Мінус Роттердам+

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Прямо напередодні Дня захисників і захисниць України Вищий антикорупційний суд остаточно і безповоротно закрив тему “Роттердам+”. ВАКС відмовив підприємствам Коломойського відновити кримінальну справу, закриту в травні цього року.

Все. Крапка.

ВАКС остаточно довів, що байки про нібито корупційність “Роттердам+” – брехня від початку до кінця. Суд фактично визначив, що Андрій Герус, Денис Бігус, Дмитро Гнап, Віталій Шабунін та інші “борці з “Роттердам+” – чорнороті брехуни й балаболи, які поширювали брехню і дурили голови довірливим українцям. Явно з власних корисних мотивів.

Особливо це гарно видно зараз, коли тарифи часів Петра Порошенка вже виглядають казкою. А ще зараз впроваджено повністю аналогічну “Роттердам+” схему розрахунків ціни на газ і бензин. Це дивовижно! Зелена команда так ударно боролася з “Роттердам+”, що… сама ним почала користуватися. Бо схема справді ефективна.

Остаточно встановлено. Держава Україна від формули “Роттердам+” не постраждала. Єдиними постраждалими були заводи Коломойського. Гадаю, очевидно, хто стояв за шаленою інформ-кампанією проти “Роттердам+”?

“Роттердам+” був одним з ударних гасел проти президента Порошенка. Особливо веселило, коли через “Роттердам+” збурювалася Юлія Тимошенко – та сама, яка підписала з керівництвом МВФ зобов’язання підняти ціни на газ для українців до рівня європейських. Характерно, що обурювалася Тимошенко, а скористався її медіа-кампанією той, хто колись мріяв, аби його пустили повеселити на корпоративі керівників тимошенківської ЄЕСУ.

Характерно й інше. Спекулюючи на “Роттердам+” Зеленський НІДЕ в своїй програмі не обіцяв зменшити ціну на газ. Пам’ятаєте слова Геруса: “Зеленський про ціну на газ жартував”? А правду ж сказав. Тепер не відскіпаються.

І наостанок. Україна буде платити за газ так само, як вся Європа. Іншого виходу просто нема. Питання не стоїть піднімуть українцям ціни на газ до рівня світових чи ні. Питання стоїть так – ціни підніме українська влада чи окупаційна?

Українцям давно час збагнути. Аби гарно жити, треба не менше платити за газ. Аби гарно жити, треба більше заробляти. Тобто виробляти більшу додаткову вартість. Треба голосувати за політиків, які обіцяють не меншу ціну на газ, а більше робочих місць на сучасних підприємствах. Таких як ті 200 з гаком, які відкрилися за Порошенка.


“Збитків не знайшли”: ВАКС відхилив позов із вимогою відновити справу “Роттердам+”

Вищий антикорупційний суд відхилив позов, який вимагав від прокуратури відновити справу “Роттердам+”. За оголошеним 13 жовтня рішенням суду, Спеціалізована прокуратура законно й обґрунтовано закрила цю справу в травні 2021 року через відсутність складу злочину. Про це мовиться у відео, опублікованому ВАКС.

Суд підтвердив доводи прокурорів САП про відсутність збитків від застосування схеми ціноутворення за формулою “Роттердам+”.

За висновком Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, потерпілими у справі “Роттердам+” були заводи Коломойського, а не Україна. 20 травня 2021 р. САП уже вчетверте закрила справу “Роттердам+” через відсутність у ній складу злочину. Перший раз справу було закрито ще 27 серпня 2020 року. Потім аналогічні рішення винесли в січні та березні 2021 року.

Розслідування справи “Роттердам+” тривало протягом 2017-2020 років. За цей час було проведено понад 10 державних та міжнародних експертиз, усі вони підтвердили економічну та юридичну обґрунтованість формули.

У серпні торік досудове розслідування щодо працівників компанії ДТЕК було призупинено у зв’язку з безпідставністю висунутих підозр у справі. Дніпропетровський НДІ судових експертиз Мін’юсту України встановив, що дія формули “Роттердам+” не завдала збитків ні державі, ні споживачам електроенергії.

Джерело