CNN, що ти робиш, припини! (відео)

 

Ростислав Павленко

Новина ранку – розслідування CNN про «вагнерівців».

Путінських убивць виманили в Білорусь, обходячи обмеження, зокрема й пов’язані з коронавірусом. Але там сталась незапланована затримка.

Виглядає так, що або (при)зупинення Зеленським операції дало білоруським спецслужбам час звести всі дані докупи (у таких операціях час надзвичайно важливий зокрема з огляду на швидкість проходження інформації, її обробки, реакції спецслужб тощо),  або й повідомлення ним диктатора прирекло операцію на зрив.

Ось на ці питання Зеленський і його офіс мали би відповісти. І понести відповідальність.

* * *

Повністю проваливши операцію «сховай російського крота», медіа-генії з Банкової не знайшли нічого ліпшого, ніж звинувачувати CNN ледь не у відтворенні матеріалів російських ЗМІ.

Не ганьбіться і не ганьбіть Україну. Не рівняйте усіх по собі. Відповідати все одно доведеться.

Нинішній владі довго давали шанс зберегти обличчя. Сформулювати власну позицію, а краще, самим провести розслідування і прозвітувати перед суспільством. Для цього треба було створити ТСК, яка розслідувала би це питання. Але сміливості не вистачило. Тому отримують ганьбу.

Тепер уже про збереження обличчя влади навіть не йдеться. Потяг пішов. Тепер створення нормальної предметної ТСК, а не групи «про все і ні про що», допомогло б врятувати бодай реноме країни.

Але цього на Банковій не розуміють.


Ірина Геращенко

#Вивсьоврьотє – рік кричали нам Банкова, її трубадури арестовичі й слуги, коли Європейська Солідарність вимагала негайно створити ТСК по справі вагнерівців, опираючись на безумовні факти про можливу причетність найвищого керівництва країни до державної зради, до фактичної передачі в Кремль найчутливішої інформації про роботу наших спецслужб і унікальну операцію по захопленню серійних вбивць, причетних до збиття МН 17, злочинів на Донбасі, в Сирії, в інших куточках світу, найманців приватної армії, насправді, Путіна. Бо в Росії в ЖЕКи призначать з подачі Кремля, а вже серійні вбивці там всі на обліку і під прикриттям ФСБ.

Володіючи фактажем (адже добро на проведення унікальної спецоперації, яка б увійшла в золотий фонд наших спецслужб, дав президент Петро Порошенко), ми говорили, що це і зрада наших союзників по НАТО, і підрив довіри між нами, тому що до підготовки цієї спецоперації було залучено як мінімум спецслужби ще 2 союзних країн.

В цей час Зеленський перед пригодованими пропагандистами з олігархічних телеканалів посмів, замітаючи сліди, порівнювати наших спецслужбістів з Лукашенком, мовляв, весь світ засудив примусову посадку літака в Мінську, і ми, айайай, ніколи б так не вчинили. Забувши, що терорист Лукашенко викрав опозиціонера, а наші розвідники полювали на вбивць, які вбивали цивільних і військових на Донбасі.

Цього місяця, нарешті, розслідувачі Bellingcat обіцяють видати друковану версію свого розслідування по вагнерівцях. Є питання, чому тільки зараз, і є певні відповіді чому… Але примітно, що Христо Грозєв вже заявив, що українська влада так і не дала жодних пояснень.

Ну а сьогодні вийшов сенсаційний матеріал на CNN, в якому цілком таємне (на етапі підготовки операції) стало відомим всьому світу, а не лише Зеленському. Так, операція готувалася. За підтримки спецслужб США.

Хтось ще буде питати, чому Сполучені Штати так і не послали нам сигнал про ПДЧ?

Так, ритуальна зустріч в Білому домі була важлива не лише колекціонеру фотографій Зеленському, але й Байдену, якого критикують за Афганістан і ПП2, так, Україна отримала рамкову декларацію про наміри в сфері оборони і 60 млн доларів. Але жодних безпекових гарантій і жодних сигналів щодо ПДЧ. Можна скільки завгодно бити в барабан про успішний візит чи, навпаки, ображатися на наших партнерів. А можна повернутися в літо 20-го і запитати Зеленського – чому ми й досі не в НАТО? Навіщо ви зрадили наші спецслужби і злили Лукашенку/Путіну спецоперацію, яку не ви готували, і яка задумувалася разом з нашими союзниками по НАТО?


