – сезонное заболевание, как там канадцы, как дела у них на фоне Киева, укатившегося в “красную зону”, и вообще Украины с 700-800 умерших от короны за сутки.

На что мне Женя ответил, что у них все норм, вот начали люди в офисы выходить, пандемии нет, в общем, когда уровень вакцинации зашел за 70% ситуация стабилизировалась.

Посмотрел я тогда наши цифры вакцинации и вспомнил и прекрасного министра Степанова, и Ляшко, который отвечал за вакцинацию и борьбу с пандемией настолько классно, что его даже министром МОЗ по итогу сделали, и “всем нельзя в пандемию работать, а Велюру можно, вы что, разве можно у кума Ермака просто взять и закрыть ресторан”, и про то, как Ляшко говорил о том, что они просто такими мерами пугают людей, и прочие профессиональные действия наших властей.

И отдельное спасибо, что по сей день не разработали методику, что делать с пациентом, если вдруг у него на фоне пониженого иммунитета или болезни действительно будет побочка от вакцины, ведь для группы людей в зоне риска так и не выработан протокол, что намекает вам, что ваши проблемы – это всего лишь ваши проблемы.

И вместо того, чтобы изначально б Быстро доставить в Украину вакцину, а не тогда, когда уже в банановых республиках вакцинация идет полным ходом, а в Украине нит:

1. Забили на просветительскую и образовательную деятельность изначально, допуская заявления от монобольшинства про “мы не верим в коронавирус”. Как там сейчас дела пацаны, поверили?
2. Загнали в холода в окопы армию и заставили на боевых вакцинироваться. С гражданскими тоже нехорошо вышло, вакцинировать-то мы вас вакцинируем, но, сами понимаете, если побочка, то больницы переполнены, кислорода нет, и болт, что на вас положили, настолько неподъемен, что идите нахрен, а не наблюдение после вакцинации.

3 млрд грн за непрофессионализм и обсер на фоне мировой пандемии. Тысячи жизней.

И никто же за это не ответит.

Хотя можно ТСК по “вагнеровцам” переиначить в ТСК по коронавирусу и тоже не найти виновных, все тип-топ, посоны.

3 млрд грн. И это при том, что перед армией задолженность в 5 млрд. Ахеренно.

А вообще, конечно, странное ощущение. Вроде, халявная штука гривен капнет через месяц, а у меня от этого бомбит. Дуализм по-украински.


Mason Lemberg

З 19 грудня вакциновані вчителі зможуть отримати 4000 доларів облігаціями 95-го кварталу.

 

Ілюстрація на заставці © Остап Біндер

Автор