Занадто вчасно з’явилася рушниця на сцені…

Володимир Омелян

Моя думка щодо замаху на Шефіра.

У 2019 Сергій Шефір був публічно представлений як камертон і духовний наставник Володимира Зеленського, щоб «не дати новоспеченому Президенту України втратити зв‘язок з реальністю».

Насправді, з самого початку перебування на посаді першого помічника Президента він був одразу помічений в активних переговорах з олігархами, бізнесом, сліди його втручання спостерігалися у держкомпаніях, зокрема на Укрзалізниці та Центренерго. Всі ці факти неодноразово висвітлювалися у ЗМІ та експертами. Шлях від морального авторитета до майже просто авторитета був дуже коротким.

Влітку 2021 року вплив Шефіра на Зеленського помітно знизився. І політики з оточення Президента, і журналісти говорили про це в один голос.

Даний замах на вбивство був здійснений професійною людиною/людьми, бо прицільно всадити ріжок у ціль, що рухається, не для аматорів. Найвірогідніше, що має місце кримінальна розборка: Шефір за гроші пообіцяв щось зробити за рахунок держави, гроші взяв, а виконати домовленість через втрату впливу не зміг. Або, можливо, традиційно передав кошти Зеленському, а той відмовився повертати.

Інший варіант – сценаристи Зеленського вирішили ввести нову сюжетну лінію у президентський серіал, щоб президент в очах суспільства перетворився на комісара Каттані у боротьбі з олігархами. Але не хочеться настільки погано думати вже про Зеленського, хоча Тесла Богдана може мати свою думку, як він поводиться з колишніми друзями…

Російський слід теж, але дуже теоретично, можливий, адже головна мета Москви залишається незмінною – максимальна дестабілізація і хаос в Україні.

П.С. У цій ситуації найбільше шкода водія, він точно не винуватий у будь-якому сценарії.

І саме тому, коли я бачу людей з охороною, намагаюся одразу відійти подалі. Бо ризик отримати випадкову кулю набагато вищий. Десь у цей час, коли було здійснено замах, я сам проїздив цією трасою звичним маршрутом з дому на роботу.


Володимир Ар’єв

Хто би не стояв за замахом, влада зробить це приводом. Сучасний Рейхстаг звати Шефіром. Як нацисти використали підпал для боротьби з інакодумцями, так у Зеленського використають і цей випадок.

Просто сформують потрібні месиджі та призначать чергових винних – не пропускати ж таку можливість.

А про те, що лихі 90-ті повертаються, я писав ще два роки тому.

Дуже буквально повертаються.


Андрій Смолій

А от і відповідь прийшла.

Каже, вона «буде сильною». Вирішили «його залякати»…

От лише аби не вийти на своє ж оточення.

Давайте згадаємо те, що Шефіра вже не було в ОП з кінця серпня після сварки із самим Зеленським. Про конфлікти Шефіра і Єрмака годі й говорити.

Але головне – країна стає не лише на шлях 90-х. Країна вже там. І це зробив сам Зеленський своєю узурпаційною політикою.

Найголовніше, що все це будуть максимально використовувати для медійної картинки заради піару псевдодеолігархізації та ще більшого закручування гайок.


Гліб Бабіч

А от ви даремно приколюєтеся над “замахом століття” і смикаєте за вим’я корову конспірології.

“Справа Шеремета” була відмінною тренувальною схемою. А там вже “взяли під особистий контроль” або зроблять це традиційно прямо на “брифінгу” з оголошенням списку винних?

Вам же ж чорними літерами на білому повітрі вже визначили напрямок. Залишилося призначити олігарха і знайти якихось пов’язаних з ними “відморожених атошників”. А краще масштабну змову і організацію. Тим більше що прізвища Шефір і Шеремет обидва починаються з букви “Ш”. Співпадіння? Ніт. Яких вам ще доказів тре?

А там далі все просто. “Культивуючи велич …”, характерна хода, схожі футболки, зброя, макет водневої бомби і будильник в якості доказового годинникового механізму. Вони ж нічого нового придумати не здатні.

Так що, про всяк випадок, хто там відзначився в нелюбові до няшечек? Тримайте під рукою зміну чистої білизни і улюблений сорт сухарів.
І по заслузі, ото. А навіщо ви всі стріляли в радника?