Helgi Sharp

Телеканал CNN со ссылкой на трех бывших чиновников украинской разведки сообщил, что их американские коллеги знали и поддерживали спецоперацию по задержанию группы “вагнеровцев”:

В украинской разведке журналистам рассказали, что операция якобы получала американские деньги, техническую помощь и советы от ЦРУ. Американский анонимный чиновник эту информацию не подтвердил (сразу скажу, что такой факт по понятным причинам не подтвердила бы ни одна разведка мира). Однако заявил, что американская разведка ЗНАЛА об украинской спецоперации.

Подробности операции:

▪️ агенты выдавали себя за представителей российской ЧВК, которые искали наемников. Они предлагали контракт на 5000 долларов в месяц для защиты нефтяных объектов Венесуэлы;
▪️ на предложение отозвались сотни потенциальных российских подрядчиков;
▪️ украинская разведка имела “беспрецедентную возможность” выявлять людей, которых подозревают в военных преступлениях;
▪️ откликнувшихся начали обзванивать, чтобы узнать, действительно ли человек боец;
▪️ потенциальные цели сами присылали доказательства того, кем они были – в частности, данные об их военном опыте;
▪️ украинские разведчики получали фото удостоверения личности, а также фото и видео об их деятельности на войне на Донбассе и в других местах;
▪️ украинская спецслужба также получила видео, как группа людей держит обломки военного самолета, сбитого на Донбассе;
▪️ плюс в руках разведки оказалось видео, которое доказывало причастность “вагнеровцев” к сбиванию малазийского MH17;
▪️ украинские разведчики выбрали 28 россиян, связанных с незаконными действиями в Украине, и еще 5 – без связей. Всего – 33 наемника;
▪️ россиянам обещали, что их доставят в Турцию для рейса в Каракас, но на самом деле разведка должна была доставить их в Украину для задержания;
▪️ из-за пандемии наемники должны были лететь через Минск, откуда, как они думали, отправятся в Венесуэлу;
▪️ в Минске произошла задержка – “вагенровцов” перевезли в санаторий и обещали в ближайшее время забрать их. Однако белорусские спецслужбы их задержали – якобы случайно;
▪️ спецоперация продолжалась 18 месяцев, поэтому её “слив” для украинской разведки стала серьезным ударом.

* * *

Выскажу три дополнительных момента:

– Теперь абсолютно понятно, что в этом нам помогали американские спецслужбы. То, что их анонимный чиновник отрицает финансирование и техническую помощь, то это естественно для любой разведки мира. Но он подтверждает тот факт, что ЦРУ были осведомлены об операции, а значит, оказывали, как минимум, консультативную помощь. Почему это не признаёт власть Зеленского?

– А не признаёт потому, что в последний момент “слили” операцию. Просто испугалась Путина, или сдача операции была частью сделки с ним. Какой сделки? Обязательно выяснится.

– То, что в ОПУ сразу после санкций в отношении Минска начали кричать, что такие же санкции ожидали бы и Киев в случае посадки самолёта, – лицемерие. В мире прекрасно понимают разницу между журналистом-оппозиционером и наёмниками ЧВК “Вагнера”, которая в США и большинстве стран ЕС признана террористической организацией.

Вывод: кому-то очень хочется забыть эту историю, а кого-то она уже стала раздражать. Но она обязательно будет доведена до конца, как одно из доказательств того, насколько эта власть продолжает вредить национальным интересам Украины.

Продолжение следует…


Юрій Бірюков

CNN, что ты делаешь, прекрати!

Никакой операции не было, говорили они.
Может, какая операция и была, но точно не наша, говорили они.
Операция таки была, нас в не пытались втянуть, говорили они.

* мы находимся здесь *

И никакие не “они”, мне как-то фиолетово на весь хор зеленой плесени. В первую очередь все это говорил лично Зеленский. Голосом через рот.

Ничтожество. Трус. Предатель.


Валерій Прозапас

Отже, весь світ дізнається про деталі спільної міжнародної операції по затриманню “вагнерівців” – сюжет випустила ціла CNN.

А слідом весь світ дізнається, як вона була зірвана за участю ОП українського президента, який вчора пафосно вітав розвідку, але нічого не сказав про одну з наймасштабніших спецоперацій в її історії.

І тільки українці переважно нічого не знатимуть про державну зраду через інформаційну окупацію та свідому брехню вищого керівництва країни.

Для Заходу не існує президента України Зеленського як надійного союзника. І це матиме наслідки для всіх нас.

* * *

Ні, ну звинуватити CNN в підіграванні ФСБ не кожен позитивний зможе, тут сам Подоляк потрібен, з козирів зайшли, а вже завтра чекаємо на печальну інфу, як СNN підставила Байдена в регіонах.

