Петро Порошенко у програмі «Таємниці війни» на 5 каналі 14.10.2021 (фото, відео)

Порошенко про свої численні поїздки на фронт: ніяких відосиків, там люди дуже швидко відчувають фальш

 

У програмі «Таємниці війни» на 5 каналі лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий Президент Петро Порошенко розповів, про що він говорив під час численних поїздок на фронт із бійцями.

«Дуже важливо, що цей діалог мав бути чесний і довірливий. Там не може бути ніякого пафосу, ніяких відосиків, ніяких постановок. Там, на фронті, люди дуже швидко відчувають фальш», – говорить п’ятий Президент.

«Мета була, по-перше, оцінити ризики і загрози. На власні очі переконатися і перевірити дані розвідки, дані керівництва Збройних сил України. Друге – відчути моральний дух», – пояснює Петро Порошенко

«Дуже важливо, щоб особовий склад Збройних сил, підрозділів ЗСУ був замотивований, і хлопці б довіряли один одному – що той, хто стоїть поруч, він точно не втече, не здасть. І це нам вдалося сформувати», – наголошує Порошенко.

«Ти мав вирішувати певні прості, але необхідні проблеми людей, які знаходяться на фронті. І тому було дуже важливо запустити речову реформу, реформу армійського харчування, медичну реформу. У нас же не було аптечок, не було кровозупиняючих засобів. У нас не було автомобілів евакуації з передньої лінії. Не було нічого», – нагадав п’ятий Президент.

«Ця розмова має бути щира. До речі, ніяких там різносолів, ніяких алкогольних напоїв, коли ми приїжджали – нічого цього не було. Це була щирість стосунків захисників Вітчизни. Цьому сприяли дуже багато речей, які ми запроваджували в Збройних силах. В тому числі й 14 жовтня – День захисника України», – зазначає Петро Порошенко.

 

Джерело

 

З 2014 по 2019 рік ми в 4 рази збільшили фінансування Збройних сил – Порошенко

 

З 2014 по 2019 рік фінансування Збройних сил України було збільшене учетверо. Про це лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий Президент Петро Порошенко розповів у програмі «Таємниці війни» на 5 каналі.

Він нагадав, що у 2014 році на початку російської агресії на Сході українській армії бракувало елементарного.

«Одним з перших наших завдань було забезпечити бронежилетами. Я дуже дякую волонтерам, бо кожен завозив все, що міг. Машинами солдат на фронт завозили, шкільними автобусами. Мало хто зараз уявляє, що ЗСУ забезпечувалися де-факто конфіскованими або мобілізованими в народного господарства вантажівками. А спецпризначенці проводили свої операції на інкасаторських броньованих машинах, які банки самі нам передавали», – нагадав Порошенко.

П’ятий Президент також згадав розмову у полку спецпризначенців у Кропивницькому, тоді ще Кіровограді.

«Я поїхав у третій полк спецпризначенців. Бере слово людина, яка провела 4 тижні на фронті. Я кажу: чим допомогти ? Що дати в першу чергу? Нічне бачення, спеціальні гвинтівки? Він каже: розгрузку дайте, бо у нас розгрузки, броніки взагалі не стоять на озброєнні. За 23 роки існування української армії бронежилети були лише в спеціальних частинах, в кількості декілька сотень. А каску зразка 43-року пробивало все: вона нічого не захищала», – обурюється Порошенко.

«Мобілізований воїн, снайпер на фронті отримував 600 гривень в місяць грошового забезпечення, і ніхто з цим нічого не збирався робити», – констатує лідер «Євросолідарності».

«Ми підвищили рівень грошового забезпечення, і якщо ти знаходився в першій лінії, то наприкінці ти отримував більше 10 тисяч, біля 12 тисяч гривень. Плюс 10 тисяч доплати, плюс за фах, і виходило де-факто майже 28 тисяч», – пояснює Порошенко.

«На жаль, я маю констатувати, що зараз 2,5 роки грошове забезпечення для українських військових не збільшується. І доплата за перебування в зоні бойових дій не збільшується. На жаль, два мільярди гривень заборгованості – це сьогодні заборгованість за виплати грошового забезпечення. Не виплачують вже декілька місяців компенсації за піднайом житла», – зауважив п’ятий Президент.

«З 2014 по 2019 рік ми на 60% в доларах і в 4 рази в гривнях збільшили фінансування Збройних сил. Я дуже пишаюся, що в 2017-2018 роках українське військо визнавалося серед 10 найкращих армій Європи», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

Автор