Популізм і безвідповідальність влади поставили Україну на межу енергетичної кризи

Зокрема «Нафтогаз», за повідомленнями у ЗМІ, вже поінформував уряд про загальний обсяг понадпланових витрат у 123 млрд грн.

Причиною діри у майже $4,5 млрд ЗМІ, з посиланням на доповідну записку Нафтогазу прем’єр-міністру, називається зростання ціни імпортного газу за одночасного обмеження його вартості всередині України.

Зокрема лише за трирічними договорами з ТКЕ «Нафтогаз» недоотримає 36,7 млрд гривень. При цьому основною проблемою називається відсутність коштів на закупівлю 3 млрд м3 газу, який необхідно придбати в опалювальний сезон.

Насправді маємо прямий наслідок підміни професійних дій влади популістськими шоу та відосиками від Зеленського.

Його «накази» знизити ціну на газ без підкріплення професійними діями з боку влади призвели до того, що як і в часи Януковича держава тепер змушена буде шукати мільярди доларів для дотування Нафтогазу на тлі зниження цільових субсидій для вразливих категорій населення.

Зменшивши фінансування субсидій для людей удвічі – із 72 ­ 72 млрд грн у 2017-2018 до 35-38 млрд грн у бюджетах на 2021-2022 роки, Зеленський зруйнував багаторічні реформи в галузі й повернувся до необхідності дотування вже Нафтогазу, але на в рази більшу суму.

Хоча стрімке зростання дефіциту Нафтогазу також стало результатом непрофесійності та безвідповідальності нинішньої влади «слуг».

Адже у квітні-травні, за даними Державної митної служби, ціна імпорту газу в Україну становила лише $240-260 за тис. м3, у червні – $326. Однак у ті місяці його імпорт і закачування в ПСГ України було набагато меншим від технологічних можливостей як імпорту, так і закачування в сховища. Понад те, у квітні попри невеликі обсяги внутрішнього споживання навіть відбулося скорочення запасів на 662 млн м3 через мінімальні обсяги імпорту газу, хоча ціна на нього тоді становила всього $240.

Натомість тепер, коли ціни на європейському ринку сягнули $800 і можуть зрости до $1000, влада змушена шукати в рази більші суми коштів, щоб закуповувати блакитне паливо у три дорога.

Джерело

На заставці: Юрій Вітренко. Фото © пресс-служба форума Україна-30.

Автор