Через помилки влади ФОПам нарахували нові штрафи

За даними ЗМІ, українські ФОПи в період карантинних обмежень виявили у своїх електронних кабінетах нові штрафні нарахування. Зазначається, що у багатьох представників малого та середнього бізнесу різні суми за податковими зобов’язаннями. Після звернень за роз’ясненнями з’ясувалося, що це прострочені платежі за період карантину. Хоча попередньо в уряді анонсували, що ці платежі будуть скасовані. У головному управлінні Фіскальної служби пояснили, що штрафи були нараховані системою автоматично. Тому юристи радять усім підприємцям перевіряти самостійно свої облікові записи. І в разі виявлення штрафних нарахувань письмово звертатися до податкової.

На початку листопада в ЗМІ вже повідомляли про цю ж проблему: в електронному кабінеті платника податків у розділі «Стан розрахунків з бюджетом» у багатьох фізосіб-підприємців (ФОП) у графі «Незастосована штрафна санкція» з’явилися суми штрафів із різних податків: єдиного податку, ЄСВ чи інших податків. Виявляється, їх нарахували за випадки простроченої сплати податків до карантину, причому, згідно із законом, штрафи за це не передбачені.

Спочатку районні податкові відповідали, що це не їхня справа, і відправляли звертатися до головного управління. Потім деякі рекомендували йти до податкової особисто (а в «червоних зонах», швидше за все, це можна зробити лише з сертифікатом вакцинації), проводити звіряння чи писати запит на проведення перевірки.

Варто також зазначити, що, за даними ЗМІ, із посиланням на Опендатабот за 8 перших місяців 2021 року борг підприємців виріс на 451 млн гривень. Податковий борг ФОПів перед державою усього складає понад 7 мільярдів гривень.

Навіть на перший погляд гарні ідеї, як підтримка малого бізнесу під час карантинних обмежень, влада «слуг» реалізовує неналежним чином. Свою помилку, а саме – автоматичне нарахування штрафів, влада зараз перекладе на ФОПів, і це стане їхньою проблемою: треба буде бігати по податковим, збирати документи і доводити, що це помилково нарахований штраф, а в період карантинних обмежень це зробити буде вкрай важко. Більше того, багато хто з підприємців не помітить цей борг, а за ним може послідувати й нарахування пені, а хтось, можливо, і сплатить незаконно нарахований штраф.

Джерело

Автор