P.S. Кажуть, слідчі вже навіть фоторобота зробили. Впізнав себе, злодій?


Антон Швец

“Покушение на великого бойца и воителя товарища Шефирова организовала банда троцкистко-бухаринских наймитов капитала, желая отомстить ему за успехи в деле развития Великой Социалистической стройки”, – заявил помощник генерального секретаря Михаил Подоляк.

Однако органы НКВД не оставят без внимания попытку демонстративного убийства ключевого члена команды и пламенного революционера Шефирова. Подоляк заявил в интервью Правде, что покушение на товарища Шефирова связано с агрессивной и даже воинственной кампанией противодействия активной политике главы государства.

“Прямо сейчас мы видим, что уже произошло ситуативное объединение полукриминиальных политических троцкистких и экономических бухаринских субъектов, для которых детенизация, деолигархизация и проведение судебной реформы — прямая угроза их безбедному существованию и охранению их буржуазного образа жизни. Не имея общественной поддержки от трудящихся, они явно пошли по пути прямых угроз и попыток физического устрашения”.

Однако, заявил товарищ Подоляк, все попытки таких элементов раскачать ситуацию будут пресечены, а сами элементы ливидированы при полной поддержке трудящихся и крестьян.

Партия желает товарищу Шефирову скорейшего выздоровления и дальнейших успехов на службе народу.


Helgi Sharp

Подоляк прокомментировал покушение на Сергея Шефира весьма предсказуемо и связал его с «антиолигархическим законом». Примерно в таком же ключе высказался и Арахамия.

Вы прослеживаете в этих заявлениях причинно-следственную связь? Я нет – где Шефир, а где принятие законов.

Тогда зачем? Ставлю 60/40, что это постановка тех персонажей в зелёной власти, которые жаждут усиления полномочий Зеленского в силовом блоке. Впрочем, этого жаждет и сам Зеленский. И чем ближе выборы, тем это желание будет усиливаться – вплоть до “чрезвычайных полномочий” и необходимости введения “особого положения”.

Вторая версия (здесь 40/60) – Арсенборисыч. Демонстрирует, что при нём такого “беспредела” в последние два года не было, и он всё держал под контролем. Вряд ли рассчитывает, что его вернут на должность – скорее, это элемент его возвращения в большую политику и демонстрация необходимости “сильной руки”.

Нагнетаться будет всё больше – ещё и Порошенко приплетут. Так что продолжение следует…


Кирилл Данильченко

Проблема с покушением на Шефира, на самом деле, не в том, что характер попадания пуль странный, или там все пришлось в водителя. Может быть эксцесс исполнителя, может быть задержка посреди огня, все что угодно может быть. Прилетело в водительскую дверь, а дальше перекос и машина ушла. Проблема в том, что трудно поверить в череду совпадений на фоне событий.

4 раза бывший глава ГУР Бурба пытался дать показания, и 4 раза что-то мешало. Должен был выйти фильм расследование Billingcat по вагнеровцам. Я, кстати, кто помнит, был изначально скептически настроен по «Вагнергейту» – сомневался в принципе в существовании операции (в том виде с посадкой борта в Киеве ) и как подавали источник утечки информации. Но после выхода СНН, вроде, как клиника была бы продолжать гнуть любую линию по поводу, что ничего не было. А операцию прямо отрицал сам Зеленский, как минимум. Как минимум, и до фильма не помешали бы объяснения, что это такое было. Плюс теперь вдвойне интересно, по чьей вине была утечка.

Завтра голосование по очень противоречивому закону, по которому явно не будет хватать голосов. Вокруг него борьба по поводу мнения Венецианской комиссии, и внутри фракции явно раскололись партии. И тут вместо показаний Бурбы, вместо прений по закону, вместо дискуссий по фильму по всем каналам покушение, миллионы тонн покушения. При котором, ну откровенно говоря, не очень то и старались исполнители.

Все это так смердит, что режет глаза. Могли стрелять из посадки и не попасть. Могли перед ключевыми событиями пытаться припугнуть одну из сторон. Можно было не замечать десятки прилетов по Авдеевке, но тут же выйти в эфир, что теперь-то есть карт-бланш.

И опять перенести показания Бурбы. Но все вместе как-то оно не взлетает. Слишком вовремя появилось ружье на сцене.


