Разумков направив законопроєкт про олігархів до Венеційської комісії

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков вважає правильним рішення направити законопроєкт про олігархів до Венеційської комісії.

Таку думку він висловив під час виступу на форумі YES Brainstorming, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«До мене звернулася Уповноважена з прав людини. Вона зазначила свої застереження, пов’язані з цим законопроєктом. Паралельно з цим звернулися чотири депутатські опозиційні фракції, які працюють у Верховній Раді України. Вони також висловили вимогу до мене як до Голови Верховної Ради направити цей законопроєкт на розгляд Венеційської комісії. Це буде гарним пунктом, аби підтвердити всі наші бажання провести таку реформу, або, якщо є якісь недоліки, врахувати їх в подальшому для того, щоб закони були максимально якісними, відповідали Конституції України, міжнародним принципам, тому я вважаю, що це правильне рішення», – сказав спікер.

Разумков також висловив переконання в тому що, Венеційська комісія буде максимально об’єктивною під час розгляду проєкту закону №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

2 вересня Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у листі попросила голову парламенту Дмитра Разумкова направити законопроєкт №5599 до Венеційської комісії через те, що він може суперечити нормам Конституції України. Окрім цього, до спікера українського парламенту звернулися чотири опозиційні депутатські фракції з аналогічною пропозицією.

Верховна Рада 1 липня ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Положення документа, зокрема, передбачають встановлення ознак, за якими особа може бути віднесена до олігархів. Крім цього, у документі йдеться про створення Реєстру олігархів.

До другого читання законопроєкту подано 1230 поправок.

Джерело

Фото: YES © 2021. Фотографи: Олександр Пілюгін, Максим Нестеренко, Валентина Ростовікова, Дмитро Кучер