Чи зупинить Зеленський корупцію, яка вбиває Укрзалізницю?

Володимир Омелян

Сьогодні зранку було повідомлено, що строк повноважень чотирьох членів Наглядової Ради Укрзалізниці завершився і їх звільнено. Це Шевкі Аджунер, Андреас Матьє, Олег Журавльов і Сергій Лещенко.

Цілий день я терпляче чекав, що це шановне панство вийде і на спільній прес-конференції розповість про свої результати роботи на високооплачуваних посадах за понад 3 роки: які здобутки, чому провали, хто заважав, і що слід робити далі. Врешті-решт, цього вимагають принципи корпоративного управління, порядність, чесність перед собою і суспільством.

Так і не дочекався, тому доведеться мені.

Отже, за час роботи цієї Наглядової Ради:

– 6 разів замінено керівника компанії, причому 4 рази лише впродовж останніх півтора року.
– Надмірно роздутий наддорогий центральний апарат і хаотичні політичні призначення лише поглиблювали кризу в Укрзалізниці.
– Компанія зі стану поганого перейшла у стан катастрофічний. Збиток у минулому році 12 мільярдів грн, у цьому вже понад 1,5 млрд, в наступні три роки Мінфіном прогнозується ще декілька мільярдів збитків навіть за оптимістичного сценарію.
– План капітальних інвестицій традиційно виконувався на 30-50%, що призводить до масової аварійності, зниження швидкості руху, відсутності гарантій вчасних і в повному обсязі перевезень вантажів і пасажирів.
– За минулий рік не закуплено жодного (!) пасажирського вагону.
– Наглядова Рада так і не припинила вплив політиків на роботу компанії, що продовжило функціонування старих і породило нові корупційні схеми. За твердженням НАБУ, лише у сфері закупівель УЗ у 2020 р. було втрачено понад 8 млрд грн. Загалом, такі щорічні «втрати» складають 15-20 млрд грн/рік. Щоправда, хто знаходить ці «втрати», ми досі «не знаємо». Вірніше, Наглядова Рада і правоохоронні органи точно знають, але вперто мовчать…

Не певен, але мені здається, що журналіст Лещенко зразка 2012 року на сторінках Української Правди щоденно би критикував роботу члена Наглядової Ради Лещенка зразка 2019-21 рр. Але, можливо, це мені лише здається.

На превеликий жаль, така робота Наглядової Ради компрометує ідею корпоративного управління без всіляких сторонніх критиків. Результату – 0, особливо, якщо знати, що можна було зробити, і що накоєно насправді.

Але, ширина колії, як відомо, буває різною…

З цього дня Зеленський, Міністерство інфраструктури і новий керівник УЗ беруть повністю відповідальність на себе. Вже не буде кому розповідати, що хтось заважає. Тепер треба показати результат.
Сформувати якісну професійну команду.
Зупинити корупцію, яка вбиває компанію.
Домогтися створення Залізничного Фонду, лише за рахунок якого можна дати нову якість залізничного сполучення в Україні.