Олексій Петров

Безусловно, что покушение на первого помощника самого Владимира Зеленского, читай его ближайшего соратника, – это вызов спецслужбам. Если, конечно, мы имеем дело с реальным покушением, а не с постановочным шоу. Только не нужно спрашивать «Какая постановка?.. А как же раненный водитель?». Когда в игре ставки с неимоверным количеством нолей, здоровье или жизнь какого-то водителя вряд ли будут интересовать заказчика и, следовательно, исполнителя. (Дай Бог скорейшего выздоровления раненому).

Позитивный советник Банковой и его позитивные блогеры словно по щелчку пальцами начали раскручивать версию о том, что за этим покушением могут стоять олигархи, которые бла-бла-бла… Серьезно? Те самые олигархи, которые за два года каденции «найвелышнейшого» ооооооочень не хило поправили своё финансовое положение? Они – личности безусловно гиперциничные, но уж точно не дурные. Зачем им сносить палатку, которая даёт уютную и очень комфортную тень?

Возможный “российский след” – на втором месте в списке одобренных версий. А что такого плохого сделал Шефир Кремлю, чтобы устраивать против него “джихад”? Сериал “Папик” не такой интересный как ожидалось?

Странно, что про возможный передел сфер влияния и, как следствие, грызню в ближайшем окружении Зеленского за единоличный доступ к телу рупоры Банковой даже не заикаются. Оно и понятно… Эта версия, мягко скажем, неудобна для ЗЕленых большевиков. Да и могли те журналисты понапридумывать всякого. Кто знает…

P.S. Обратите внимание, что вмиг всех перестало интересовать, когда же ТСК имени Марьяны Безуглой продолжит заслушивать Василия Бурбу?!

* * *

Пауки в банке ополчились друг против друга?


Alex Noinets

Країна простих рішень під керівництвом примітивних людей йде за прогнозованим сценарієм.

І воно не дивно, що все так складається. Ну, не справу ж в ДБР на нього відкривати. Він же ж тоді почне якісь свідчення давати. Або взагалі з країни збіжить і там почне свідчення давати.

Доводиться стріляти. Зараз у Шефіра, завтра в Подоляка чи там у Кирила Тимошенка чи ще в когось. Сьогодні в водія, завтра в дітей, післязавтра в тебе самого.

На цьому шляху фініш зрозумілий. Ну що ж.

Найрозумніші все зрозуміли ще два роки тому під час “екоциду” від СБУ у Лакшмі Міттала. Менш розумні (це я) все зрозуміли під час викрадення судді Чауса в іншій країні.

Шефір, я так думаю, все зрозумів сьогодні. Інші подільники Єрмака потім зрозуміють, коли в дуло подивляться.

Зеленський, може, що й ніколи нічого не зрозуміє.


Mason Lemberg

От чого не забереш в Зеленського – так це бажання похайпувати на будь-чому, на чому можна і не можна, і використати це на свою користь.

А чому, коли ти не знаєш, хто це зробив і чому, ти заявляєш що це особистий привіт тобі?
І чому вбивства сотень військових, обстріли Авдіївки, Золотого та сіл на лінії фронту – це не особистий привіт тобі, а обстріл авто помічника в той час, коли ти далеко, – це особистий привіт тобі?
Чому це не особистий привіт йому, а не тобі? Ти ж не знаєш, хто це зробив…
Чому це не особистий привіт йому від тебе, в світлі чуток про сварку та/чи твоє бажання хайпанути?
Чому це не особистий привіт тобі від нього? Недавно ж відкривали справу проти Гео Лероса за фактами нібито фейкового замаху на його життя з метою отримання політичних дивідендів? Чим ця історія інша? Хтось вже спростував цю версію? В світлі сварки? Ти ж не знаєш, хто це зробив…

Ну і взагалі.. а є відео з доказами того, що “друг” був в тій машині? Бо відео з Трухіним нема, незважаючи на купу свідків…

І ще ті розмови про вашу команду, яку ніхто не зупинить 😛 . А хто сказав, що це зробила не ваша команда? Бо на фоні останніх подій ваша “команда” – це той ще серпентарій. Чого варті лише одні срачі з Разумковим.

Можливо, ці спроби похайпувати і принесуть якісь сіюмінутні результати, можливо, навіть суттєві, але з точки зору стратегічної такі речі приведуть лише до втрат. Бо ніхто більше в це вірити не буде. Навіть якщо це буде справжнім.