Крутіше може бути тільки пропозиція перейменувати Штати в Русь-Амєріка.

Але ще не вечір. Ще не вечір.


Тамара Горіха Зерня

І що за рейвах зрання? Ти так відправляєш дітей у садочки-школи, виходиш на балкон із найкращою, найсмачнішою ранковою кавою, налитою в улюблене порцелянове горнятко, яке просвічує до сонця… і бачиш зарево зі сторони Банкової. І білі смуги реактивного злету в небі за маршрутом «ОП – стратосфера».

Що там у вас знову трапилося? Ну опублікували CNN хронологію справи вагнерівців. І що тут такого? Ви ж самі нам давно пояснили, жодних сенсацій. Справа була? Була. Те, що ваші блогери про неї не знали і хором волали, що все це маячня і фантазії порохоботів, так то проблеми блогерів. Вони завжди щось волають, помилилися люди. Може ж людина помилитися? Чи там не одна людина, а десяток, сотня… Помилилися через незнання і власну наївність, тим більше, Володимир Олександрович Зеленський пізніше виправив їхню помилку, особисто підтвердивши факт проведення спецоперації.

То навіщо по стелі бігати? Навіщо ці істерики, навіщо ці спростування, чого ви знову Ірину Геращенко приплели. Та ви мені практично монітор заплювали з протилежного боку на рівному місці.

Хіба це секрет, що українці виманили 33 вагнерівці у Біларусь, і що по 28-ми з них було зібране досьє участі у воєнних діях проти України. Що по кількох із них були фото і документальні докази участі у підриві Боїнга, а також українського воєнного літака. Що ці докази разом із документами та особистими свідченнями вони самі надіслали нашій розвідці.

Що це була блискуча у своїй відчайдушності та дотепності операції, яка тривала 18 місяців, тобто була розпочата ще при Порошенкові, і що у разі успіху це був би початок нашого бліцкригу.

Для чого кричати і звинувачувати «порохоботів», що вони неправильно читають англійською? От дивіться, я нормально читаю англійською, я два рази перечитала. Взагалі не бачу, заради чого вистигла сьогоднішня кава.

У статті дійсно нічого не сказано про причини провалу. Навіть дивно якось, вся попередня історія розписана в деталях, аж до фото санаторію, у який привезли бойовиків у Біларусі, і свідчень персоналу цієї «Білорусочки». Детально викладений зміст і таймінг операції, базуючись на даних анонімних джерел у керівництві української розвідки.

Є цитата американського високопосадовця, який заперечує, що Штати давали гроші та техніку на цю операцію. Ніяких грошей вони не давали, заспокойтесь. Знати – знали, але це робота у них така, все про всіх знати.

Є хронологія подій після провалу: як переляканий Лукашенко верещав, що це росіяни прислали найманців його убити, як ошалілі росіяни терли очі, читаючи новини. Як Вова дзвонив Луці й просив видати затриманих Україні. Все це у статті є, і ми це давно вже знали.

Ну так, неприємно, що відразу після твого зіркового візиту до США, де у тебе з Байденом майже виникла хімія, американська преса описує провальну операцію твоїх спецслужб. Неприємно, але ж не смертельно?

Тим більше, винного у зраді так і не було названо. Напевно, у тій конторі, яка зобов’язана знати все і про всіх, прізвища винного просто не знають. Тому вам нічого боятися, Володимире Олександровичу.


Володимир Омелян

Після звинувачень Банкової у співпраці CNN з ФСБ через оприлюднену сьогодні першу частину фільму про вагнерівців, логічно для CNN було би довести, хто насправді працює на Кремль.

Тим більше, за доказами по Зеленському і Єрмаку ходити далеко не потрібно.

А, загалом, таке враження, що Зеленський підписав ще додатковий таємний протокол до спільної Заяви Президентів України і США. Бо якось пункти офіційної заяви не виконуються взагалі, зате несеться традиційне хз що…

Або вирішив, що заяви, рамкові угоди, меморандуми й інші документи для слабаків і стратегів, а не реальних пацанів-тактиків.


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

По передачі CNN про справу “вагнерівців”. Давайте по-порядку.

По-перше, у CNN не стверджують, що операція була. Там наводять слова українських військових розвідників про те, що операція готувалася, і що ЦРУ допомагали в організації. Це не сенсація, бо Зеленський теж говорив, що операція готувалася, мовляв, Україну намагалися втягнути іноземні спецслужби. Так до того рік він стверджував, що взагалі операції не було.

