Зеленський цілеспрямовано нищить українську енергетику

Зеленський цілеспрямовано нищить українську енергетику, щоб повернути країну на енергетичну голку Росії та її білоруського сателіта

На аукціонах було вже розподілено потужності для імпорту в листопаді з Росії та Білорусі сукупно 3,1 ГВт електроенергії. Сукупно йдеться про еквівалент потужності однієї з українських електростанцій.

Таким чином Україна повертається на енергетичну голку Росії та її білоруського сателіта ще й в електроенергетиці. Хоча саме зараз ми усі спостерігаємо за наслідками зловживання Росією своїм монопольним становищем на європейському ринку газу.

Доки українські компанії шукають вугілля за кордоном і готуються купувати струм у Білорусі, в самій Україні продовжується обвал видобутку вугілля. Зокрема, як свідчать свіжі дані Міненерго, у вересні видобуток усього вугілля був на 0,5 млн т меншим, аніж у вересні минулого року. Загалом же за останніх 3 місяці (липень-вересень) було видобуто майже на 1,4 млн т вугілля менше.

Причому різке зниження видобутку було зафіксована за усіма марками. Як тими, які використовуються для спалювання на електростанціях, так і тим, яке використовується для виробництва коксу.

Найбільш катастрофічний обвал було зафіксовано на шахтах Добропіллявугілля, яке було повернуте державі наприкінці минулого року. Лише на одному цьому державному підприємстві видобуток обвалився на 1/3. Замість 272 тис т палива, яке було там видобуто у вересні 2020-го та плану в 274 тис т на цей рік, фактично було видобуто лише 183 тис т.

І це відбувається у той час, коли саме на ТЕС державної ж Центренерго спостерігається найбільш критична ситуація із запасами вугілля. У результаті чого їх блоки виведені з експлуатації або працюють на мінімальній потужності.

Те, що усе це відбувається саме у той час, як генеруючі компанії активно шукають на усе більш дефіцитному світовому ринку енергетичного вугілля, якнайкраще ілюструє справжню ціну відосиків і постановочних засідань РБНО, які проводить Володимир Зеленський.

Джерело

 

Зеленський завів українську енергетику в пастку

Заборона на експорт із Росії до України на експорт із Росії до України з 1 листопада енергетичного вугілля – це лише фінальний акорд у цілеспрямованій політиці загону України в енергетичну пастку.

Але більш важливо, що саме Зеленський та його призначенці в різних органах влади послідовно і тривалий час вели країну до цієї катастрофи.

Слідству у майбутньому ще належить встановити, відбулося це через свідоме виконання ними замовлення з Кремля чи через власну недолугість та нездатність прогнозувати наслідки своїх дій чи бездіяльності бодай на кілька кроків уперед.

Але спочатку через дії та бездіяльність різних органів влади, які усі підконтрольні Зеленському, його уряду чи парламентській більшості «слуг», було підірвано рентабельність української теплової енергетики.

Ціни на електроенергію опускалися нижче собівартості її виробництва тепловою генерацією, а відтак через збитки ТЕС не мали можливості накопичувати вугілля на опалювальний сезон.

У результаті українські шахти протягом останніх двох років стрімко зменшували видобуток. У 2020 році за даними Держстату, видобуток енергетичного вугілля зменшився на 4,5 млн т порівняно із 2019. А в 2021 році абсурдність ситуації взагалі досягнула апогею.

На тлі усе більшого відставання запасів на складах ТЕС, які у жовтні стали у 4 рази меншими від визначеного Міненерго рівня, видобуток в Україні не лише не зростав, а навпаки зменшився. За даними того ж таки Міненерго, – на 1,4 млн т лише протягом трьох останніх місяців (липень-вересень 2021 порівняно із тими ж місяцями 2021).

На початку жовтня міністр енергетики заявив, що опалювальний сезон планується проходити за рахунок імпорту понад 6 млн т енергетичного вугілля. При цьому, мовляв, на 4 млн т уже укладені угоди про постачання.

І ось на цьому тлі виявляється, що мишоловка захлопнулася – постачання енергетичного вугілля із РФ з 1 листопада не буде через уведену Росією заборону.

Тепер Україну примушують перейти на імпорт із Росії та її білоруського сателіта електроенергії. Таким чином Україна підсаджується ще й на голку імпорту із Росії електроенергії. Причому в найбільш критичний момент Кремль може й тут так само як зараз із вугіллям захлопнути й цю пастку.

У результаті Україна остаточно буде поставлена на коліна і змушена буде виконувати будь-які виставлені Росією ультиматуми.

Адже через послідовні дії і бездіяльність Зеленського та його поплічників ми маємо сьогодні одночасно критичну ситуацію за низкою напрямків:

  • обмежені запаси газу в сховищах та відсутність можливостей різко збільшити його імпорт з дефіцитного європейського ринку,
  • дефіцит вугілля на складах ТЕС, спад його видобутку в країні та зупинку імпорту з Росії,
  • і нарешті тотальну залежність енергосистеми від імпорту струму з РФ та Білорусі, яку зараз також нав’язують Україні.

Зеленський підвів Україну до краю прірви і неспроможний її звідти вивести.

Ситуацію здатна змінити лише якнайшвидша зміна влади шляхом проведення дострокових виборів.

Джерело

 

Автор