Бо повісити це на когось стороннього не вдасться. Оскільки характер, спосіб дій, занадто багато запитань вже зараз говорять про те, що ніхто сторонній до цього відношення не має. А це чергове шоу.

Бо слуги і служанки можуть наочно поглянути на те, що вони лиш знаряддя, яке використовують. І так само можуть використати і їх, притому що їх не жаль.

І останнє: а що це за сентенція така “найголовніше – це мій друг”? “Мій друг” – це корупція.

І не можна записувати відосики після фейкового нападу на Беленюка (а потім тихенько закривати справу) чи, як в цьому випадку, не знаючи нічого, розказувати, що це проти мене, але мовчати, коли вбивають військових, розстрілюють мирні міста чи нападають в День Незалежності на колишнього Президента.

Розслідувати злочини треба не тому, що хтось комусь друг чи хтось комусь недруг. Ми ж чесну країну будуємо чи ні?

* * *

Так виглядає, що причина цього цирку достатньо проста: шапітолію не вистачає тушок перед завтрашнім “волевиявленням” за важливі для клоуна рішення. То ж вирішили розіграти цирк на дроті зі спецефектами, аби розвести слуг так само, як зробили з лохторатом в 2019.

І коли зранку ще можна було думати про інші причини й інші мотиви, то тепер, після ідіотського повторення одних і тих самих фраз про “причини злочину” (не затримавши навіть виконавця, вони знають причини і точно знають, кому передавали прівєт, лол), стає зрозумілим, для чого це все робилося.

Тобто кінцевим споживачем отого всього вранішнього цирку є “слуги”, яким намагаються розказати казки про “нєобходімость сплатіцца навколо найвеличнішого лідора для сильного і рішучого отвєта олігархам”.

Тільки от в усій цій історії справжня роль слуг і служанок не в порятунку і не в сплочєнії навколо лідора, а в тому, щоби стати тим водієм, в якого випускають обойму (в переносному сенсі), і який буде нести втрати і біль, коли це все скінчиться. Бо ж саме їм прийдеться потім втікати від людей, яким вони несуть такі “позитивні” зміни, таку “епоху багатства”.

Бо ж великим керовнікам себе красівих шкода, а водіїв і слуг – ні.


Юрій Бірюков

То есть я реально поперхнулся от изумления и пошел консультироваться с первым помощником Президента. Ну, благо я с ним знаком уже вот 7 лет и видел, как именно он работает, и что именно входит в круг его обязанностей. Тот тоже офигел.

А работы там так много, что наш любимый Ю.В. отличался удивительным умением засыпать в любую свободную секунду, в любом месте и при любых обстоятельствах – стоя, сидя, в машине, прислонившись к дереву. Бо никогда не знаешь свой точный график на следующие сутки и не знаешь, сколько тебе получится поспать.

Так вот… У нового президента такой мощный график, что его первый помощник себе еще и “халтурку” нашел.

Чудеса.


Валерій Прозапас

Зараз побачите різницю в суспільному та інформаційному резонансі між дивно невдалою стрільбою в якогось одного з ОПшних рішал та щоденною стрільбою в українців з боку окупантів.

Вже кукарікає колективний Подоляк, прям конєц свєта, це ж не про втрати на фронті йдеться.

“Ми – ето что-то одно, а ви – ето что-то друґоє” ©.

* * *

Ну я не знаю.

Вони навіть не думають, що говорять, сеанси самовикриття продовжуються.

Шефір:

“Я не можу пов’язати це з тим, над чим я працюю. БО ОСТАННІ ДНІ Я ПРАЦЮЮ НАД ЗЙОМКАМИ СТУДІЇ “КВАРТАЛ 95”.

Перший. Помічник. Президента України. “Працює над зйомками Кварталу”.

Поки росіяни пускають “Потік-2”, анексують ОРДЛО, продовжують вести війну, а в Україні тріщіть економіка, і ми на межі нової хвилі епідемії…

“Слугі” прямим текстом визнають, що чхати хотіли на державну роботу, але засліплені “сватами” мільйони українців вперто продовжують оте своє ідіотське “вєрім-молімся”.

Якесь прокляття, знати б яке саме.


Serg Marco

Покушение на Шефира. А было ли оно?