По-друге, CNN не підтверджує, ніби операцію готували спільно з американцями. Так, українські розвідники наполягають на цьому. Водночас джерело CNN у розвідці США заперечує участь американців. Але джерело повідомило, що вони знали про операцію українців.

Причини провалу операції не називають. Про провину Офісу президента України в провалі операції – ані слова. Іншими словами, передача штибу “а ні вашим – а ні нашим”. Все?

А от далі починається найбільш цікаве – і цього в передачі як раз нема.

Скажіть, чому взагалі американці зацікавилися російськими найманцями всіх їхніх штибів і калібрів (ніякого ПВК Вагнера насправді нема і ніколи не було – російські найманці є злочинцями навіть за російськими законами)? А тому, що російські найманці (і не тільки російські) в Сирії вели бої проти американських військовослужбовців. А США таких дивовижних людей ловить і саджає по всьому світові. Саме цим пояснювали взагалі участь США в операції “вагнерівців”.

Тобто тепер мусять виникнути питання у американського громадського суспільства. Як це так? Українці значить намагалися затримати вахлаків, які стріляли в американських солдат. А чим ЦРУ займається? Додайте до цього, що CNN дивляться не тільки у США, а й по всьому світові. І весь світ теж захоче побачити продовження.

ЗЕботва і офіційна Москва вже почали робити заяви штибу: “А ми чого казали? Отак і було! Давайте продовження!”. Я б на їх місці не радів би. Аби плакати не довелося. Особливо Офісу президента України. Бо, ой не дарма ОПУ опиралася створенню парламентської ТСК по “вагнерівцях”.


Euroin

Вибухове розслідування по операції з затримання найманців ПВК «Вагнер», проведене CNN, не лише підтверджує раніше оприлюднені факти, а й викриває брехню влади. І це ще до виходу розслідування Bellingcat.

Розслідування CNN, авторитет якого дуже важко заперечити, – це дуже сильний удар по владі Зеленського.

Принциповим у розслідуванні CNN є:

1) така операція була, і це підтверджують троє представників української спецслужби і представник спецслужби США;
2) спецслужби США знали про цю операцію, і це підтверджує представник спецслужби США;
3) це була спецоперація українських спецслужб;
4) її було зірвано через незаплановану затримку «вагнерівців» у Біларусі.

Нагадаємо, що українська влада, починаючи з Зеленського, вже більше року бреше людям про цю операцію, намагаючись закамуфлювати той факт, що вона була «злита» росіянам Офісом Зеленського. Спочатку вони заперечували сам факт, далі Зеленський говорив, що це не «наша спецоперація».

СБУ 19 серпня 2020 року заявила:

«дані стосовно участі СБУ у так званій «вагнерівській спецоперації» є звичайним фейком. А його першоджерелом… було саме російське видання».

20 серпня 2020 року президент Володимир Зеленський назвав «маячнею» інформацію про «злив» спецоперації по ПВК «Вагнер»:

«Маячня. Я про це читав. Сумно, що деякі засоби масової інформації передрукували «Комсомольську правду» (здається, російську), зробили з цього сенсацію в Україні. Я не знаю ні про який «злив» якоїсь там операції».

Але 24 червня 2021 року Зеленський в інтерв’ю телеканалу «1+1» визнав існування цієї спецоперації, порівняв плани захопити членів приватної військової компанії «Вагнер» із затриманням опозиційного білоруського журналіста Романа Протасевича і назвав її спецоперацією «інших країн»:

«Ми з вами бачили, що відбулось у Біларусі, як посадили літак, чим усе це закінчилось. Чим закінчуються такі випадки, такі спецоперації тієї чи іншої країни, до якої ізоляції така операція приводить. Тож це точно не була наша операція».

І далі:

Ідея спецоперації щодо «вагнерівців» була «інших країн, точно не України, і те, що Україну максимально затягували в це питання – це правда».

До речі, розслідування CNN підтвердило, що свідомий провал призвів до того, що Україна не отримала двох важливих свідків-найманців із групи «Вагнер», які були присутніми при запуску ракети, що збила МН17.  І це у час, коли суд в Нідерландах розглядає цей теракт, їх свідчення були б дуже потрібні. Ще четверо найманців були членами групи, яка збила військовий літак і убила не менш ніж 70 українських військових. Це, як мінімум, міг би бути наш «золотий обмінний фонд».

Розслідування CNN переконує, що після зміни влади проти команди Зеленського обов’язково буде кримінальне провадження по справі «зливу» спецоперації з затримання найманців ПВК «Вагнер».