Як українські військові льотчики евакуйовували людей з Кабула (фото, відео)

 

Україна за кілька тижнів серпня 2021 року в безпрецедентно складних умовах організувала шість евакуаційних рейсів із Афганістану, якими перевезено понад 650 людей.

Як повідомили АрміяInform в Командуванні Повітряних Сил ЗС України, два рейси здійснили екіпажі Повітряних сил ЗСУ на літаках Іл-76МД.

Про особливості та труднощі проведення операції з евакуації, яка здійснювалася в умовах агресії з боку терористичного руху «Талібан», розповіли українські військові пілоти. Також вони поділилися тим, з якими проблемами зіткнулися під час заходу на високогірний аеропорт у Кабулі.

— Ми зрозуміли на власному досвіді, що таке «посадка по-афганськи» і «зліт по-афганськи». Там, на летовищі в Кабулі, немає місця, щоб розігнати літак, і немає місця для широких маневрів — все дуже замкнуто. Усі дії треба виконувати дуже швидко, потрібна швидка реакція, — повідомив командир екіпажу Іл-76МД.

Водночас на території аеропорту не було ніякого чіткого контролю і управління авіацією.

— Замість вишки стояв просто намет, і в ньому сидів чоловік, у якого була інформація тільки про час прибуття бортів, і яка ситуація з вітром, — зазначив офіцер.

Військові льотчики повідомили, що відпрацювали всі можливі процедури і алгоритми, що передбачені заходами безпеки, але, водночас, як під час зльоту, так і під час посадки в них було відчуття тривоги, адже дії талібів могли бути непередбачуваними. Також військові авіатори бачили переміщення техніки терористичних угруповань і чули постріли за периметром аеропорту.

За словами командира екіпажу Іл-76МД, буквально за годину після того, як український літак вилетів з Кабула, стався теракт.

Евакуйовані з Афганістану щиро дякували учасникам операції, адже українські військові стали для них, як то кажуть, останньої надією на порятунок. У Кабулі, через постійний тиск талібів, люди не могли ні їсти, ні пити, ні спати, їх постійно били. Вони були пригніченими та переживали за своє власне життя.

Льотчикам і пасажирам довелося кілька діб жити прямо на борту літака. Найбільш нагальними проблемами в цей час були питання побутового характеру і, звісно, їжа. Однак, як запевнюють наші військові, врятовані люди були по-справжньому щасливими, адже «вони вирвалися з цього жаху» та почувалися в безпеці.

На борту літака Повітряних Сил ЗСУ українські військові створили для людей побутові умови, які були максимально наближені до тих, що є на цивільному борту. Забезпечували пасажирів потрібними речами і продовольством. Що цікаво, наймолодшому евакуйованому пасажиру було близько чотирьох місяців.

Крім того, військові авіатори відзначили важливу роль українських спецпризначенців у проведенні операції з евакуації.

Автор: Віталій Панчишин, Кореспондент АрміяInform

Джерело

Автор