Договоримся сразу, я не утверждаю, что покушение на Шефира — постановка. Просто недостаточно данных. Я лишь размышляю над тем фактажом, что выложен сейчас и озвучен в СМИ.

Итак, что мне не нравится в этом всем.

Стрельба велась очень кучно, но, блин, почему-то в водительскую дверь. Это типа совпадение такое, или так и было задумано? Если машина добронированная, то стрельба в дверь – это самое безопасное место.

Пассажир обычно сидит по обратной стороне от водителя сзади. Почему туда не было сделано ни одного выстрела?

Почему нет фото салона машины внутри? Если водитель ранен, то с места события должны быть фото/видео эвакуации, кровь в салоне, в общем, все, что сопутствует поражению живой силы в машине. Во всяком случае именно так выглядят фото с места атак машин, та же Амина, тот же да Винчи…

Возможно, что машина просто добронирована, и сквозных отверстий внутри просто нет.

Судя по стеклу, который не пробили пули, стрельба велась либо ослабленным 7.62 (Венедиктова сказала, что 7.62), либо чем-то с меньшей энергией – похоже на 9 мм пистолетный, выстреленный из пистолета/пулемета. Так как есть фото попадания по панорамной крыше, и как-то не похоже, что там был мощный боеприпас. Если там был 9х21, то в добронированой машине он может только писос поцеловать. А прицельная стрельба в бронелист карты двери многое обьясняет, так как при добронировании трудно установить «правильные» бронестекла, которые держат хотя бы 7.62, они очень тяжелые, и нужно вносить нехилые изменения в конструкцию авто. А вот установить стекло, удерживающее девятку, можно. Но по итогу решили не рисковать и туда вообще не стрелять, видимо. И получилось странно, так как в стеклах вообще нет ни одной пробоины. Куда стрелял нападавший?

Обстрел карты двери тоже довольно странный. Пули ложились в зону, где находится кресло водителя. В место силуэта водителя по странному совпадению не пришло ни одной пули. Что указывает на то, что на нападение взяли человека, который стреляет… хм, посредственно… мягко говоря. При этом по характеру обстрела видно, что стрельба не велась очередью по едущему автомобилю, так как там была бы косая продольная горизонтальная очередь. Такое ощущение, что одиночными аккуратно натыкали в место кресла водителя (а вдруг броня не удержит, незачем в силуэт водителя стрелять, рисковать, не чужой человек, вроде). Остальные попадания — ну камон. Бампер, капот, задний бампер… Либо в этот день ствол стрелка во время стрельбы дергал из стороны в сторону личный ангел-хранитель Шефира, либо человек реально стрелял хз куда и случайно обстрелял зоны, где сидели люди в машине. А для ликвидации человека такого уровня вряд ли наймут сомалийца, стреляющего от бедра куда-то туда.

Обстрелянная машина Шефира

Ну и про то, что расстрел авто лучше делать с обеих сторон, раз уж за него взялись, а не только со стороны водителя, – это логично. Почему нападающий решил атаковать со стороны водителя, а не пассажира – загадка. Если он стрелял в капот, чтобы остановить машину, то почему он не стрелял в лобовое стекло, чтобы ликвидировать водителя и так остановить машину, все знают, что от попадания в двигатель, даже удачного, автомобиль сразу не останавливается и может проехать довольно значительное расстояние.

Ну и итоговое. По информации СМИ, авто сразу же остановился. Почему стрелок не добил сидящих в машине людей, почему не дострелял магазин прицельно в остановившийся авто? Или такой цели изначально не было?

В общем, больше вопросов чем ответов, но вывод пока такой. Либо стрелял невероятный криворукий идиот. Либо стрелял хороший профи именно туда, куда было задумано. Я лично за второй вариант. Надо же продемонстрировать народу, что мы боремся с олигархами, и нам прилетело за антиолигархический пшик… то есть закон.

Я не утверждаю, что нападение – фейк. Но первично, на первый взгляд, то, что продемонстрировано в СМИ, очень похоже на постановку.

Единственное, что хочу отметить, – постановка сделана качественнее, чем у Гриценко, там машину Онотоле вообще с пневматики обстреляли, но все равно возникают вопросы.

* * *

Выложу фото стрельбы по покушениям, по которыми не было вопросов.

Убийство Амины Окуевой:

Амина приняла шесть пуль.

