Дешева театральщина, або Добра фея перетворює Попелюшку на Принцесу

Костянтин Корсун

Яка дешева театральщина, шоу рівня «базар-вокзал». Добра фея перетворює Попелюшку на Принцесу.

Ах який міністр цифрових трансмутацій ще вчора матюкав «нігадяйя», який підробив його кохану дієчку, вже сьогодні з барського плеча проводить акцію нечуваної щедрості та бере «нібито злочинця» на роботу.

А невдаха-програміст, який ще вчора навіть не додумався за свою тяп-ляпну лайноДію приймати хоча б біткоїни, буде від імені держави Україна розробляти соціальну політику. Проти вживання молоддю алкоголю, ага. Я вже придумав назву кампанії: «Молодь проти вітру». Бджоли проти меду. Долой всесвітнє потеплення. Ударимо автопробігом по бездоріжжю та разгільдяйству («недбалість» якось не звучить).
І шо там стосовно кримінальної справи, обшуку, отого показового затримання толпою гоблінів, е?

Виходить, фейк-Дія не дуже-то і злочин проти державних основ? Вже не розхитує молодий та вразливий човен державної діджиталізації? Вже не підриває довіру громадян до цифрових послуг?

Чи просто немає чого пред’явити, тому вирішили зробити піар-хід конем? Немає нормативки що ж такого хлопець порушив, що вкрав, яким саме чином наніс шкоду і кому?

Навіть генії шиття фейкових справ із кіберполіції Сєрьожа-і-Саша безпомічно мнуть фірмові кашкети та туплять очі долу. Ні до чого не вдається пришити «фейкову Дію», навіть без нормального адвоката у підозрюваного. Шо, не витанцьовується стаття 361, частина друга, ніяк? От біда-біда, огорченійє.

Як в англійській колисковій:

All the king’s horses and all the king’s men
Couldn’t put Humpty together again.

Але вихід є!

Щоб не випускати хлопця після такого хвацього затримання всією королівською раттю, добрий міністр прощає заблудлу душу після щирого розкаяння останньої та бере її на роботу. Прям Pretty Woman наяву. Життя бентежить.
Лейтмотив: “Як хочеться жити!» (звучить життєствердна музика). Вінчає мізансцену вишукана своїм драматизмом репліка головного героїчного героя: «этот канал попадания в Минцифру больше не работает».

Таке враження, що працювати у міністерство цифрових ілюзій прям черга стоїть, і, щоб добровільно потрапити в цей токсичний тераріум, потрібно утнути щось екстра-ординарне. Або таке враження намагаються створити в уявленні необізнаних споживачів дія-пропаганди. Люди, які «там» побували розказують багато чого, але жоден чомусь не хоче повертатися.

«Дієві» вже півроку оголошують набір за набором працівників у техпідтримку Дії, але все ніяк. Немає техпідтримки чомусь.

Але потреба у нових тупеньких хом’ячках завжди існує, тому пропаганда не повинна зупинятися ані на секунду.

Як на мене, оцей витвір «креативщиків» з Ділової – просто дешевий фарс. Але ботоферми та фантіки Федорова будуть уринувати від щастя: «Ах, яке благородство, ах, яка душевна щедрість». Юридична сторона питання та і здоровий глузд в цілому будуть проігноровані.
Як завжди.

Занавес.
Кволі аплодисменти.
Вмикається світло. Актори тікають.

Але у мене дійсно серйозне питання, товариство: якщо «дієвим» серйозно піднасрати, вони точно видадуть путівку на Мальдіви? Викривальні та «образливі» дописи у ФБ хіба не рахуються?


27 жовтня Нацполіція знайшла розробника фейкової “Дії”. Йому загрожує до 6 років позбавлення волі.

25 жовтня стало відомо, що шахраї запустили фейкову Дію для створення паспортів для неповнолітніх та підробки COVID-сертифікатів.

Вже за підсумками дня 25 жовтня стало відомо, хто автор цього шедевра – практики OSINT-розслідувань вже розкопали його дані, адже він як справжній хакер приймав оплату на карту з ПІБ.

Автор