Провал переговорів у США щодо перспективи України в НАТО пов’язаний з бездіяльністю влади

Візит Зеленського у Вашингтон показав, що він не здатний реалізувати програму інтеграції в НАТО. Власне, ідея НАТО для Зеленського стала важливою лише з 2021 року після того, як всі виборчі обіцянки про припинення війни, «заглядаючи в очі Путіну», виявилися неадекватними. З 11 січня 2021 року Україна знову почала масово отримувати обстріли на Донбасі, вбитих і поранених. Потім у квітні 2021 року Росія зосередила більше 100 тис. військ біля українських кордонів.

Саме з цим пов’язані грубі випади Зеленського стосовно ключових українських партнерів, насамперед, США. Журналісту CNN Зеленський сказав, що «Байден мало робить для України», “Якщо вони [США] бачать Україну в НАТО, вони мають казати про це прямо, і потрібні кроки. Не лише слова”.

Ще раніше Зеленський 23 січня цього року Зеленський в інтерв’ю Axios на запитання, яке б питання він задав Байдену, сказав: «Якщо без цих фраз, що ми всі будемо думати, ми будемо спілкуватись, для мене перше питання звучало б так: «Містере Президенте, чому ми досі не в НАТО?».

Потім керівник Офісу Зеленського А. Єрмак виданню TIME також у не дуже дружній до США манері знайшов винних у тому, що Україна з 2019 року не проявила жодної міждержавної ініціативи: “Україна тримає лінію проти Росії не тільки за нас, але і за Захід. А де США розміщують свої ракети “Patriot”? Найближчі – у Польщі. Вони повинні бути тут”.

Ініціатива Зеленського щодо вступу в НАТО, ідея Єрмака про розміщення в Україні Patriot дуже вірні, правильні, але чомусь з’явилися лише тоді, коли Росія стягнула до кордонів України і в окупований Крим більше 80 тис. війська. Два роки до того Зеленський боявся вимовити слово «НАТО».

Але згадаймо, що Зеленський і його команда говорили про НАТО у час виборів і після виборів. У виборчій програмі кандидат у президенти України Зеленський казав: «Рух України до НАТО та інших подібних об’єднань — запорука нашої безпеки, в яку я вірю, та яка повинна отримати підтвердження через всеукраїнський референдум». До слова, закон про всеукраїнський референдум Зеленський підписав лише у цьому році. Цікаво, що навіть у фейковому опитуванні 25 жовтня 2020 року Зеленський жодним чином не піднімав тему НАТО.

25 жовтня 2019 року було повідомлено, що Міністерство оборони та Міністерство закордонних справ вважають неефективною ідею переподання заявки на отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Натомість Україна налаштована на те, щоб, не підтверджуючи цю заявку, досягти військових критеріїв членства в НАТО. «ЄС» буквально вигризала НАТівське звернення ВРУ.

А потім була заява 11 березня 2020 року новопризначеного міністра оборони України А. Тарана: «Враховуючи наші реалії, головним завданням Міністерства оборони замість амбіційної, але недосяжної найближчим часом мети цілковитої адаптації ЗС України до стандартів НАТО, має бути цілком реальна мета – максимальне забезпечення здатності Збройних сил України взаємодіяти з силами Альянсу».

Та, власне, у ході пам’ятної розмови Зеленського з Трампом, яка коштувала останньому президентства, у липні 2019 року Зеленський також жодним чином не говорив про вступ України в НАТО. Він тоді спільно з Трампом лаяли ЄС і Німеччину за недостатню допомогу Україні.

У затвердженій Указом Президента України від 25 березня 2021 року №121/2021 Стратегії воєнної безпеки України є про перспективу членства в НАТО, є про досягнення критеріїв НАТО, впровадження стандартів НАТО, але жодного слова про отримання ПДЧ.

Україна при Зеленському вела політику, далеку від стратегічного партнерства з США. Україна не реагувала кримінальним провадженням проти народного депутата А. Деркача, хоча в США проти нього введені санкції як проти «російського агента». Україна жодним чином не реагувала на санкції США проти Коломойського.

Іншими словами, активний переговорний процес, який роками вела адміністрація П’ятого Президента Порошенка щодо отримання ПДЧ в НАТО, введення міжнародної миротворчої місії на Донбас, політика співпраці з стратегічним партнером – США, при Зеленському був замінений на «перестать стрелять», «дивитися в очі Путіну» і на виведення міжнародних посередників із переговорного процесу на Донбасі. І саме це є причиною НАТОвського провалу Зеленського в США.

Джерело

Автор