Попытка ликвидации Дмитрия «да Винчи» Коцюбайло:

Как видите, человек, который не особо разбирается в теме, даже на неэкспертный взгляд отметит некоторую «аккуратность» попаданий у Шефира вокруг «альфа-зон», в отличие от вышеуказанной стрельбы по машинам, где реально хотели убить тех, кто ехал внутри.


Сергій Марченко

Перше. Це не замах на Шефіра. Автомат Калашникова – так собі зброя проти броньованого Мерседеса. А обстріл водія – так собі тактика вбивства Шефіра.

Друге. Це ніякі не олігархи. Олігархи при Зеленському в шоколаді, й причин змінювати президента у них об’єктивно немає. За останній рік команди Зеленського Коломойський, Жеваго, Новинський, Боголюбов, Пінчук стали багатшими вдвічі. Ахметов став багатшим втричі. Тому історія з олігархами – фейк. Олігархи завжди знаходять із владою спільну мову і, судячи із просто фантастичного збагачення всього за рік, чудово знайшли спільну мову із Зе-командою.

Третє. Президент – досить посередній актор. Він не вміє ховати те, що у нього на душі. А ще наш президент відомий досить посередньою особистою відвагою. Люди кажуть, він сцикло. Якби замах на Шефіра дійсно відбувся, це було б дуже поганим сигналом для президента. Бо це був би прямий виклик. Зеленському мало б стати страшно і непонятно. Проте Зеленський був на диво спокійним і впевненим. І це сильно контрастує з наведеними фактами його особистих характеристик.

Четверте. Вся влада синхронно видала в ефір казочку про боротьбу з олігархами. Дуже професійно, точно, з правильними меседжами. Це дуже схоже на домашню заготовку.

П’яте. Де межа цинізму людей, які з такою легкістю заради політичних цілей наражають на небезпеку життя людей, які на них працюють? АК-47 не найточніша зброя, і водія могла вбити випадкова куля. Дуже сподіваюся, йому хоча б добре за це заплатили.

Чекаємо черговий цирк із Вєнєдіктовою, Монастирським і черговим суддею Вовком. Можна було б поржать. Але ж знову посадять невинних людей.


Тамара Горіха Зерня

Я так розумію, все більше людей схиляється до думки. що замах на шофера Шефіра все-таки був імітацією. На це вказує і місце, і спосіб виконання, і “ювелірна” точність пострілів.

Але насамперед – недолуга грація речників ОП, з якою вони намагаються прив’язати до замаху інтерес “олігархів”, а точніше, одного конкретного “олігарха”, який їм спати не дає, на “П” починається, на “Олексійович” закінчується.

До сліз зворушив хор топових “слуг народу”, які щиро дивуються: та кому потрібна ця “ромашка”? Він же нічим не займався, ні з ким не конфліктував, нічого не вирішував. Та і сам фігурант повідомив, що він там у них примус починяє, тобто опікується концертами 95 кварталу. Десь так ми і уявляємо робочий день в ОП. Дійсно, чим іще перейматися у воюючій країні. Зауважте, восьмий рік воюючій. З десятками тисяч людей, які бачили таке, що на ваші дверцята з дірочками навіть голову не повернуть.

Не уявляю, кого цим можна здивувати чи залякати. Ну хіба уклоніста якогось, але при чому тут тоді Зеленський, правда?


Ігор Артюшенко

Шефіра вже охрестили жертвою олігархів, хоча він з ними домовляється, а не протистоїть їх пануванню. І про яких олігархів йде мова? Може про Коломойського? Або про Пінчука?

Та й сам Шефір є далеко не бідною особою та використовує для збагачення державні інституції.

Саме на нього Зеленський переписав власні офшорні компанії та компанією Green Family, яка своєю чергою володіє Кварталом 95 та компаніями в Росії.

Посада Шефіра впливає на розвиток кіноіндустрії в Україні та навіть на певні гуманітарні питання, наприклад, намагання з метою додаткового збагачення зупинити дію мовного законодавства.

Безумовно, замах необхідно розслідувати! Але узагальненні звинувачення Зеленського та інших блогерів, що сидять на зарплатні Банкової, невідомих осіб виглядають примітивними!

І, якщо вже братися за відділення бізнесу від політики, то в першу чергу треба почати з кумів та друзів Зеленського.

Ок.